Islamsk gruppe hevder å stå bak Kina-bomber

En gruppe som kaller seg Turkestans islamske parti, påtar seg i et videoklipp ansvaret for flere av eksplosjonene i Kina den siste tiden.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Kinesiske myndigheter avviser gruppens påstander.

I videoen, som er lagt ut på internett, truer Turkestans islamske parti med å angripe under Beijing-OL, som begynner om to uker. I tillegg påstår gruppen at den står bak to eksplosjoner, i Shanghai og i Kunming i Yunnan-provinsen.

Tittelen på videoen er ifølge IntelCenter, et USA-basert firma som overvåker terrororganisasjoner, «Vår velsignede jihad i Yunnan».

– Til tross for gjentatte krav fra Turkestans islamske parti om å stanse OL i Beijing har kinesiske myndigheter på hovmodig vis ignorert advarslene våre, sier gruppens leder, som går under navnet Seyfullah.

– Ny terrortaktikk

Seyfullah advarer publikum og utøvere mot å delta i OL, særlig muslimer.

– Vi tar sikte på å angripe de mest sårbare delene av OL. Kinas viktigste byer vil bli angrepet hardt, med en taktikk som aldri før er tatt i bruk, advarer Seyfullah.

På tross av advarslene i videoen setter flere eksperter spørsmålstegn ved om den er ekte.

Turkestans islamske parti har tidligere blitt satt i sammenheng med eksilgrupper blant uigurene, ifølge den amerikanske uigureksperten Dru Gladney, men disse gruppene har ikke truet OL i Beijing på noen måte.

– Ikke terrorangrep

Kinesiske myndigheter avviser at eksplosjonen på en buss i Shanghai 5. mai var et terrorangrep, og henviser til etterforskningsrapporten fra politiet som slår fast at årsaken til eksplosjonen var antennelse av et brennbart materiale.

– Eksplosjonen hadde ikke noe med et terrorangrep å gjøre, sier Cheng Jiulong, sikkerhetssjef i Shanghai, til det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

To personer omkom og 14 andre ble skadd i busseksplosjoner i Kunming i Yunnan-provinsen mandag.

– Vi registrerer påstandene i media, men så langt er det ingen ting som knytter eksplosjonene til terrorister eller til Beijing-OL, sa en talsmann for Yunnan-provinsens sikkerhetsavdeling.

Publisert: