Disse kan stå bak terrorangrepet

Najim Laachraoui og Mohamed Abrini var allerede øverst på ettersøkt-listen til belgisk politi. De to islamistene kommer i søkelyset på nytt etter terroren i Brussel.

ETTERLYSTE: Najim Laachraoui (til venstre) og Mohamed Abrini er to av dem belgisk politi har etterlyst i forbindelse med terrorcellen som også Paris-angriperne tilhørte. Nå spør mange seg om de er ansvarlig for angrepet i Brussel. AFP / SCANPIX / BELGISK POLITI

Det skriver den engelske avisen The Telegraph.

De to er etterlyst av belgisk politi etter at en av de antatte hovedmennene bak Paris-angrepet, Salah Abdeslam, ble pågrepet i Brussel-bydelen Molenbeek forrige uke.

Tidslinje:

Les også

Dette har skjedd i Brussel

Reiste sammen fra Syria

Laachraoui er 24 år gammel og opprinnelig fra Syria. Han skal ha reist til Syria i februar 2013 og returnerte med det falske navnet Soutane Kayal. I september i fjor skal han har reist til Ungarn, sammen med Salah Abdeslam.

MULIG TERRORIST: Politiet har sendt ut disse bildene av etterlyste Najim Laachraoui. SCANPIX / AFP

Politiet har funnet DNA fra Laachraoui på flere bombebelter som ble brukt i angrepene i Paris i november. De fant også hans DNA under aksjonene i den belgiske byen Auvelais and i bydelen Schaerbeek i Brussel.Mohamed Abrini er en 30 år gammel belgier med marokkanske aner. Han er barndomsvenn av Abdeslam, og ble sett sammen med ham like før Paris-aksjonen. Ham ble også filmet på en bensinstasjon på veien mellom Brussel og Paris da han kjørte en leiebil som to dager senere ble brukt i massakrene i Paris. Også da skal han ha vært sammen med Abdeslam.

Norsk øyenvitne:

Les også

- Det luktet krutt. Utenfor hotellet lå skadde på bakken. 

Fryktet gjerningsmenn på rømmen

Belgiske myndigheter fryktet tirsdag ettermiddag at gjerningsmenn kan være på rømmen etter angrepene, sier utenriksminister Didier Reynders.

Tirsdag ettermiddag pågikk det flere politiaksjoner i boliger i Brussel-området, ifølge kringkasteren RTBF.

I Amsterdam er togstasjonen Hoofddorp evakuert og sperret av. Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA gjør politiet undersøkelser på et tog fra Belgia.

Statsadvokat Frédéric van Leeuw oppfordrer mediene til ikke å gå ut med detaljer om pågående aksjoner av hensyn til etterforskningen.

Belgisk politi tar med seg en mistenkt ut fra leiligheten der Salah Abdeslam ble pågrepet fredag. NTB scanpix

— Er et svar på pågripelsen

Terrorforsker Ståle Ulrichsen tror angrepet er et svar på arrestasjonen av Paris-terroristen Salah Abdeslam fredag i forrige uke.

— Slike angrep trenger ikke så mye planlegging. Har du våpen og sprengstoff, finnes det alltid et sted å gjennomføre angrepet, sier Ulrichsen, som forsker på terror og sikkerhetspolitikk ved Sjøkrigsskolen og Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Ulrichsen sier til NTB at han ikke blir overrasket dersom ekstremistgruppa IS tar på seg skylden for angrepene. Samtidig kan angrepene føre til mer overvåking i Europa, sier han.

— Europa står i et voldsomt dilemma mellom å bevare åpenhet og tradisjonelle europeiske verdier og å sette inn massiv overvåking. Det kan godt hende det vil bli satt inn nye tiltak.

Brussel:

Les også

Myndighetene fryktet angrep

— Et vannskille for Europa

Dersom det viser seg at Brussel-angrepene og Paris-terroren er utført av ett og samme nettverk, er det et vannskille i Europa, mener terrorforsker Thomas Hegghammer.

— Det er uvanlig at et nettverk som er under opprulling, slår til med nye terrorangrep, sier Hegghammer, som jobber ved Forsvaret forskningsinstitutt (FFI), til Aftenposten.

— Det viser at nettverket allerede var klar til å slå til, sier han.

Belgiske myndigheter har de siste dagene tilkjennegitt frykt for at pågripelsen av Salah Abdeslam kunne utløse reaksjoner fra andre terrorceller i Europa. Hegghammer er ikke overrasket over at det nye angrepet kom nettopp i Brussel.

— Nei, fordi det er kjent at det er et terrornettverk der, sier han.

Hegghammer mener det er for tidlig å trekke noen konklusjoner om etterretningsarbeidet i Europa, men mener mye tyder på at kontra-terrorarbeidet er for svakt.

— Det er vanskelig nok å få en bombe til å gå av når den skal. Her er det flere. Hvor avanserte bombene var, vet vi ikke. Ifølge myndighetene skal det ha dreid seg om selvmordsbombere på flyplassen. Det er det nesten umulig å sikre seg imot, sier terrorforskeren.

Paal Frisvold: