Uro under massemønstring i Teheran

Reformtilhengere trosset forbudet mot demonstrasjoner og marsjert ut i gatene i Irans hovedstad fredag. To ledende opposisjonspolitikere ble angrepet.

Vahid Salemi

NTB

Fredag ble den såkalte Qods-dagen markert i Iran, en dag som skal uttrykke motstand mot Israels okkupasjon av palestinske områder. Men opposisjonen benyttet denne dagen til å markere motstand mot at Mahmoud Ahmadinejad får fortsette som president, tross advarsler fra den fryktede Revolusjonsgarden.

Demonstrasjonene førte til sammenstøt både med tilhengere av det sittende regimet og med opprørspoliti, ifølge øyenvitner.

Etter at hovedtalene på Qods-dagen var holdt, kastet tilhengere av opposisjonen stein mot politiet på Haft-e-Tir plassen i Teheran. Politiet skal ha slått løs på demonstranter og brukte tåregass for å spre demonstrantene.

Angrep reformtilhenger Tidligere president Mohammed Khatami, som regnes som reformvennlig, ble angrepet av tilhengere det sittende regimet, men han fikk hjelp av opprørspoliti for å komme seg unna.

Også opposisjonslederen Mir Hossein Mousavi ble utsatt for angrep og tvunget til å forlate markeringen av Qods-dagen. En rasende folkemengde gikk løs på Mousavis bil, meldte det offisielle iranske nyhetsbyrået IRNA.

Minst ti personer ble arrestert i demonstrasjonene. Dessuten kom minst to personer til skade, fortalte et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

Det kom også meldinger om sammenstøt i andre iranske byer fredag. Det er første gang på to måneder at opposisjonen har gått ut i gatene i protest mot det de mener var fusk under presidentvalget i juni.

Rafsanjani Tidligere denne uka ble det meldt at ekspresident Akbar Hashemi Rafsanjani, som har ledet fredagsbønnen på Qods-dagen de siste 25 årene, var blitt nektet å delta på fredagens seremoni. Han er blitt ansett som en viktig støttespiller i det iranske maktsystemet.

Men i år gikk oppdraget med å lede fredagsbønnen til en ytterliggående geistlig og støttespiller for Ahmadinejad.

Rafsanjani, som støttet Moussavi i valget, deltok i en av opposisjonens demonstrasjoner fredag, ifølge det semioffisielle nyhetsbyrået Fars.

«Holocaust-myte» Qods-dagen, eller Jerusalem-dagen, blir markert over hele Teheran i slutten av den muslimske fastemåneden ramadan. Dagen blir brukt til demonstrasjoner mot Israel mange steder i verden.

I en tale utenfor universitetet i Teheran, kritiserte Irans president på nytt det han kaller «myten» om holocaust og opprettelsen av staten Israel.

– Påskuddet for å skape det sionistiske regimet er falskt. Det er en løgn basert på en upålitelig påstand, en mytisk påstand og okkupasjonen av Palestina har ingenting med holocaust å gjøre, sa Ahmadinejad, som hevder videre at Israel er i ferd med å kollapse.

– Regimet er døende, sa han, og la til at dersom holocaust var sann burde europeerne selv sørge for kompensasjon ved å gi land til jødene i Europa, Amerika eller Canada, i stedet for å ta land fra palestinerne.

Da Ahmadinejad kom med lignende uttalelser om holocaust i 2005, førte det til skarpe internasjonale protester.

RAHEB HOMAVANDI