Rykteflom rundt Suu Kyi

Militærjuntaen i Burma har opphevet Aung San Suu Kyis husarrest, men hun blir sittende i varetekt så lenge rettssaken mot henne pågår, sier en av fredsprisvinnerens advokater.

– Husarresten er opphevet, men hun er fortsatt varetektsfengslet. Jeg vet ikke om det gleder eller skuffer henne, sier advokat Nyan Win.

Avgjørelsen ble lest opp for Suu Kyi av oberst Myint Thein i fengselet, sier advokaten.

Husarresten ville formelt utløpe onsdag 27. mai. Den burmesiske opposisjonslederen og fredsprisvinneren ble satt i «be-skyttende varetekt» 30. mai 2003 og overført til husarrest et halvår senere.

Aung San Suu Kyi fikk i dag anledning til å forklare seg for retten. Det var første gang hun kom til orde under rettssaken. Hun sto fast på at hun ikke har brutt reglene for husarresten.

Suu Kyi sa — ifølge utenlandske diplomater som var til stede i rettsssalen - at hun fra begynnelsen ikke var klar over den ubudne gjesten, men at hun ble informert av sin assistent.

Under tirsdagens rettsmøte fikk utenlandske diplomater og noen burmesiske journalister for en gangs skyld være til stede i salen. - På en underlig måte dominerte hun rettslokalet da hun reiste seg og snakket, forteller Mark Canning, britisk ambassadør i Burma, til CNN .

Kunne forlenget

Militærjuntaen i Burma sa tidligere tirsdag at den hadde rett til å forlenge Aung San Suu Kyis husarrest med seks måneder.

— Aung San Suu Kyi har kun sittet i husarrest i fire og et halvt år, og husarresten kan derfor forlenges med ytterligere seks måneder, sa Myint Thein, uten å gi noen forklaring på hvordan han hadde regnet seg fram til dette.

Aung San Suu Kyi er nå inne i sin tredje periode i husarrest. Siden 1989 har hun sittet mer enn 13 år i husarrest.

«Brutt vilkårene»

Den burmesiske opposisjonslederen og fredsprisvinneren er tiltalt for å ha brutt vilkårene for husarrest etter at amerikaneren John Yettaw svømte over en innsjø til hjemmet hennes. «Gjesten» kom ubudt og var for utmattet til å kunne svømme tilbake – ifølge Suu Kyis advokat. Dermed fikk han bli i huset i to døgn.

Hadde det ikke vært for dette, ville militærjuntaen vurdert å løslate Suu Kyi, fastholder oberst Myint Thein. I henhold til burmesisk lov var tiltale mot henne «beklageligvis uunngåelig», sier han.

Les BBCs profil på John William Yettaw

– Den amerikanske statsborgeren John William Yettaw tok seg ulovlig inn i hennes bolig, og hun lot ham bli i to dager, samtalte med ham og ga ham mat og hjelp, påpeker obersten.

Fredprisvinneren risikerer fem års fengsel for denne «forbrytelsen». Men – ifølge en polititalsmann – skal myndighetene før rettssaken ha overveid å sette henne fri av humanitære årsaker.

Ikke møtt advokaten

Suu Kyis advokater sier de har bedt burmesiske myndigheter om tillatelse til å møte sin klient. De venter fortsatt på svar.

Mye tyder på at myndighetene nå ville ha en rask slutt på saken som internasjonalt er karakterisert som en farse og ført til en rekke protester.

Dagens melding kan bety at myndighetene planlegger å holde Suu Kyi i fengsel - i hvert fall til etter valget neste år.

Suu Kyi vil vitne

Aktor i saken skal ha avlyst resten av vitnene og det skal være klart for at Suu Kyi selv kan komme med en erklæring. Suu Kyis advokat, Nyan Win, sier at dette i få fall skjer uten at han har hatt anledning til å gi henne råd.

Ifølge BBC sier Nyan Win at han er «absolutt overbevist» om at myndighetene ønsket en rask avslutning på saken og at de trolig allerede før dagens rettsmøte hadde skrevet «dommen».

ASEAN, samarbeidsorganisasjonen for de sørøstasiatiske nasjonene, har uttrykt «alvorlig bekymring» for situasjonen rundt Aung San Suu Kyi. Det er en organisasjon som svært sjelden blander seg inn i de enkelte lands anliggender.

Burma har da også rasende avvist gruppens uttalelse med henvisning til at den er «ukorrekt» og «ikke forenlig med ASEANs praksis».

Særlig nabolandet Thailand blir beskyldt for å blande seg i Burmas indre anliggender.

BESØK: På rettssakens tredje dag fikk Aung San Suu Kyi anledning til å snakke med noen utenlandske diplomater. REUTERS TV

ADVOKATEN: Nyan Win, talsmann og advokat for Aung San Suu Kyi, snakker til internasjonal presse utenfor rettslokalet i Rangoon. AUNG HLA TUN