- Nice-angriperen hadde medhjelpere

Angrepet var planlagt i flere måneder. Franske myndigheter har pågrepet fem personer.

Publisert Publisert

GJERNINGSMANNEN: Den 31 år gamle tunisiske lastebilsjåføren drepte 84 mennesker da han kjørte det 19 tonn tunge kjøretøyet inn i folkemengden som feiret den franske nasjonaldagen på strandpromenaden i Nice. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, som gjennomførte lastebilangrepet i Nice forrige uke, hadde planlagt angrepet i flere måneder. Og han fikk hjelp fra medskyldige, sier statsadvokaten i Nice.

Statsadvokat François Molins opplyste på en pressekonferanse torsdag kveld at påtalemyndigheten har innledet terroretterforskning av fire menn og én kvinne som ble pågrepet i kjølvannet av angrepet i Nice for en uke siden.

— Etterforskningen viser at Bouhlel hadde medhjelpere både til planleggingen og gjennomføringen av angrepet, sa Molins under pressekonferansen.

400 etterforskere har jobbet med å analysere bevismateriale etter angrepet 14. juli.

Les også:

Les også

I 2014 ble fire personer drept i terrorangrep i EU-land. I fjor ble 151 drept.

«Jeg er ikke Charlie»

I en beskjed som ble funnet på Bouhlels telefon, skal en av de fem pågrepne ha skrevet «Jeg er ikke Charlie, jeg er glad for at Allahs soldater har kommet tilbake for å fullføre jobben», med henvisning slagordet «Je suis Charlie» som oppsto i kjølvannet etter angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris januar 2015.

På Bouhlels telefon ble det også funnet bilder fra fjorårets feiring av den franske nasjonaldagen med fyrverkerier i Nice, med folkemengden i fokus på bildene.

To dager før angrepet i Nice fanget overvåkingskameraer i byen opp én av de fem terrorsiktede mens vedkommende satt ved siden av Bouhlel i lastebilen som ble brukt under angrepet.

1278 samtaler ble utvekslet mellom én av de pågrepne og Bouhlel i løpet av det siste året, opplyste statsadvokat Molins.

Les også:

Les også

Nice-angriper sendte SMS til mulige hjelpere

Aksjon i Paris-forstad

Torsdag ble det også kjent at politiet har funnet et automatvåpen og ammunisjon hjemme hos én av mennene som ble pågrepet etter angrepet.

Mannen skal også ha mottatt en tekstmelding fra Bouhlel samme kveld som angrepet fant sted.

84 mennesker ble drept da Bouhlel kjørte en lastebil gjennom folkemengden på havnepromenaden i Nice som hadde samlet seg for å se på fyrverkeriet under feiringen av den franske nasjonaldagen.

Tidligere torsdag opplyste politikilder at fransk politi har gjennomført en antiterroraksjon mot to adresser i Argenteuil, en forstad til Paris, etter å ha fått et anonymt tips. Et tyvetalls personer er innbrakt til politiet etter aksjonen.

Publisert