Tysk grensekontroll utløste alarm i Ungarn

Mandag er det ministermøte i EU om flyktningkrisen.

Publisert Publisert
  • NTB

Etter at Tyskland søndag bestemte seg for å gjeninnføre grensekontroll, har Ungarn satt politiet i alarmberedskap, og Østerrikes utenriksminister vil følge Tysklands eksempel.

Ber EU stå samlet

Mandag er det ministermøte i EU om flyktningkrisen.

Nettopp EU, ved Kommisjonen, har bekreftet at Tysklands avgjørelse er i tråd med regelverket. Den sier vedtaket viser hvor viktig det er at landene blir enige om en felles flyktningpolitikk.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker diskuterte søndag flyktningkrisen med Tysklands statsminister Angela Merkel. Juncker understreker behovet for en mer sammenhengende politikk for å holde Europas grenser åpne.

Også FN ber EU være samstemte for å unngå at unionen splittes opp i et lappeteppe av land med ulike grenseregler. Et EU med fragmentert grensepolitikk vil kunne kaste flyktninger ut i en «juridisk limbo», sier FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Vil følge Tyskland

Etter Tysklands kunngjøring, tar Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz til orde for raskt å innføre grensekontroll for å unngå «katastrofale resultater».

— Hvis vi ikke gjør det, vil landet vårt i løpet av kun få dager bli fullstendig overbelastet, sier Kurz til den østerrikske kringkasteren ORF søndag kveld. Når Tyskland gjeninnfører grensekontroll, mener han mange flyktninger vil bli i Østerrike i stedet for å reise videre.

Statsminister Werner Faymann har tidligere avvist å skjerpe grensekontrollen.

Bare søndag ankom 15.000 flyktninger og migranter grensebyen Nickelsdorf, ifølge politiet. Ytterligere 5.000 er ventet i løpet av natten. Ifølge Kurz er ikke Østerrike i stand til å håndtere denne tilstrømmingen alene.

Alarmberedskap

Et annet land som også har reagert raskt på Tysklands beslutning er Ungarn. Der er politiet i hovedstadsregionen og tre regioner langs grensene til Serbia og Romania satt i alarmberedskap, og alle politifolk må melde seg til tjeneste innen to timer.

Den private nettnyhetsportalen index.hu viser til anonyme offisielle kilder og skriver at ungarsk politi frykter at serbiske myndigheter mandag vil hjelpe et stort antall flyktninger å krysse grensen inn til Ungarn. Fra tirsdag blir ulovlig grensekryssing straffbart i Ungarn og kan føre til fengsel eller utvisning.

Polen stiller krav

I forkant av at EUs justis- og innenriksministere samles i Brussel mandag for å diskutere situasjonen, har Polen sagt seg villig til «å vise mer solidaritet» med flyktninger, men ikke uten å stille motkrav.

Utenriksminister for europeiske anliggender, Rafal Trzaskowski, sier kontrollen av EUs yttergrense må skjerpes og at det skilles skarpt mellom flyktninger og økonomiske migranter. I tillegg må Polen få mulighet til å bekreftet sikkerhetsinformasjon om dem som slipper inn i landet. Det er kalt inn til et ekstraordinært møte i den polske nasjonalforsamlingen onsdag for å diskutere situasjonen. (©NTB)

Publisert