Hellas gjør comeback på chartertoppen i sommer

Det går mot en skikkelig gresk supersommer for charterselskapene, men fortsatt finnes det tusenvis av ledige pakketurer til nordmenns favorittreisemål rundt Middelhavet.

VARMT. Slik vil nordmenn ha det, gresk sommer på øya Samos.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Fasiten for årets pakkereise-sommer er for det meste klart: Hellas gjenerobrer tronen som førstevalget for nordmenn som kjøper seg ferdig pakket ferie.

– Usikkerheten rundt den trøblete greske økonomien i tillegg til den store flyktningstrømmen til landet, har nok gjort mange usikre på Hellas som feriemål. Den tvilen er nå som blåst bort, sier sjefen for Apollo Reiser, Erik Haug, til Aftenposten.

Både Spania og Hellas profitterer på at pakkereisemarkedet til Tyrkia mer eller mindre har klappet sammen, og er mer enn halvert i forhold til i fjor – fra rundt 150.000 i fjor til 64.000 i år.

Stor oversikt:

Les også

Her er sommerens ti billigste og mest solrike reisemål

Hit skal pakketuristene

Mot Hellas har norske pakkereisearrangører denne sommeren en kapasitet på 293.000 besøkende, til Spania 153.000. Til Hellas er det storfavorittene Kreta, Rhodos og øygruppen Kykladene som skal ta imot horder av nordmenn. Til Spania er det Mallorca og Kanariøyene som trekker de store massene.

– Det vil være første gangen siden 2013 at Hellas overgår Spania. Vi har jo opplevd kraftig fall i gresk turisme de senere årene. Folk har fryktet en ferie med tomme minibanker og problemer med å få betale med kort i butikker og restauranter, som følge av den økonomiske krisen. Derfor fravalget mange Hellas som feriemål. Men nå kommer landet tilbake for fullt, sier Haug.

Les også

Er dette de 10 beste øyene i Europa?

Ja, mener Tripadvisor-brukere. Men det kan bli streik i europeisk lufttrafikk:

Les også

Lufthavnstreiker kan ramme årets ferietrafikk

Muligheter for feriekupp

Spania er imidlertid alltid et sikkert kort og et populært valg for mange på ferietur. Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Ving, sier Spania fremstår som et trygt reisemål.

– Mange opplever Spania som en trygg havn når det er

Les også

økonomisk og politisk uro andre steder.

Hos oss er det derfor Mallorca som er den store sommervinneren, fulgt av Kreta, Rhodos og Gran Canaria, sier hun.

Det voldsomme charterfokuset på Hellas og Spania gjør at det fortsatt finness gode muligheter for etternølere til å sikre seg rimelige pakketurer til disse reisemålene. Spesielt i august er det en god del ledig kapasitet for dem som ønsker seg en pakketur.

Wow!

Les også

Denne norske veien er på internasjonal reiseliste

Og denne listen er fin å briefe med:

Les også

Verdens ti minst besøkte land

Spania favoritt som helårsreisemål

– Ja, det er gode muligheter for skoleferiekupp både til Hellas og Spania. Priser fra 3 – 4.000 kroner per person for en ukes opphold og 6.000 – 7.000 per person for 2 uker. Men snur været nå, kommer prisene til å øke kjapt – akkurat som i fjor da prisene doblet seg, sier kommersiell direktør for Finn Reise, Terje Berge, til Aftenposten.

Men om Hellas har festet grepet som sommerreisemål i år, er det ingen helårsreisemål som danker ut Spania. For mens turistindustrien i Hellas mer eller mindre pakker sammen i oktober, er det full fart i den spanske charterturismen med bl.a. Kanariøyene som motoren.

En fersk undersøkelse Apollo har gjort viser at 44 prosent av de spurte oppgir at de skal til Spania i løpet av de neste 12 månedene. Hellas er valg nummer to med 27 prosent, mens England, Italia og Tyskland følger deretter.

– Både Spania og Hellas har en viktig posisjon som tradisjonelle sol og bad-reisemål. England trekker alltid mye folk til seg på grunn av rimelige flybilletter og med London som stort trekkplaster som weekendreisemål, sier Haug.

Nyttig å sjekke før ferien:

Les også

Er du en av 800.000 som må fornye dette kortet?

Redd for terror på ferien? Sjekk ut disse sakene:

Publisert: