Skal du på retrocation i sommer?

Du vet det kanskje ikke selv engang.

BILLIG BILLIG: Albania har flotte strender og lavt prisnivå. Sammen med Romania og Bulgaria er noen av sommerreisemålene du får mest igjen for pengene.
LUN BÅTHAVN: Port Sollér på Mallorca med båtliv foran strandpromenaden hvor det bugner av restauranter.
KORFU KOMMER: Øya i Adriaterhavet er nyheter både hos Ving og Star Tour i sommer. Her med utsikt mot Albania – som er nytt reisemål hos Apollo.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Har du allerede booket tur til Hellas? Du er ikke alene.

Sommerferien er den ferien nordmenn flest prioriterer høyest i løpet av året. Over 70 prosent tar sommerferie, og snaue 60 prosent legger den utenlands, viser ferske reisetall fra Hovedorganisasjonen Virke.

De såkalte sydenturene som startet på 60-tallet og ble enorme på 80-tallet er fremdeles svært populære blant nordmenn.

Hellas er sammen med Spania, Kreta og Rhodos dit nordmenn aller helst vil i sommer, viser bestillingene reiseselskapene allerede har fått inn i løpet av vinteren.

Reisemålene er ikke overraskende, mener reiseekspert og redaktør for reisemagasinet Vagabond Helge Baardseth.

«Retrocation» kalles det når gamle reisemål blir som nye.

VIL HA DET GODT: – Charter hadde lavstatuspreg, men de har vært flinke til å fornye seg. De har ikke hatt noe valg, sier reiseekspert Helge Baardseth.

— Når folk skal på sommerferie vil mange ha saltvann og fine strender, men samtidig må det ikke bli for varmt og det ekskluderer en del steder. Dermed passer Europa godt, sier Baardseth.Reiseselskapene har rustet opp gamle slagere for sommeren. Hotellene er pusset opp og tilbudene er bredere med både treningsmuligheter, mye luksus og et bredt utvalg av barneaktiviteter.

— De gamle traktene har fått litt nytt liv. Kravene våre til ferien er blitt mye større, og dermed må charterselskapene passe på å oppgradere hoteller og restauranter. Vi er jo utvilsomt blitt sofistikerte og bortskjemte, og vi vil gjerne til Hellas, men da vil vi ha det minst like godt som vi har det hjemme. Og vi har det jo etter hvert veldig godt hjemme, Norge er et av de landene som pusser opp aller mest, sier Baardseth.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Til gode, gamle Mallorca

Hos Ving viser foreløpig topp fem-listen over reisemål nordmenn allerede har bestilt reiser til, at det er kjente og kjære steder som går igjen.

Mallorca ligger øverst etterfulgt av Tyrkia og Kreta. Deretter Rhodos og Bulgaria.

— Hellas har vært i vinden de siste somrene, og ser til å holde seg på topp også denne sommeren.

RETROCATION: Mallorca er et av stedene nordmenn fortrekker å tilbringe sommerferien.

I tillegg til Kreta og Rhodos ser vi at mange velger å reise til de små greske øyene, blant annet sommerens store nyhet Thassos, sier pr-ansvarlig Sophie Frisholm Damsund i Ving.Helge Baardseth trekker frem nettopp Mallorca og Palma by som reisemål som har fornyet seg.

— Bydelen Santa Catalina i Palma er blitt av det nye nå. Den gamle fiskelandsbyen innenfor bymurene er stedet en reiser til for å spise god mat. Det viser en utvikling av de allerede eksisterende, kjente reisemålene, sier han.

Over 1,2 millioner på pakketur i 2015

Reiseselskapet tror også at nordmenn ønsker å benytte seg av den store valgfriheten som finnes av reisemål og ruter til sommeren.

Mange reisemål som før ble sett på som drømmesteder man aldri dro til fordi de var for dyre, er nå blitt rimeligere.

— Vi ser en stor vekst i denne type langdistansereiser, ikke bare på vinteren, men også til sommeren. Og vi ser og en økning på 22 prosent på storbyferier. Så mange velger kanskje en kortere variant hvor de kan kombinere sol med storbyopplevelser, tror Damsund.

London er en av storbyene som øker aller mest, noe som viser at nordmenn ikke lar seg skremme av vinterens dårlige kronekurs når de velger reisemål.

Nordmenn er allerede godt i gang med å bestille utenlandsreisen til sommeren. Beregninger foretatt av Star Tour viser at nordmenn bestilte rundt 150.000 pakkereiser i januar alene.

De estimerer at over 1,2 millioner nordmenn kommer til å reise på en pakketur i løpet av året, og av dem velger minst 850.000 en chartertur.

— Middelhavet er sommerfavoritten, med landene Hellas, Tyrkia og Spania som største ferieland, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour.

Baardseth tror også områder i Adriaterhavet vil bli større. Korfu er tilbake på programmet både hos Ving og Star Tour i sommer, mens Apollo lanserer Albania.

— Særlig Albania og den sørlige delen av Italia helt nedpå hælen – der skjer det litt og noen selskaper tilbyr de reisemålene. Men det blir ikke veldige volum ennå, sier Baardseth.

— Bulgaria og Romania er det mange som velger fordi det er rimelig. Men det kan aldri konkurrere med Hellas. Hellas er bankers når en skal på badeferie, mener han.

Noen nye direkteruter kysten rundt

Sommeren er ikke den sesongen med aller flest fornyelser på flyfronten heller.

I Norwegian er det ikke mange nye ruter i sommer, men selskapet øker antall avganger på populære ruter til blant annet Los Angeles, Gdansk og Malaga.

— For første gang kan imidlertid trøndere og bergensere glede seg til å fly direkte til Barcelona, når vi lanserer to ukentlige avganger med oppstart i begynnelsen av juni, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Hos SAS står noen europeiske storbyer på nyhetslisten for sommersesongen.

— Salzburg har for nordmenn tradisjonelt vært en vinterdestinasjon. Turisttrafikken til alpebyen er imidlertid stor året rundt. Stikkord her er aktiv ferie. Kun SAS flyr nonstop fra Norge i sommerhalvåret, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Johansen trekker også frem ruten mellom Stockholm og Hongkong.

— Denne må nesten nevnes siden den har så gode forbindelser fra mange byer over hele Norge. En av Asias mest spennende byer, sier Johansen.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les også:

Slik skal vi reise nå

Her er stedene globetrotterne mener du bør reise i 2015

I vinter vil charterselskapene sende oss langt avgårde

Publisert: