Kamper ved en av Aleppos «humanitære korridorer»

Like etter at den «humanitære pausen» i Aleppo skulle begynne torsdag morgen, ble det meldt om kamper ved en av korridorene som etter planen skal brukes av sivile som ønsker å forlate byen.

KRIGSHERHJET: En mann sykler i den opprørskontrollerte bydelen al-Sukkari i Aleppo, dagen før den humanitære pausen skulle starte.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Det er Russland og det syriske regimet som har varslet pausen i angrep på den opprørskontrollerte delen av den syriske storbyen.

Rett etter klokka 8 torsdag morgen norsk tid meldte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at det ble avfyrt skudd ved en korridor som ligger ved frontlinjen i sentrum av byen. Få minutter senere opplyste en journalist fra AFP at det var brutt ut kamper på stedet.

Det statskontrollerte syriske nyhetsbyrået SANA anklager «terrorgrupper» for å stå bak.

Les også

– Russland og Syria har stanset flyangrepene mot Aleppo

Lovet våpenhvile

Det er russiske myndigheter som i utgangspunktet har lovet en elleve timers våpenhvile torsdag slik at sårede kan evakueres og nødhjelp bringes inn til de opprørskontrollerte delene av den krigsherjede syriske byen. Luftangrepene mot områdene stanset tirsdag, men ifølge kilder på bakken har granatangrep og kamper fortsatt i enkelte områder.

Den syriske hæren har lovet å åpne i alt åtte trygge korridorer ut av Øst-Aleppo. To av dem skal også kunne brukes av opprørere såfremt de lar våpnene sine ligge igjen.

200 kurdiske soldater drept

Samtidig melder statlige medier i Tyrkia at opptil 200 kurdiske militssoldater er «nøytralisert» i et tyrkisk flyangrep nord for Aleppo.

Ifølge meldingene angrep de tyrkiske flyene 18 mål i Maarraat Umm Hawsh-regionen nord i Syria.

Ifølge nyhetsbyrået Anadolu ble mellom 160 og 200 militssoldater «nøytralisert» i angrepene, som fant sted onsdag kveld.

Terrorliste

Militssoldatene tilhørte den kurdiske YPG-militsen, som har tette bånd til PKK-geriljaen i Tyrkia.

PKK står både på Tyrkias, EUs og USAs liste over terroristorganisasjoner, men YPG-militsen får likevel amerikansk støtte i kampen mot IS og kontrollerer flere områder nord i Syria.

The Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bekrefter at det ble gjennomført rundt 20 flyangrep mot området, men kan ikke gå god for det høye tapstallet.

Bekrefter angrep

Ifølge SOHR er så langt elleve YPG-soldater bekreftet drept og 24 andre såret i flyangrepene, som ble etterfulgt av beskytning fra tyrkiske stridsvogner og artilleri.

En av lederne i YPG-militsen, Mahmoud Barkhadan, opplyste torsdag morgen at det tyrkiske angrepet fortsatt pågikk og at de første rapportene fra området går ut på at ti militssoldater er drept og rundt 20 såret.

YPG-militsen har de siste dagene hatt framgang mot den ytterliggående islamistgruppa IS nord for Aleppo.

Blant målene Tyrkia har angrepet det siste døgnet, var minst ni bygninger som YPG benyttet som hovedkvarter, våpenlagre og boligkvarter, og flere av militsens kjøretøy ble også ødelagt.

Publisert: