Ti overlevende funnet etter snøskredet i Italia

Penne (NTB-AP): Letemannskapene i Italia har så langt funnet i alt ti overlevende etter snøskredet som begravde et hotell i Abruzzo-regionen i Italia for to dager siden. Flere har blitt hentet ut.

Publisert Publisert

Italienske brannmenn leter etter overlevende i snøskredet som slukte et skihotell i Abruzzo-regionen i Italia onsdag. Foto: Det italienske brannvesen / AP / NTB scanpix.

Nyheten ble møtt med enorm glede og lettelse i Italia, der de først fikk vite at fire omkomne var funnet.

Rundt klokken 11 fredag kom redningsmannskaper i kontakt med de overlevende, som har vært savnet i nærmere to døgn.

Videoer som ble offentliggjort av letemannskapene viser en liten gutt som trer ut av bygningen gjennom et hull i snøen. Han blir rufset i håret av redningsmannskapene som roper «Bravo, Bravo» og blir møtt med stor jubel av tilskuere på stedet.

Senere kom en kvinne ut, tilsynelatende ved full bevissthet, før begge ble sendt til sykehus i helikopter.

– Disse nyhetene viser at redningsarbeidernes innsats har vært verdt det, sier Italias viseinnenriksminister Filippo Bubbico.

30 begravet i snø

Det anslås at rundt 30 personer befant seg på det firestjerners skihotellet Hotel Rigopiano i fjellområdet Gran Sasso da snøskredet traff onsdag. I alt var det 24 gjester, fire av dem barn, og 12 ansatte, i tillegg til et ukjent antall besøkende.

To overlevende ble oppdaget allerede onsdag, en mann som var ute og hentet noe i bilen sin og en kvinne inne i hotellets parkeringshus.

Utover fredagen oppdaget letemannskapene gradvis flere.

– Vi har funnet fem overlevende. Vi henter dem ut. Send helikopter, sa en redningsarbeider via nødradio fredag, før det italienske brannvesenet senere fastslo tallet til 10. Blant de overlevende er to barn.

– Fant mat

For å overleve hadde de åtte personene som først ble reddet ut, gjort opp ild, og de hadde også klart å finne noe å spise.

– Det var vakkert. De trodde ikke det de så, og de klemte oss, forteller redningsmannskapene som fant de overlevende.

Bini forteller at det er vanskelig å fortsette arbeidet på stedet, på grunn av faren for at deler av bygget kan rase sammen. Han forteller at det fortsatt er en risiko for nye snøskred.

– Vi håper nå at vi klarer å finne enda flere overlevende, selv om vi ikke har hørt flere lyder eller andre signaler, sier Bini ifølge ANSA.

Storstilt redningsaksjon

En storstilt redningsaksjon pågår for å finne flere overlevende og å få hentet dem ut av det sammenraste hotellet. En talsmann for det italienske sivilforsvaret opplyser at 135 redningsarbeidere deltar i søket.

– Hundene har flere ganger signalisert at de lukter noe, men vi må grave mellom fire og fem meter før vi når fram til bakken, sier Matteo Gasparini, som leder den alpine redningsgruppa fra Valdossola.

De fleste hotellgjestene var i eller rundt hotellets inngang da skredet gikk. Der ventet de på å bli hentet etter jordskjelvene som rystet det sentrale Italia onsdag og trolig utløste snøskredet.

– Ble ikke trodd

En av de overlevende, Giampiero Parete, har ifølge italienske medier fortalt at han først ikke ble trodd da han varslet politiet og lokale myndigheter om at det hadde gått et skred. Først da Parete ringte sin egen sjef, Quintino Marcella, og tryglet ham om å mobilisere redningstjenesten, begynte ting å skje.

En redningsaksjon kom i gang klokka 20 onsdag, mer enn to timer etter det første varselet. Blant de overlevende er Paretes fem år gamle datter og kona hans.

Italienske myndigheter har nå iverksatt en etterforskning av tragedien, der de blant annet undersøker om snøskred-trusselen ble tatt alvorlig nok. (©NTB)

Publisert