Trebarnsmor og kafébestyrer drept i Sydney

Det var en trebarnsmor og kafébestyreren som ble drept mot slutten av gisseldramaet i Sydney natt til tirsdag, i tillegg til den iranskfødte gjerningsmannen selv. Et hav av blomster vokste tirsdag fram foran kafeen.

Publisert Publisert

SORG: Et hav av blomster vokste fram foran kafeen i Sydney der to gisler ble drept etter et 17 timer langt gisseldrama. Foto: SCANPIX

  • NTB

Ifølge avisa The Australian drakk den 38 år gamle juristen og trebarnsmoren Katrina Dawson kaffe med to venninner i Lindt Chocolate Cafe da de ble plutselig var midt i dramaet.

Det australske nyhetsbyrået AAP skriver at Dawson døde mens hun forsøkte å beskytte sin gravide venninne mot gisseltakeren da politiet stormet kafeen.

Den andre som døde, var den 34 år gamle bestyreren av kafeen, Tori Johnson, som ifølge flere medier prøvde å fravriste gjerningsmannen hans avsagde hagle. Han besluttet trolig å gå til aksjon da han så at mannen begynte å falle i søvn etter 17 timer alene med gislene i kafeen.

Det ga ifølge mediene de fleste av de gjenværende gislene mulighet for å stikke av fra kafeen. I tillegg til de to som ble drept, ble fire personer skadd da politiet litt etter klokka 2 stormet kafeen etter at en rekke personer kom løpende ut og det ble hørt skudd.

Hav av blomster

Sjokkerte australiere strømmet tirsdag til kafeen på Martin Place for å legge ned blomster for å minnes de to som ble drept.

Mange stoppet opp i flere minutter foran kafeen for å grunne på det uforståelige som har skjedd i den ellers så fredelige storbyen. Mange spør seg nå om hvorfor den mentalt forstyrrede gjerningsmannen var på frifot.

Den selvoppnevnte sjeiken som sto for gisseldramaet i Sydney, var dømt for seksuell vold, siktet for drap og dømt for å ha sendt hatbrev til familiene til døde soldater. Nå spør mange seg hvorfor han var på frifot.

Einstøing

Man Haron Monis, en iransk flyktning som beskrives som en ensom og unormal mann, ble drept da politiet natt til tirsdag stormet kafeen der han hadde tatt et 20-tall gisler.

I fjor ble Monis siktet for medvirkning til drap på sin kone, som ble satt fyr på etter å ha blitt knivstukket i leiligheten deres. I år ble han også siktet for et seksuelt motivert overfall på en kvinne i Sydney, og ytterligere 40 siktelser om overgrep mot seks kvinner ble tatt ut i oktober.

For to år siden ble han også dømt for å ha sendt hatbrev til familiene til åtte australske soldater som var drept i Afghanistan.

Men til tross for det lange rullebladet og de alvorlige anklagene var han på frifot etter å ha blitt løslatt mot kausjon.

I ferd med å rakne

Nettsiden hans, som nå er tatt ned, tegner et bilde av en mann det er i ferd med å rakne for, og som uttrykker et rødglødende hat mot australske domstoler og myndigheter som han beskylder for å være imot muslimer.

Han beskylder også myndighetene for å ha tatt fra ham de to barna hans og nekte ham å besøke dem, eller til og med ringe til dem.

Nettsiden gir kanskje den beste forståelsen av motivene hans for gisselaksjonen. Der har han lagt ut detaljerte bilder av barn han sier er drept i amerikanske bombeangrep, avisutklipp av hans opptredener i retten og erklæringer han har sendt til australske muslimer og statsminister Tony Abbott.

Monis' tidligere advokat Adam Houda beskriver ham som en dypt forstyrret einstøing, som ikke hadde noen kontakt med Sydneys tett sammenvevde muslimske samfunn.

— Han var en veldig, veldig, veldig uvanlig type, og han hadde ingen forbindelser til noen gruppe. Han opererte helt alene. Han var en ensom ulv, sier Houda.

Publisert