- 14 drept i angrep på Gaza-konvoien

Minst 14 personer ble drept da israelske soldater bordet den internasjonale hjelpekonvoien på vei mot Gaza, ifølge israelsk TV.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Den israelske fjernsynsstasjonen Kanal 10 melder at mellom 14 og 16 mennesker ble drept.

Noe tidligere mandag meldte CNN Turk television og Al-Aqsa TV fra Gaza at to personer ble drept og 30 såret da israelske marinesoldater bordet minst ett av skipene i den internasjonale konvoien.

Det tyrkiske utenriksdepartementet beskriver den israelske operasjonen som uakseptabel. Den israelske ambassadøren til Tyrkia ble mandag morgen kalt inn på teppet for å forklare seg om hendelsen, ifølge en tyrkisk diplomat.

Nordmenn om bord Israels handelsminister Binyamin Ben-Eliezer sier han beklager at folk ble drept under bordingen.

Tre nordmenn er med på konvoien. Det er ikke kjent om noen av de norske er kommet til skade.

Fra Norge er Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi på plass om bord.

Rødt-politiker Erling Folkvord skulle også være med, men kom ikke lenger enn til Kypros. Der ble han sammen med en gruppe internasjonale aktivister stoppet av kypriotisk politi da han forsøkte å reise videre.

— Jeg får ikke kontakt med de tre fra Norge som er med på reisen, og har forstått at det skyldes at Israel har blokkert satellittelefonene til båtene i konvoien, sier Georg Morland til Klassekampen.

Han er pressetalsmann for de tre norske som deltar i forsøket på å bryte blokaden av Gaza sjøveien og skaffe forsyninger til Gazas befolkning.

Rødt-politikeren Erling Folkvord har siden fredag gjort utallige forsøk på å komme om bord i et av skipene i hjelpekonvoien, men har blitt stanset av både gresk-kypriotiske og tyrkisk-kypriotiske myndigheter.

Ifølge Folkvord er det sannsynligvis nordmenn om bord på båtene som ble bordet mandag.

— Her blir ord fattige. Etter de opplysninger som foreligger, dreier dette seg om statlig piratvirksomhet i internasjonalt farvann, sier Folkvord.

Les også

- Når urostiftere er på vei, må vi sende opprørspoliti mot dem

— Ingen nordmenn drept eller skadet

Utenriksdepartementet bekrefter overfor Aftenposten.no at det er nordmenn om bord i hjelpekonvoien.

— Vi vet at det var nordmenn om bord i et av skipene som er med i konvoien. Men vi vet ikke om de befant seg på båtene som ble bordet, sier pressevakt Bjørn Svenningsen til Aftenposten.no.

Han sier at så langt ikke er noe som tyder på at nordmenn er blant de skadede eller drepte.

— Den norske ambassaden i Tel Aviv er nå i beredskap, og er beredt til å reise ut dit båtene kommer i havn for å bistå+ norske borgere dersom det skulle være behov for det, sier Svennungsen.

Sammenstøt Videobildene fra al-Aqsa TV viser ifølge nyhetsbyråene israelske kommandosoldater som border minst ett av skipene, og flere hardt sårede personer.

Ifølge israelske Kanal 10 åpnet soldatene ild etter å ha blitt angrepet med kniver og økser av noen av passasjerene om bord. Om de drepte er soldater eller aktivister, meldes ikke.

Ship to Gazas svenske talsperson Mikael Löfgren kan ikke bekrefte opplysningene om at en rekke personer er drept, men sier ifølge TT at en av organisasjonens kontakter om bord har hørt skyting fra ett av skipene som ble bordet.

I en pressemelding tidligere natt til mandag skrev Ship to Gaza at fem av skipene som deltar i den internasjonale konvoien, ble bordet av den israelske marinen.

Sensur Den israelske militærsensuren ble iverksatt mandag morgen. Den innebærer at all rapportering om eventuelle drepte eller sårede fraktet til israelske sykehus, er forbudt, ifølge israelsk radio.

De seks skipene er på vei til Gaza med 10.000 tonn hjelpeforsyninger og over 700 propalestinske aktivister, og israelske myndigheter har tidligere sagt at de vil hindre konvoien i å nå Gaza.

Det israelske militæret hadde mandag morgen ikke kommentert opplysningene om at personer skal ha blitt drept og såret i hendelsene.

Publisert:
En israelsk TV-stasjon melder at ti personer ble drept da israelske soldater bordet hjelpekonvoien som er på vei til Gaza mandag morgen. Tyrkisk og palestinsk TV melder at to personer er drept og 30 såret i sammenstøtene om bord. Foto: REUTERS / Emrah Dalkaya / SCANPIX