Erdogan presser Putin i Libya

Den tyrkiske presidenten vil sende tropper til Libya for å støtte regjeringsstyrker som er i krig med russiskstøttede opprørere.

Publisert Publisert

BORGERKRIGSHERJET LAND: borgerkrig har herjet Libya siden en FN-koalisjon fjernet diktatoren Muammar Gaddafi fra makten i 2011 som følge av at diktatoren brukte militærmakt mot sin egen befolkning. Dette bildet er fra Benghazi i fjor sommer. Foto: Esam Al-Fetori / X02867

Først Syria, nå Libya. Stormaktskonflikten mellom Tyrkia og Russland brer om seg i Midtøsten, og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan håper nå å få overtaket i Libya.

I forrige uke kom det frem at lederen av Libyas internasjonalt anerkjente regjering har bedt Erdogan om støtte «i luften, på bakken og til havs».

Det har Erdogan nå reagert på, og mandag anmodet han sitt parlament om å stemme for å sende tyrkiske tropper som assistanse til Libyas regjeringsstyrker i deres kamp mot opprørsstyrker støttet av russiske leiesoldater, skriver nyhetsbyrået AP.

Presser russerne

For Erdogan handler det imidlertid ikke egentlig om å tilegne seg makt i Libya. Det handler om å gi Russlands president, Vladimir Putin, litt mer motstand i Midtøsten, hvor Putin har hatt relativt frie tøyler, mener Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Institutt for strategi på det danske Forsvarsakademiet.

– Det er et forsøk på å straffe russerne for noe de (Tyrkia, red.anm.) ikke liker, sier Jakobsen, og henviser til konflikten i Syria:

– Det må nok sees som et forsøk på å legge press på russerne for å få dem til å føre en litt mer akseptabel politikk i Syria, Tyrkias naboland.

Det er særlig de mange nye angrepene i den syriske provinsen Idlib som bekymrer Erdogan, ifølge Peter Viggo Jakobsen. De russiskstøttede syriske regjeringsstyrkene har i desember forsterket sin offensiv i den opprørskontrollerte provinsen, og dette har i løpet av de siste to-tre ukene ført til at ytterligere 240.000 syrere har flyktet.

I en tale 22. desember sa Erdogan at han var bekymret for at en stor del av disse flyktningene vil reise til Tyrkia, som allerede huser 3,7 millioner syriske flyktninger. Samtidig ba Erdogan om at volden i Idlib ble stanset.

– Det som russerne har vært veldig dyktige til i de siste årene er å gjøre ting vanskeligere for oss andre med små innsatser. Det gjør de i Venezuela, Libya og Syria, sier Peter Viggo Jakobsen.

Øker trykket

Russland går imot store deler av resten av veden ved å støtte de libyske opprørerne i stedet for den FN-anerkjente regjeringen i landet. Omvendt støtter Russland regjeringene i Venezuela og Syria, mens særlig vestlige land støtter deres motstandere. Nå vil imidlertid Erdogan innskrenke russernes makt.

– Det Tyrkia har gjort er å øke trykket litt, slik at russerne begynner å se at denne formen for politikk har omkostninger, sier Peter Viggo Jakobsen.

Han forklarer at Erdogans engasjement i Libya kan gi Tyrkia forhandlingskort overfor russerne i den syriske konflikten.

– Det er et forsøk på å innskrenke russernes handlingsrom ved å påføre noen problemer som ikke umiddelbart vil koste Tyrkia stort dersom det skulle gå galt. Og om det skulle gjøre det kan han jo bare trekke styrkene sine ut igjen.

Komplisert borgerkrig

En komplisert borgerkrig har herjet Libya siden en FN-koalisjon fjernet diktatoren Muammar Gaddafi fra makten i 2011 som følge av at diktatoren brukte militærmakt mot sin egen befolkning. Det har medført at ingen har hatt full kontroll over Libya, og at mange flyktninger har hatt fritt leide gjennom landet. Det har mange menneskesmuglere utnyttet til å sende tusenvis av flyktninger med båt til Europa over Middelhavet.

Dersom Tyrkia får kontroll i Libya kan Erdogan derfor styre flyktningstrømmen mot Europa fra både Afrika og Syria, og dette vil gi Erdogan gode forhandlingskort overfor Europa, som har et anstrengt forhold til Erdogan. Ifølge Peter Viggo Jakobsen er imidlertid ikke dette det viktigste for Erdogan.

– Han har jo allerede muligheten til å åpne grensene og sende tre millioner syriske flyktninger inn i Europa. Jeg tror ikke at han behov for å kontrollere den andre migrasjonsruten inn i Europa også. Han har ikke noen interesse i å øke konflikten med europeerne, sier han.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen er Erdogan først og fremst interessert i å stabilisere Syria, slik at de 3,7 millioner syriske flyktningene i Tyrkia kan sendes hjem.

– Syria er et stort problem for ham, for han er under hardt innenrikspolitisk press for å få returnert de mange flyktningene, sier Peter Viggo Jakobsen.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert