Her har de muligens verdens beste pizza

Det hadde du neppe trodd om Svalbard.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Midt mellom Norge og Nordpolen finner du Svalbard, som kan by på eksotisk natur og spennende utflukter og muligens verdens beste pizza.

Siden Svalbard ble oppdaget av den nederlandske kapteinen Willem Barentz i 1596 er denne øyen 78° nord i disse dager veldig enkelt å nå. Reise tar omtrentlig tre timer, og som ikke kostet oss mer enn 1500 kroner tur/retur. Både SAS og Norwegian ukentlige avganger.

Isbjørn, polarbjørn, kvitbjørn eller hvitbjørn; på Svalbard er det rundt 3000 av dem. Men selv om du ikke skulle være så heldig å få et glimt av denne majestetiske kongen av Arktis, har denne øya mer enn nok å by på.

OPPLEVELSE: En av de mest populære utfluktene på Svalbard er hundespann-kjøring.

På scooter til Barentsburg

Barentsburg er en gruveby ved Grønfjorden i Nordenskiöld Land på Svalbard, med omlag 435 innbyggere, nesten utelukkende russere og ukrainere. Folketallet har sunket jevnt siden toppen på 1970-tallet da det var rundt 1000 innbyggere i tettstedet. Barentsburg nås enten med snøscooter om vinteren eller med båt i den isfrie perioden.

Vi leide snøscootere og tok turen uten guide, da en i følget var velkjent i området. De vel 13 kilometerne tok oss rundt halvannen time. Å kjøre uten guide er noe som ikke anbefales om du ikke er veldig kjent og har både rifle og GPS med. Dra heller aldri ut på snøscootertur alene!

Bare det å ankomme Barentsburg er en surrealistisk opplevelse i seg selv. Lenin skuer ut over Grønfjorden foran boligblokka midt i Barentsburg. Selv om han er revet ned fra de fleste sokler han sto på, får han lov til å være her. Det er kanskje ikke så rart, siden Barentsburg hadde sin storhetstid under sovjetstaten.

I dag hviler det noe forlatt over dette samfunnet. Arkitektonisk er Barentsburg et stykke Russland i Arktis.

Her finner du en restaurant som også er åpen for turister. Verdt å merke seg at maten her ikke er i nærheten av hva du er vant til her hjemme. Og en betjening som snakker veldig begrenset engelsk eller norsk.

Ønsker du å overnatte i Barentsburg kan det gjøres på det nyrenoverte hotellet i byen.

Det går daglig guidede turer til Barentsburg. Det kan bestilles gjennom for eksempel Spitsbergen Travel eller Svalbard Booking.

Båten i isen

Verdens eneste innefrosne hotellskip . Om lag 60 kiilometer nordøst for Longyearbyen ligger Tempelfjorden hvor båten i isen ligger innefrosset med det mektige fjellet Tempelet i bakgrunnen. Overnatting ombord på båten i isen gir det moderne mennesket en unik opplevelse, og anledning til å oppleve den storslagne arktiske naturen på nært hold.

Her ute vil du oppleve en stillhet og et lys du knapt kan finne andre steder i verden. Er du riktig heldig får du kanskje et glimt av isbjørn, som av og til lusker forbi båten .

KOS: Vi blir kjørt til Fangsstasjonen i Bolterdalen hvor vi blir ønsket velkommen av 90 ivrige Alaska Huskys.

Isfjord radio

90 kilometer utenfor for sivilisasjonen i Longyearbyen finner vi vakre Isfjord Radio. Dette var for få år siden var den eneste telekommunikasjonsforbindelse mellom Svalbard og Fastlands-Norge. I dag driftes stasjonen som overnattingssted med fokus på kvalitet og komfort. Med sin eksotiske beliggenhet vil du oppleve stillheten og storheten i Svalbard-naturen.

Sommeren 2013 ble Isfjord Radio belønnet med Olavsrosa – et kjennetegn fra Norsk Kulturarv. Olavsrosa utdeles til spesielt fremstående steder som har lyktes med å kombinere utvikling og beskyttelse på moderne måter.

Hundespann

En av de mest populære utfluktene på Svalbard er hundespann-kjøring. Vi bestilte vår tur gjennom Basecamp Explorer. Og for en fantastisk opplevelse dette var.

Vi blir kjørt til Fangststasjonen i Bolterdalen hvor vi blir ønsket velkommen av 90 ivrige alaska huskys. Etter å ha hilst på hver bidige av disse ville og vakre skapningene får vi ansvaret med å sele og klargjøre vårt eget hundespann.

Fra hundesleden studerer vi den arktiske villmarken. Stillheten er merkbart hørbar.

Overnatting på Svalbard

Overnattingstilbudet på Svalbard er bra og varierer fra gjestehus med enkel pensjonatstandard, overnatting i fangstmannsstil, til fullservice hoteller. Vi bodde på Basecamp Trappers's Lodge. Det er et fangstmannshotell med 16 rom midt i sentrum av Longyearbyen. Innredning av drivtømmer og planker fra Barentsburg, skifer og selskinn.

Spisesalen har et fantastisk langtømmerbord, som inviterer til sosialisering. Er det stjerneklart klatrer du opp til øverste etasje, hvor det er en koselig hems med glasstak...utsikt!

Den hyggelige og hjelpsomme betjeningen bidrar også til en hjemmekoselig og personlig atmosfære.

OVERNATTING PÅ SVALBARD: Basecamp Trappers's Lodge. Dette er et fangstmannshotell med 16 rom midt i sentrum av Longyearbyen.

Verdt å vite: Bor du på hotell på Svalbard er det vanlig praksis å ta av seg skoene før du går inn i resepsjonen/rommet.

Her kan du også bo:

Gjestehuset 102

Mary-Ann's Polarrigg

Radisson Blu Polar Hotell

Spitsbergen Gjestehus

Spitsbergen Hotell «Funken»

Svalbard Hotell

Svalbard Lodge

Villmarkssenteret

Her spiser du på Svalbard

Longyearbyen har et mangfoldig tilbud av spisesteder, blant annet fire thairestauranter og en nyåpånet sushirestaurant.

KVALITET: Vi forelsket oss i Kroa, som ligger vegg i vegg med fangstmannshotellet til Basecamp. Her blir vi møtt av en vennlig betjening, dunkel belysning, massive tømmerbord...og muligens verdens beste pizza.

Vi forelsket oss i Kroa, som ligger vegg i vegg med fangstmannshotellet til Basecamp. Her blir vi møtt av en vennlig betjening, dunkel belysning, massive tømmerbord... og muligens verdens beste pizza. Ikke uten grunn vi endte opp på Kroa tre av fem kvelder.

De resterende to kveldene tilbrakte vi på Svalbar, en livlig restaurant/bar. Her får du mye (og bra) kjøtt for pengene, blant annet byens beste hamburgere .

Midlertidig våpentillatelse

Har du tenkt å begi deg på tur uten guide bør du ikke dra uten rifle. Har du ikke våpenkort må du få en midlertidig våpentillatelse fra Sysselmannen. Dette gjorde vi i Longyearbyen hos Sysselmannen sine kontorer, men du kan med fordel gjøre det elektronisk her.

Når du så har fått tillatelsen kan du leie våpen hos autoriserte våpenforhandlere på Svalbard, for eksempel Sportscenteret eller Ingeniør G. Paulsen.

Generelle tips til Svalbardturen

Dersom du planlegger et Svalbard-besøk i høysesongen, så bestill tidlig. Det kan bli trangt om plassen på hotellene. Ønsker du å delta på turer, gjelder det samme her.

Svalbard er skattefri sone, så alkohol og tobakk er relativt rimelig. Husk flybilletten når du går for å handle tax-free kvoten din på Nordpolet (som ligger inne i Svalbardbutikken).

Fortsatt i Norge...men

Etter Schengen-regelverket skal det foretas kontroll av alle som passerer en Schengen yttergrense. Siden Svalbard ikke er en del av Schengen-området, må det foretas kontroll av alle som reiser mellom Svalbard og det norske fastlandet . Utenlandske statsborgere må vise pass, mens for norske statsborgere holder det med legitimasjon i form av bankkort eller førerkort.

Så riktignok reiser du fortsatt innenfor norgesgrensene, men flygningene går fra utenlandsdelen (med mindre du mellomlander i Tromsø). Og selv om det også er her du ankommer ved hjemreise, vil du ikke få mulighet til å handle tax-free. Det må gjøres på Svalbard.

Les også:

Slik unngår du denne turistfellen

Her ble hundrevis av kvinner brent levende

Artikkelen har vært publisert hos klikk.no.

Publisert: