Florence har krevd minst syv liv i USA

Tusenvis av mennesker som bor nær North Carolinas svulmende elver, må umiddelbart evakuere, opplyser myndighetene. Uværet Florence har krevd minst syv liv.

Publisert:

VASSER: To personer vasser gjennom oversvømmelsene i New Bern i North Carolina fredag. Foto: Chris Seward, AP / NTB scanpix

NTB

Raskt økende vannstand og kraftig nedbør fra Florence gjorde at guvernøren i North Carolina lørdag ba folk vente med å dra hjem.

– Vit at vannet stiger raskt overalt, også på steder som vanligvis ikke har oversvømmelser, sier guvernør Roy Cooper i den amerikanske delstaten lørdag.

Langs elvene Cape Fear River og Little River har myndighetene utstedt obligatoriske evakueringsordrer og advart rundt 7.500 innbyggere om at de er umiddelbar fare. Folk har fått beskjed om å straks å forlate hjemmene sine. Evakueringssonen omfatter deler av byen Fayetteville, som har en befolkning på 200.000.

Florence har svekket seg til tropisk storm siden uværet nådde USAs sørøstkyst som orkan i svakeste kategori fredag. Men meteorologene advarer om at stormen beveger seg langsomt og fortsatt er farlig.

Vedvarende nedbørsmengder kan føre til katastrofal springflo og betydelig elveflom, ifølge meteorologene.

– Dette værsystemet tømmer ut episke mengder nedbør. Noen steder målt i fot, ikke tommer, sier Cooper.

– Ikke dra hjem

MYE VANN: Uværet Florence har ført til at grunnmuren til et hus i Swansboro i North Carolina står under vann. Foto: Tom Copeland, AP / NTB scanpix

Nesten én million innbyggere har mistet strømmen, og antallet fortsetter å stige. 20.000 mennesker har søkt dekning i tilfluktsrom.

Lørdag prøvde flere å vende hjem. De kjørte gjennom oversvømte gater, bevæpnet med motorsager for å rydde bort falne trær i veien. North Carolinas guvernør Cooper ber folk være tålmodige og holde seg i ro inntil videre.

– Flomvannet øker. Hvis dere ikke passer dere, risikerer dere livet. Ikke dra tilbake før dette er over og dere offisielt får grønt lys, sier han.

Samtidig jobbet redningsmannskaper med helikopter, båter og tunge kjøretøy for å berge folk fanget på hustak eller andre steder som følge av vannmassene.

Meteorologene varsler at noen av de rammede områdene kan få ytterligere 35 centimeter nedbør i løpet av de neste dagene. I deler av delstaten har Florence brakt med seg over 75 centimeter regn. Florence har nå en vindstyrke på 20 sekundmeter, med sterkere vindkast nær stormsenteret.

Redningsmannskaper i båt

HENTES: Redningsmannskaper henter ut en familie som trenger bistand på grunn av stormflo i New Bern i North Carolina. Foto: Chris Seward, AP / NTB scanpix

Katastrofe

Så langt er det bekreftet at minst syv mennesker har mistet livet.

I byen Wilmington omkom en mor og den åtte måneder gamle babyen hennes da et tre falt over huset deres fredag. South Carolina har så meldt om ett dødsfall som følge av stormen. En 61 år gammel kvinne omkom da hun krasjet med et tre som hadde falt over en motorvei i nærheten av byen Union.

USAs president Donald Trump utstedte lørdag en katastrofeerklæring for North Carolina, noe som betyr at flere fylker vil få tilgang på økonomisk nødhjelp fra Washington.

Det hvite hus har varslet at Trump vil besøke de rammede områdene neste uke.

Publisert: