Erdogan med nytt utfall mot Nederland

Nederland skal få betale prisen for sin «skamløse» behandling av tyrkiske statsråder, sier president Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan lover å svare på det ham kaller Nederlands skamløse behandling av tyrkiske statsråder. Foto: AP / NTB scanpix Yasin Bulbul / TT / NTB Scanpix

NTB

– Hallo Holland, dersom dere ofrer de tyrkisk-nederlandske forbindelsene på grunn av onsdagens valg, så kommer dere til å måtte betale prisen, sa Erdogan under et folkemøte i Istanbul søndag.

Han viste til behandlingen av utenriksminister Mevlut Cavusoglu og familieminister Fatma Betul Sayin Kaya, som lørdag ble nektet å holde møte for tyrkiske innvandrere i Rotterdam.

«Fascister»

Erdogan gjentok videre sin krasse karakteristikk av nederlenderne fra lørdag, da han i en tale omtalte dem som «nazi-levninger» og «fascister».

– Bare slike regimer vil forby utenriksministre adgang, sa han.

– Jeg trodde at nazismen var over, men det var feil. Nazismen lever i Vesten, fortsatte den tyrkiske presidenten.

Utenriksminister Mevlut Cavusoglu varsler også tyrkisk gjengjeldelse mot Nederland og sa søndag at det ikke lenger holder med en unnskyldning.

Museum og tulipaner

– Nederlands statsminister Mark Rutte gjorde det på arrogant vis klart at jeg godt kunne komme til landet og levere tulipaner og gå på museum, men at jeg ikke fikk lov til å møte tyrkere som bor i landet, sa Cavusoglu.

Søndag ankom den tyrkiske utenriksministeren Metz i Frankrike, der myndighetene har gitt ham grønt lys til et møte med tyrkiske innvandrere.

Bakgrunnen for at de tyrkiske statsrådene ønsker å holde politiske møter i andre europeiske land, er neste måneds folkeavstemning i Tyrkia. Da skal velgerne ta stilling til om president Recep Tayyip Erdogan skal få mer makt.

Frankrike ber alle roe seg

Frankrikes utenriksminister ber både Tyrkia og flere europeiske land om å roe seg ned og hindre at den pågående ordkrigen eskalerer. 

– Slik situasjonen har blitt nå, er det helt nødvendig å opptre ansvarsfullt og unngå unødvendige konfrontasjoner, sa utenriksminister Jean-Marc Ayrault søndag.

Ayarult oppfordret tyrkiske myndigheter om å unngå provoserende utspill. Samtidig forsvarte han beslutningen om å la den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu delta på et politisk møte i den franske byen Metz.

– Utidig

Ayrault avviste at Cavusoglus deltakelse ville utgjøre en fare for offentlig ro og orden eller at det ville være en utidig innblanding i fransk politikk.

Nettopp disse to argumentene har vært brukt i Tyskland, Nederland og flere andre europeiske land som begrunnelse for å nekte tyrkiske ministre og andre politikere å delta på politiske møter i disse landene.