Siste om jordskjelvet i Tyrkia og Syria

Natt til mandag 6. februar ble Syria og det sørøstlige Tyrkia rammet av et kraftig jordskjelv. Over 46.000 mennesker er bekreftet omkommet.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  100 millioner kroner til jordskjelvofrene
  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) bekreftet mandag at Norge gir ytterligere 100 millioner kroner til jordskjelvofrene i Tyrkia og Syria. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

  Norge gir ytterligere 100 millioner kroner til jordskjelvofrene i Tyrkia og Syria.

  Det opplyser utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), som mandag deltar på en internasjonal giverkonferanse for Tyrkia og Syria.

  Pengene skal gå til medisiner, mat og husly, sier Huitfeldt.

  Det norske bidraget er dermed på til sammen 350 millioner kroner.

 • NTB
  DEL
  Én måned siden jordskjelvene i Tyria og Syria
  En mann på motorsykkel mellom bygninger som ble ødelagt i jordskjelvet i Samandag i Tyrkia. Bildet ble tatt 22. februar. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB

  I Syria og Tyrkia er lidelsene fortsatt store etter de massive jordskjelvene som rammet landene for én måned siden.

  – Mine kolleger i Syria beskriver en humanitær krise som blir verre, sier Carsten Hansen i Flyktninghjelpen i en uttalelse.

  Stadig flere mennesker nordvest i Syria må bo i flyktningsentre i etterkant av skjelvene, som la mange boligbygg i grus.

  Det første og kraftigste jordskjelvet rammet Tyrkia og Syria natt til 6. januar. I Tyrkia har antallet døde gradvis steget til nesten 46.000, mens rundt 6.000 mennesker er bekreftet omkommet i Syria.

  – Behovene vil være store i lang tid fremover. I Syria kom denne katastrofen på toppen av tolv år med borgerkrig, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en uttalelse.

  Verdens helseorganisasjon (WHO) har beskrevet jordskjelvene som den verste naturkatastrofen i den europeiske regionen på hundre år.

 • NTB
  DEL
  184 pågrepet i Tyrkia etter jordskjelvene
  Rester av bygninger i Samandag, sør i Tyrkia, i etterkant av de voldsomme jordskjelvene tidligere denne måneden. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB

  En ordfører er blant de 184 som så langt er pågrepet etter de voldsomme jordskjelvene i Tyrkia, ifølge myndighetene i landet.

  Justisminister Bekir Bozdag kunngjorde antallet lørdag. Ordfører Ökkes Kavak i distriktet Nurdagi i provinsen Gaziantep er blant dem som nå er pågrepet, anklaget for brudd på lover og regler som kan ha bidratt til de høye dødstallene.

  Etter skjelvene har både myndigheter og bedrifter fått kritikk for brudd på byggeforskrifter.

  Jordskjelvene 6. februar rammet også Syria, og til sammen er over 50.000 mennesker bekreftet omkommet. I etterkant har det vært en lang rekke etterskjelv, og lørdag ble et område sentralt i Tyrkia rystet av et skjelv som ble målt til 5,5. Så langt ser det ikke ut til at dette forårsaket skader.

 • NTB
  DEL
  Tyrkiske TV-kanaler straffes for kritisk dekning av jordskjelvrespons
  Bygninger som ble ødelagt i jordskjelvene i Samandag sør i Tyrkia. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB

  Tre tyrkiske TV-kanaler er ilagt bøter for rapporteringen av responsen etter de kraftige jordskjelvene 6. februar.

  Det tyrkiske medietilsynet har besluttet at de må betale bøter som tilsvarer mellom 3 og 5 prosent av annonseinntektene i januar.

  Kanalene Halk TV, Tele 1 og Fox har alle rapportert om myndighetenes manglende innsats like etter jordskjelvene. Alle tre har tidligere vært kritiske mot president Recep Tayyip Erdogan.

  Lederen for Tyrkias journalistforbund, Nazmi Bilgin, kaller bøtene for et «grovt overtramp».

  – Med denne straffen setter det kriminelle medietilsynet til side allmennhetens rett til å få nyheter og de som er rammet, til å få informasjon, sier han.

 • NTB
  DEL
  Flere omkomne i nytt jordskjelv i Tyrkia og Syria
  Dette bildet fra 10. februar viser noen av ødeleggelsene i den tyrkiske byen Antakya etter jordskjelvet for to uker siden. Mandag ble grenseområdene i Tyrkia og Syria rystet av et nytt kraftig jordskjelv. Foto: AP / NTB

  Tyrkia og Syria ble mandag rammet av et nytt kraftig jordskjelv. Sørøst i Tyrkia meldes det om omkomne og flere hundre skadede.

  Jordskjelvet hadde en styrke på 6,4, var om lag 2 kilometer dypt og hadde sitt episenter i byen Defne i den tyrkiske Hatay-provinsen, som grenser til Syria.

  Skjelvet inntraff ved 20-tiden lokal tid, og i timene etterpå ble det registrert nærmere 30 etterskjelv.

  I Hatay-provinsens hovedstad Antakya og flere andre byer har mange bygninger som hadde fått skader i skjelvene for to uker siden, rast sammen.

  Øyenvitner forteller om tilløp til panikk i byen, og redningsmannskaper lette mandag kveld på nytt i ruinene av sammenraste hus.

  Ifølge Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu er det hittil funnet tre omkomne og registrert over 200 skadede etter mandagens etterskjelv.

  – Det er hjerteskjærende rapporter om enda flere kollapsede bygninger og strømbrudd i en region der over 46.000 liv allerede har gått tapt og bygninger er ødelagt, forteller Dan Stewart i Redd Barna, som befinner seg i Gaziantep i Tyrkia.

  – Hundretusener av mennesker har nok en gang flyktet ut på gatene i bitende kulde. Familier som allerede har mistet alt, har nettopp opplevd nok et ødeleggende slag, sier han.

 • NTB
  DEL
  Nytt jordskjelv har rammet Tyrkia og Syria

  Et jordskjelv med en styrke på 6,3 har rammet Tyrkia og Syria mandag ettermiddag.

  I den tyrkiske byen Antakya skal flere bygninger ha blitt skadd, forteller øyenvitner ifølge Reuters.

 • NTB
  DEL
  Over 41.000 funnet døde i ruinene i Tyrkia
  Familiemedlemmer forsøker å holde varmen ved et bål mens de følger med på redningsmannskapene som leter etter slektningene deres i ruinene i Antakya forrige onsdag. Foto: Francisco Seco / AP / NTB

  Dødstallet fra jordskjelvkatastrofen i Tyrkia og Syria har passert 46.000. Av dem er over 41.000 mennesker funnet døde i Tyrkia, ifølge tyrkiske myndigheter.

  Tyrkias krisehåndteringsbyrå AFAD opplyser søndag kveld at 41.020 mennesker er funnet døde i ruinene etter jordskjelvene i Tyrkia. Det er en økning på over 350 fra lørdag.

  Oppdateringen kommer samme dag som Tyrkia stanser redningsarbeidet etter overlevende i alle provinser, bortsett fra i de to som ble hardest rammet av jordskjelvene.

  Over 1,2 millioner mennesker antas å være evakuert fra det sørøstlige Tyrkia på grunn av jordskjelvtragedien, og over 1 million bor for tiden i midlertidige tilfluktsrom eller husly, opplyser byrået.

  Over 46.000 mennesker er så langt bekreftet omkommet i de to landene. Nordvest i Syria har myndighetene og FN rapportert om til sammen over 5800 døde, men dette tallet er ikke oppdatert på flere dager.

 • NTB
  DEL
  21.000 døde i jordskjelvene i Hatay-provinsen i Tyrkia
  Provinshovedstaden i Hatay, Antakya, ligger i ruiner etter jordskjelvkatastrofen 6. februar. Foto: Hussein Malla / AP / NTB

  Ordfører Lutfu Savas i Hatay sier at rundt 21.000 mennesker døde i jordskjelvene i provinsen. Det er over halvparten av Tyrkias bekreftede dødsfall.

  – Minst 80 prosent av bygningene i Antakya må rives, sier Savas til den tyrkiske avisen Haberturk søndag.

  Antakya er provinshovedstaden i Hatay. Store deler av byen ligger i ruiner etter jordskjelvkatastrofen som rammet Tyrkia og Syria 6. februar.

  Totalt 41.020 mennesker er bekreftet omkommet i Tyrkia, hvorav rundt 21.000 døde i Hatay, ifølge ordføreren. Dødstallene er ventet å stige ettersom flere tusen mennesker er skadet eller fortsatt er savnet.

  Ifølge Savas er 24.000 mennesker skadet i provinsen, som ligger mellom Syria og Middelhavet.

 • NTB
  DEL
  USA vil gi ytterligere én milliard kroner i hjelp til jordskjelvofrene
  Budskapet om økt amerikansk støtte til jordskjelvinnsatsen kom samtidig som USAs utenriksminister Antony Blinken besøkte Tyrkia. Foto: Clodagh Kilcoyne / AP / NTB

  USA kommer til å øke støtten til jordskjelvinnsatsen i Tyrkia og Syria med 100 millioner dollar, opplyser det amerikanske utenriksdepartementet.

  Støtten kommer på toppen av 85 millioner dollar som alt er godkjent i bistand til ofrene for jordskjelvene som rystet de to landene 6. februar.

  President Joe Biden har nå til hensikt å godkjenne bevilgninger på 50 millioner dollar til flyktning- og migrasjonsbistand, i tillegg til 50 millioner dollar i humanitær bistand til dem som er rammet av katastrofen, opplyser amerikansk UD søndag.

  Lørdag ble det kjent at Norge øker støtten til jordskjelvofrene med 100 millioner kroner, til totalt 250 millioner kroner.

 • NTB
  DEL
  Tyrkia avslutter alt redningsarbeid, unntatt i to provinser
  De kraftige jordskjelvene har ført til enorme ødeleggelser, som her i byen Antakya sørøst i Tyrkia. Foto: Hussein Malla / AP / NTB

  Tyrkia stanser redningsarbeidet i alle provinser, bortsett fra i de to som ble hardest rammet av jordskjelvene, opplyser AFAD, landets krisehåndteringsbyrå.

  – I mange av våre provinser er søke- og redningsarbeidet nå avsluttet, men det fortsetter i provinsene Kahramanmaraş og Hatay, sa byråets sjef Yunus Sezer til journalister i Ankara søndag.

  40.689 mennesker er bekreftet omkommet i Tyrkia etter de kraftige jordskjelvene i grenseområdet mellom Syria og Tyrkia 6. februar. Dødstallene er ventet å stige ettersom flere tusen er skadd eller fortsatt savnet.

  Mer enn 1,2 millioner mennesker antas å være evakuert fra det sørøstlige Tyrkia på grunn av jordskjelvtragedien, og over 1 million bor for tiden i midlertidige tilfluktsrom eller husly, opplyser AFAD.

  Over 46.000 mennesker er så langt bekreftet omkommet i de to landene. Nordvest i Syria har myndighetene og FN rapportert om til sammen over 5800 døde, men dette tallet er ikke oppdatert på flere dager.

  Situasjonen i det krigsherjede Syria er langt mindre oversiktlig enn i Tyrkia, og det reelle dødstallet kan være langt høyere.

  teaser
  19. februar
  Flere millioner rammet av jordskjelvet i Syria
 • NTB
  DEL
  USAs utenriksminister reiser til Tyrkia
  USAs utenriksminister Antony Blinken under sikkerhetskonferansen i München denne helgen. Foto: Petr David Josek /AP / NTB

  USAs utenriksminister Antony Blinken drar søndag til Tyrkia. Han skal blant annet besøke jordskjelvrammede områder på grensen til Syria.

  – Han skal med egne øyne se den amerikanske innsatsen for å hjelpe tyrkiske myndigheter, opplyser amerikansk UD.

  På programmet står også Nato-søknadene til Sverige og Finland, samt Ukraina-krigen, har Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavuşoğlu fortalt.

  De to utenriksministerne skal ha samtaler i Ankara mandag.

  Tyrkia opplyste lørdag at Finland har oppfylt kravene for at de skal kunne godkjenne medlemskapet.

 • NTB
  DEL
  Tyrkia ber boligeiere gi husrom til skjelvofre
  I Adiyaman sør i Tyrkia bor mange i telt. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB

  Den tyrkiske regjeringen oppfordrer folk som eier eiendommer i landet, til å låne eller leie ut boliger til skjelvofre. Tusenvis er hjemløse etter skjelvene.

  Folk som ikke eier noen bolig, bes om å donere penger. Eiere av tomme eller ubrukte leiligheter eller hus kan gjøre bostedet tilgjengelig enten gratis eller for en snill leiepris på en nettside som er etablert for formålet, sa visepresident Fuat Oktay til kringkasteren TRT lørdag.

  Boligen må gjøres tilgjengelig i minst tre måneder. Penger som doneres, vil bli brukt til å finansiere husrom, går det frem av en uttalelse.

  Ifølge Oktay vil det være opp til lokale myndigheter å avgjøre om boligene og leieprisene som foreslås, er passende. Folk som er i særlig vanskelige situasjoner, eksempelvis eldre, folk med funksjonsnedsettelser eller kroniske lidelser, blir prioritert.

 • NTB
  DEL
  Nytt jordskjelv har rystet Tyrkia

  Et jordskjelv med styrke 5,2 har rystet det sentrale Tyrkia, opplyser det seismologiske senteret for Europa og Middelhavet EMSC.

  Det ble først opplyst at styrken var 5,5. Den er nå blitt nedjustert til 5,2.

  Skjelvet hadde en dybde på ti kilometer, opplyser EMSC. Det kom ingen umiddelbare meldinger om skader fra jordskjelvet lørdag kveld. Episenteret oppgis å være drøyt fem mil nordvest for Kahramanmaraş, som ble hardt rammet av de store jordskjelvene tidligere i februar.

  Natt til 6. februar ble det sørøstlige Tyrkia og nordvestlige Syria rammet av et kraftig jordskjelv som ble målt til 7,8 i styrke.

  Siden er over 2000 etterskjelv registrert, deriblant ett med styrke 7,5 i samme område ni timer etter det første jordskjelvet.

  Det er generelt vanlig med jordskjelv i Tyrkia, men skjelvene 6. februar førte til massive ødeleggelser og er beskrevet som den verste naturkatastrofen i Europa på 100 år.

  Over 46.000 mennesker er så langt bekreftet omkommet.

 • NTB
  DEL
  NRK: Norge gir 100 millioner kroner ekstra til jordskjelvofrene

  Norge gir 100 millioner kroner ekstra i støtte til ofrene for jordskjelvkatastrofen i Tyrkia og Syria, opplyser utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NRK.

  Norge har allerede gitt 150 millioner kroner i støtte til Tyrkia og Syria etter de katastrofale jordskjelvene gjennom humanitære organisasjoner.

  Dermed øker Norge sin økonomiske støtte til 250 millioner kroner, skriver NRK.

  Dødstallet fra jordskjelvkatastrofen i Tyrkia og Syria passerte lørdag 46.000.

 • NTB
  DEL
  12-åring døde etter å ha blitt reddet ut av jordskjelvruinene i Tyrkia

  Tre personer, inkludert et barn, ble reddet fra ruinene i tyrkiske Antakya lørdag, over 12 døgn etter jordskjelvkatastrofen.

  TV-bilder viste de tre personene som ble fraktet til ambulanser, melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu ifølge Reuters. En av dem som ble reddet, en 12-åring, døde senere på sykehus av skadene, skriver AFP.

  Nærmere 45.000 mennesker er bekreftet omkommet i jordskjelvene som rammet Tyrkia og Syria 6. februar. Dødstallene ventes å stige ytterligere.

  Verken i Syria eller Tyrkia har myndighetene oppgitt noe tall på savnede.

 • NTB
  DEL
  Fotballspilleren Christian Atsu funnet død
  Foto: PA via AP / NTB

  Den ghanesiske fotballspilleren Christian Atsu er funnet død i ruinene i den sørlige provinsen Hatay. Det melder hans tyrkiske manager Murat Uzunmehmet lørdag.

  Det gikk lenge rykter om at fotballspilleren var reddet ut av ruinene, men dette ble senere avvist.

  Redningsarbeiderne fant Atsu i ruinene av lukshøyblokken der han bodde i byen Antakya.

  Tyrkisk politi stoppet bygningsentreprenøren av blokken på flyplassen i Istanbul i forrige uke. Han ble tatt i forvaring og ifølge nyhetsbyrået Anadolu var han på vei til Montenegro.

  Atsu var fire sesonger i Chelsea før han gikk til Newcastle i 2017. I september i fjor gikk han til det tyrkiske 1. divisjonslaget Hatayspor.

 • NTB
  DEL
  Over 46.000 bekreftet døde i jordskjelvene i Tyrkia og Syria
  Redningsmannskaper leter etter overlevende og ofre i ruinene av sammenraste bygninger i Kahramanmaraş i Tyrkia. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

  Dødstallet fra jordskjelvkatastrofen i Tyrkia og Syria passerte lørdag 46.000 da nesten 1000 nye dødsfall ble bekreftet.

  Hittil er 40.642 bekreftet døde i Tyrkia, opplyste tyrkiske myndigheter lørdag ettermiddag.

  Bare i Tyrkia er rundt 264.000 leiligheter i over 84.000 bygninger ødelagt. Men redningsmannskaper fortsatte lørdag å lete etter livstegn i ruinene.

  Nordvest i Syria har myndighetene og FN rapportert om til sammen over 5800 døde, men dette tallet har ikke endret seg på flere dager.

  Fortsatt ligger et ukjent antall mennesker under ruinene av sammenraste bygninger.

  Verken i Syria eller Tyrkia har myndighetene oppgitt noe tall på savnede. Dødstallene ventes å stige ytterligere.

  teaser
  18. februar
  Over 46.000 funnet døde i ruinene i Tyrkia og Syria
 • NTB-Reuters
  DEL
  Ytterligere 1600 dødsfall bekreftet i Tyrkia etter jordskjelvene
  Et medlem av familien Vehibe sørger over en slektning i en begravelse. Foto: Bernat Armangue/AP

  Dødstallet etter jordskjelvene i Tyrkia har steget til 39.672, opplyser landets innenriksminister Suleyman Soylu fredag kveld.

  Det er en økning på rundt 1600 siden torsdag.

  I nabolandet Syria har myndighetene og FN rapportert om over 5800 døde, men dette tallet har ikke endret seg på flere dager.

  Verken i Syria eller Tyrkia har myndighetene oppgitt noe tall på savnede fra de kraftige jordskjelvene 6. februar.

  Dødstallene ventes å stige ytterligere.

 • NTB
  DEL
  Over 84.000 bygninger ødelagt i Tyrkia
  Jordskjelvene rammet Tyrkia og Syria den 6. februar. Nærmere 44.000 mennesker er bekreftet omkommet etter skjelvene, 38.044 av dem i Tyrkia. Foto: Francisco Seco / AP / NTB

  84.726 bygninger i Tyrkia er enten kollapset eller er ødelagt som følge av de to kraftige jordskjelvene 6. februar, opplyser myndighetene.

  – De skadede bygningene kommer til å bli revet raskt, sa Murat Kurum, Tyrkias miljø- og byplanleggingsminister, på en pressekonferanse fredag, og oppfordret folk til å holde seg unna dem.

  Kurum la til at regjeringen tar sikte på å starte gjenoppbyggingsarbeid i hardt rammede byer i mars. Ministeren var samtidig klar på at alle nye bygg vil bli bygd etter strenge regler.

  Tyrkiske myndigheter har fått ramsalt kritikk for slapp håndheving av byggeforskrifter, noe som kan ha bidratt til det høye dødstallet.

  Over 50 personer, mange av dem entreprenører, har de siste dagene blitt pågrepet i forbindelse med kollapsede bygninger.

 • NTB
  DEL
  Mann reddet ut av jordskjelvruiner etter over elleve døgn
  Redningsmannskaper leter fortsatt etter ofre i ruinene av sammenraste bygninger i Tyrkia, som her i Kahramanmaraş. Foto: AP / NTB

  En 45 år gammel mann er funnet i live og reddet ut av ruinene i Hatay-provinsen i Tyrkia, over elleve døgn etter de kraftige jordskjelvene, melder Anadolu.

  Ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået ble Hakan Yasinoğlu funnet i live etter å ha ligget 278 timer i ruinene av et hus i Defne-distriktet.

  Han ble fraktet bort fra ruinen på båre og sendt til sykehus. Tilstanden hans er ikke kjent.

  Nærmere 44.000 mennesker er hittil bekreftet omkommet etter skjelvene som rammet Tyrkia og Syria 6. februar, 38.044 av dem i Tyrkia.

  teaser
  17. februar
  Mann reddet ut av jordskjelvruiner etter over elleve døgn
Publisert: