Senatet sa nei til krisepakke

Senatet i Kongressen sier nei til forslaget om krisehjelp til den amerikanske bilindustrien.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Krisepakken på 100 milliarder kroner ble vedtatt i Representantenes hus onsdag, og har støtte fra president George W. Bush.

Bushs partikolleger i Senatet er imidlertid uenige, og stilte en rekke krav for å godta forslaget.

Les også: En svært, svært dårlig jul

Et av kravene var at de ansatte i de tre bilgigantene General Motors, Chrysler og Ford måtte gå med på omfattende lønnskutt og årslønner i tråd med det ansatte innen japansk bilindustri har.

Fagorganisasjonen United Auto Workers sier tvert nei til kravet, og forsøket på å forhandle fram et tverrpolitisk kompromiss mislyktes.

Les også: Store biler, stor pengestøtte

– Forferdelig skuffet – Jeg er forferdelig skuffet, sa demokratenes majoritetsleder i Senatet, Harry Reid, da nederlaget var et faktum.

Skuffelsen var ikke mindre i Det hvite hus, som på forhånd advarte republikanerne mot å torpedere krisepakken.

– Det er skuffende at Kongressen ikke lyktes med å bli enige i kveld. I lys av dette sammenbruddet i Kongressen, må vi nå vurdere hvilke muligheter vi har, sier talsmannen Tony Fratto.

På kanten av stupet General Motors står nå på kanten av stupet, og hyret i forrige uke jurister og økonomiske rådgivere som skal vurdere om de bør søke konkursbeskyttelse, skriver Wall Street Journal.

Konsernet har nærmere 270.000 ansatte og produserer biler og lastebiler i 35 land, blant annet i Sverige der de eier Saab.

Chrysler opplyser samtidig at deres kasse er i ferd med å tømmes, og at konsernet fra midten av januar ikke lenger vil være i stand til å betale regningene.

Publisert: