Dødsdømte vil forklare seg

Både Tjostolv Moland og Joshua French vil forklare seg under ankesaken som starter i Kisangani tirsdag, sier de dødsdømte nordmenennes norske advokat.

  • Aftenposten.no
  • Jørgen Lohne
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Advokat Morten Furuholmen hadde i går møter med den kongolesiske forsvareren i Kisangani. Han sier at Moland, som for kort tid siden fikk konstatert malaria, etter forholdene er i bra form:

Tøff tid — Begge to er i stand til å møte i retten, for å si det slik. Men Moland har vært gjennom en tøff tid, sier Furuholmen på telefon til Aftenposten.no.

— Hva kommer Moland til å forklare om haglegeværet som var med fra Uganda?

— Han kommer til å bekrefte sin opprinnelige politiforklaring om at jaktvåpenet var med.

— På direkte spørsmål fra Aftenposten for mindre enn tre uker siden sa Moland i cellen i Kisangani sentralfengsel at han aldri hadde hatt noe våpen med. Hvorfor løy han?

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Trakk forklaring — Han hadde fått vite at det å bringe våpen inn i Kongo alene kunne gi 20 års fengsel. Han trakk derfor forklaringen tilbake, og var tvunget til å svare slik på dette spørsmålet for at det skulle være samsvar. Men i sin forklaring for retten kommer han nå til å bekrefte at han hadde med en pumpehagle, sier Furuholmen, som bekrefter at også Joshua French kommer til å avgi forklaring for den militære appelldomstolen.

Den norske advokaten er glad for at konsulen ved den britiske ambassaden i Kinshasa kommer til å følge rettssaken. Årsaken er at Joshua French også har britisk statsborgerskap.

Konsulen hadde i går et møte med French om saken, opplyser Morten Furuholmen.

Publisert: