Jussprofessorer mener Trump har misbrukt sin makt

Fire jussprofessorer var onsdag innkalt som vitner i justiskomiteens riksrettsgranskning av Donald Trump. Tre av dem mener Trump må stilles for riksrett.

Publisert:

Professor Noah Feldman (t.v.) og professor Pamela Karlan er begge eksperter på den amerikanske grunnloven. Onsdag redegjorde de for sine overveielser i riksrettsgranskingen mot president Donald Trump. Den foregår nå i justiskomiteen i Representantenes hus. Foto: Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix

Jussprofessor Jonathan Turley sa i onsdagens høring at det ikke finnes nok bevis til å stille president Donald Trump for riksrett. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

NTB

Professor Pamela Karlan fra Stanford University er blant dem som mener Trumps atferd versus Ukraina kan defineres som så alvorlig at den bør lede til riksrettssak mot presidenten.

Hun karakteriserer hans oppfordring til Ukrainas president om å etterforske demokraten Joe Biden som et spesielt alvorlig tilfelle av maktmisbruk fordi det «undergraver selve demokratiet».

Også professor Noah Feldman fra Harvard University mener at Trumps atferd nettopp er slik at loven om riksrett kommer til anvendelse.

Den tredje jussprofessoren, Michael Gerhardt fra University of North Carolina, sa i sin forklaring at «dersom ikke dette kvalifiserer til riksrett, så er det ingenting som gjør det».

– Vil kollapse

En fjerde professor, Jonathan Turley fra George Washington University, advarer imidlertid mot å stille Trump for riksrett. Han mener det ikke finnes nok bevis og at riksrettssaken vil «kollapse».

Onsdagens seanse bar sterkt preg av den store splittelsen mellom Demokratene og Republikanerne. Mens Demokratene mener Trump må fjernes som president på grunn av maktmisbruk, argumenterer Republikanerne for at prosessen både er grunnløs og urettferdig mot Trump.

Justiskomiteens leder, demokraten Jerrold Nadler, mener at Trump flere ganger har bedt om utenlandsk hjelp til å påvirke valget, og at han kan komme til å gjøre det igjen hvis han ikke avsettes.

– Vi kan ikke vente til valget med å håndtere den nåværende krisen. Presidenten har vist oss sitt handlingsmønster. Hvis vi ikke gjør noe for å få kontroll på ham, vil president Trump nesten med sikkerhet igjen forsøke å be om en innblanding i valget som han selv kan tjene politisk på, sa Nadler.

Avbrytelser

Republikanerne brukte onsdagens høring til igjen å protestere mot at Demokratene har iverksatt en riksrettsgranskning. De mener det hele er et forsøk på å oppheve Trumps valgseier i 2016.

– Dere liker bare ikke fyren, sa republikaneren Doug Collins og kalte granskningen for en skam, slik Trump også har gjort.

Da høringene i justiskomiteen begynte, protesterte flere republikanere umiddelbart. De var ventet å bruke mye av tiden til å avbrytelser og til å stille spørsmål ved reglene for å forsinke høringen.

Fra diplomater til jurister

Riksrettsgranskningen av Trump foregår i Representantenes hus, der Demokratene har flertall. Høringene startet i etterretningskomiteen og fortsetter nå i justiskomiteen.

Det er justiskomiteen som skal avgjøre hvordan en eventuell riksrettstiltale skal utformes, mens en eventuell riksrettssak skal foregå i Senatet, der Trumps eget parti, Republikanerne, har flertall.

Mens det var diplomater og embetsfolk som ble innkalt for å forklare seg i etterretningskomiteen, er tiden nå kommet til jussekspertene.

Publisert: