Slik sikrer du deg rimelige flybilletter

Sjekk dette smarte reisetrikset.

KNUTEPUNKT: Det er enklere å finne billige flybilletter når du finner gode knutepunktflyplasser som binder kontinentene sammen. Heathrow er en av dem – her fra den nye terminalen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Har du hørt om å splitte opp flyreiser? Det er et av de genialt triks du kan benytte deg av når du bruker søkemotorer som Kayak.com og Skyscanner.com.

Bestille hele strekningen vs. oppsplitting av reisen

Globetrotter Tay-young Pak (43) er på sin pågående to år lange jorden-rundt-reise, og har i kjølvannet av den funnet frem til noen triks.

Han har sett på muligheten for å bestille hele strekningen mot å splitte opp deler av reisen, og funnet ut at du kan spare mye på det siste. Hvis du gjør det riktig.

— I teorien fungerer det på de fleste turer, men de største rabattene finner du spesielt på lange reiser på tvers av kontinenter med et til to stopp, på enveisbilletter og til litt eksotiske reisemål, sier Tay-young Pak.

«Hemmelig» nettside lar deg lete frem de aller billigste flybillettene:

Les også

Kan du dette smarte reiseknepet?

KNUTEPUNKT: Det er enklere å finne billige flybilletter når du finner gode knutepunktflyplasser som binder kontinentene sammen. Heathrow er en av dem – her fra den nye terminalen.

Søkemotorene optimaliserer søket etter de billigste flybillettene for hver strekning på tvers av flyselskaper og deres allianser.Et annet triks er å velge riktig «hub» eller knutepunktflyplass. Da kan du få en mye rimeligere flybillett. I dag er de aller fleste flyselskap tilknyttet søkemotoerer, Ryanair er blant de ferskeste.

— Men på de fleste søkemotorer får du tilbud fra et enkelt flyselskap eller innenfor alliansen. Men hvis du velger fanen«flere byer» på for eksempel Kayak.com, og så vil du få den rimeligste reisen fra en norsk flyplass til reisemålet, sier Pak.

Du har to valg:

1. Billige knutepunkt fra avreisestedet:

Her gjelder det å finne hvilke lavprisselskap som flyr ut fra avreisestedet. Fra Oslo kan det være Norwegian og Ryanair.

— Hvis jeg skal fly ut, vil jeg typisk se på lavpriskalenderen til Norwegian og se hvilket knutepunkt eller reisemål som er billigst den eller de dagene jeg ønsker å reise. Gode knutepunkt er typisk London, Milano, Fort Lauderdale, Bangkok, Marrakech eller lignende, forklarer Tay.

VISER HELE REISEN: Oversikten viser hva du betaler ved å fly hele strekningen eller dele den opp.

Han legger inn datoene og reisemålene, og deretter ankomststed.— Er man litt fleksibel, så er det smart å velge billig utreisetidspunkt fra lavprisselskapene ut fra Norge, og så la søkemotorene finne ut resten av reisen.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

2. Billige knutepunkt fra ankomststedet:

Flere eksotiske reisemål har mange reisende fra noen få knutepunkt i noen land.

— Det er fordelaktig å vite om de viktigste og billigste knutepunkt på hvert kontinent. Det kan du lett se ved å søke på en flyreise, og se de vanlige mellomlandingene. Hvis man eksempelvis reiser i Afrika er det smart å vite hvilke land de var kolonier for før, som Frankrike og Portugal, sier Pak.

Hvert kontinent har sine gode knutepunktsflyplasser som Kuala Lumpur, Bangkok og Hong Kong i Asia.

Kan spare store summer

Fremgangsmåte:

  1. Velg reisemål og omtrent tidspunkt.
  2. Sjekk billige knutepunkt ut fra avreisestedet, inkludert rimeligste datoer.
  3. Sjekk normale knutepunkt til ankomsstedet.
  4. Legg inn ulike kombinasjoner av punkt to og trei søkemotoren inkl. eventuelle alternative datoer og finn optimal reiseplan.
  5. Sammenlign gjerne prisene ved bestilling av hele reisen i ett.

Eksempel: Vi valgte enveisbillett til Karibia, Asia og Afrika med avreise to måneder frem i tid i samme uke, til henholdsvis Bahamas, Myanmar og Marokko.

— Siden dette ikke er veldig eksotiske steder passet det best med tilnærming nummer én, altså billige knutepunkt fra avreisestedet. Jeg søkte hos Norwegian, og så på billigste flyreiser mot et knutepunkt på vei til reisemålet.

Han la inn datoene i Kayak.com, og reisetidene summerte han opp. Dette var prisoverslaget han fikk:

For Oslo til Bahamas 24. august med rabatt på 49 prosent (7445 kroner mot 3768 kroner).

Fra Oslo til Myanmar 30 prosent rabatt (4694 kroner mot 3270 kroner).

Fra Oslo til Casablanca 66 prosent (3174 kroner mot 1069 kroner).

— Avslutningsvis brukte jeg samme søkemotor, og søkte på hele reisen uten å definere mellomlandinger selv for å kunne sammenligne prisene. Jeg vil for ordens skyld påpeke at de store rabattene skyldes at Norwegian hadde rimelige flyreiser ut fra Oslo på de datoene. Men man finner normalt gode rabatter om man søker litt god tid på forhånd og er fleksibel. Ser man på total reisetid, så kan man faktisk ofte fly mye raskere til destinasjonen også, understreker Tay.

KAN SPARE OVER 50 PROSENT: Tay-young Pak er på reisefot i to år, og søker alltid for å finne de rimeligste reisene. En av sidene er Kayak.com, som viser hvor mye en eventuelt sparer ved å dele opp reisen.

Men det er noen baksiderForuten en potensiell lang reise, kan det være noen ting en må være obs på.

STRESS: For mange reisende er flyplasser et mareritt, og mellomlandinger enda verre. Men har en tid kan det være mye penger å spare på det.

— Hva er ulempen med den type oppsplitting?- En liten risiko er at ved forsinkelser på den første flyvningen som medfører at man mister den neste flyvningen, så er man ikke like godt ivaretatt av flyselskapene, sier han.

Reisende kommer stadig vekk opp i den type problemer, det være seg forsinkelser og kanselleringer på grunn av feil beskjed fra nettreisebyrået, misforståelser mellom allianser eller naturkatastrofer. Skjer det noe på reisen, har du få eller ingen klagemuligheter senere ifølge Pakkereiseloven.

Disse reisende gikk det galt med turen:

Les også

Strandet i USA – fikk ingen hjelp av flyselskap eller reisebyrå

Les også

Ble fem døgn forsinket fra Bali – har ingen rettigheter

Men Tay-young Pak mener trikset har flere fordeler enn ulemper.

— Du kan velge hvor lenge du vil ha stop-over hvis det er aktuelt, og du lærer deg raskt hvilke knutepunkt som funker best på tvers av kontinentene, sier han.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Kan du disse smarte reisetriksene?

Les også

Gjør du denne feilen når du sjekker inn?

Les også

Slik pakker du kofferten effektivt

Og les mer om reise:

Publisert: