Glem Las Vegas - det er hit vi reiser for å gifte oss

De mest populære stedene for bryllup i utlandet.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Planer om å gifte deg i utlandet? Du er ikke alene. Å smis i hymens lenker på en eksotisk strand, en idyllisk vingård eller en vakker kirke er det mange som drømmer om.

— Med sommeren vi har hatt i år er det ikke rart folk vil reise bort for å gifte seg, sier Ann Kristin Nissen, bryllupsarrangør hos Brudepikene.

Solgaranti

Fellesnevneren for mange par som gifter seg i utlandet, er nettopp ønske om å gi hverandre sitt ja på en plass med solgaranti. Mulig det er derfor den norske feriefavoritten Spania troner øverst på listen for bryllup i Sjømannskirken.

— Spania er populært, og mange kombinerer bryllupsreisen med en litt høytidelig vielsesseremoni. I Spania får du fin ramme med sol, varme og et sted som er kjekt å ta med familie og venner til, sier Helge Taranrød, utenlandssjef i Sjømannskirken.

— Gran Canaria har virkelig økt. Der har det enkelte år vært over 200 vielser. Mallorca hadde i fjor nesten 100 vielser. Det er øy nordmenn forbinner noe fint med, sier Taranrød.

Hos Brudepikene er det et land som skiller seg soleklart ut som favoritt når bryllupsklokkene skal ringe.

— En tredel av våre bryllup er i Italia. Det går mye i Toscana, Roma og Amalfikysten. Nordmenn er glad i Toscana. Der får du god mat, drikke og deilig vær. Det er opplevelser du vil dele med venner og familie, sier Nissen.

Mer for pengene

Men vi ønsker oss ikke bare til sydligere europeiske strøk. Storbyene København og Stockholm er også gjengangere for nordmenn som skal vies i utlandet. I USA søker mange par seg til hippe Miami, og en rekke vielser forekommer også i en av nordmenns favorittdestinasjoner vinterstid; Thailand.

— Noen har et forhold til landet fra før. Det kan være at de har blitt fridd til, eller vært på ferie der. Noen ønsker å gifte seg på et sted med fint vær, sier Nissen.

Sjømmanskirken står for omtrent 1000 vielser i året. Toppåret var 2008 med 1327 seremonier på et år.

— Par som gifter seg utenlands ønsker gjerne noe litt mer eksotisk og annerledes. I dag er også flyreisene såpass rimelige at et bryllup i utlandet kan bli rimeligere enn full bryllupsfest i Norge, sier Taranrød.

— Når er par gifter seg i utlandet, er det normalt at brudeparet gjerne dekker alt som har med selve bryllupsdagen å gjøre. Har de omtrent 60-70 gjester, kan det fort komme opp i 100-150.000 kroner. Slike summer er ikke uvanlig å bruke på et bryllup i dag, og utenlands får man mer for pengene, sier Nissen.

Mange gjester

Når to mennesker forenes i ekteskapets bånd, ønsker de gjerne å dele det med sine nærmeste. Det kan fort bety en del bryllupsgjester, også om man velger å gå for et destinasjonsbryllup.

— Vi har holdt på i 10 år, og ser er at folk velger å ta med seg flere gjester til utlandet. Tidligere tok man bare med de aller nærmeste, og da var gruppene sjeldent større enn 15 personer. Nå er det ikke uvanlig med 50-100 personer, sier Nissen.

— Bryllupet er en stor begivenhet de vil feire med mange. Folk gifter seg senere, og noen har allerede fått barn. De har venner fra studietiden og har større omgangskretser. Bryllupet er noe de gjerne vil dele med flest mulig, sier Nissen.

Postkortdrømmen

For enkelte par er det lite som er mer romantisk enn et vakkert strandbryllup. Azurblått hav, deilig myk strand og en spektakulær solnedgang er selve definisjonen på drømmebryllupet. Slik var det i hvert fall for amerikanske Diana Couras og Carlos Afonso. De fløy ned til Aruba, ens ærend for å gi hverandre sitt ja. At valget falt på idylliske Aruba, var ikke tilfeldig.

— Vi var på ferie her i 2008, og elsket det begge to. Jeg ønsket ikke et tradisjonelt bryllup, og jeg ville så gjerne ha et bryllup på Aruba, sier Couras.

En minnerik vielsesseremoni på Aruba er verdens smaleste sak. Det lille karibiske øyparadiset har rukket å bli svært populært blant turtelduer, og de fleste av hotellene har egne bryllupsplanleggere. Couras og Alfonso valgte Radisson-hotellet på Aruba. Planleggingen i forkant foregikk på e-post med hotellets bryllupsplanlegger Lisa Dammerman.

— Aruba er en kombinasjon av strender, hav og natur. Par som velger å gifte seg her kan ta litt ferie. De trenger ikke bekymre seg for noe. Det er min jobb, sier Dammerman, . I løpet av tre år, har hun selv stått bak ca.150 bryllup, og forstår godt at forelskede par velger seg øyperlen Aruba.

— Destinasjonsbryllup er en ny trend, og det kan fort bli rimeligere enn å ha det hjemme. Aruba er også en destinasjon som byr på mye for bryllupsgjestene, sier Dammerman.

Ta kontakt med oss på Facebook,Google+ eller Twitter @aft_reise.

Publisert: