Fredelig folkehav i Hongkongs gater

Enorme folkemasser var samlet i Hongkong søndag for å vise verden at demokratibevegelsen er fredelig. Over 1,7 millioner mennesker møtte ifølge arrangøren frem.

Publisert: Publisert:

TITUSENER: Titusenvis av mennesker fylte Victoria Park i den fredelige massemønstringen i Hongkong søndag. Foto: Kin Cheung / AP, NTB scanpix

NTB

Dersom anslaget fra Civil Human Rights Front stemmer, er massemønstringen den største siden 1. juli og den nest største demonstrasjonen siden Hongkong ble tilbakeført til kinesisk styre i 1997.

Politiet holdt en lav profil i gatene og har ikke gitt noen anslag på hvor mange som deltok. Demonstrasjonen var fredelig, og det kom ingen meldinger om voldshandlinger søndag.

Les også

Kina advarer demon­stran­tene i Hongkong

Myndighetene i Hongkong hadde gitt tillatelse til møtet i Victoria Park, men ikke til at demokrati-tilhengerne fikk marsjere i gatene. Flere hundre tusen demonstranter trosset imidlertid både forbudet og tett regnvær og begynte å marsjere fra den stappfulle parken.

SAMLES: Titusener av hongkongkinesere samlet seg søndag til en fredelig markering i Victoria Park. Foto: Apple Daily via AP, NTB scanpix

– Vi håper at det ikke blir noen kaotiske situasjoner i dag. Vi håper vi kan vise verden at folket i Hongkong kan opptre helt fredelig, sier Bonnie Leung, en av arrangørene.

– Hvis Beijings og Hongkongs taktikk er å vente på at bevegelsen vår dør, så tar de feil. Vi vil kjempe videre, legger han til.

Demonstrantene krever blant annet at regjeringssjefen i Hongkong, Carrie Lam, går av, demokratiske valg og en granskning av politivold.

KREVER ETTFORSKNING: En av demonstrantene holder en plakat der det blir oppfordret til en grundig etterforskning av politivold og korrupsjon. Foto: Vincent Thian / AP, NTB scanpix

Civil Human Rights Front har vært den drivende kraften bak protestene som i juni og juli har fått hundretusener av hongkongkinesere til å marsjere i gatene.

Frykter hardere grep

Mange av Hongkongs innbyggere føler at frihetene de har kunnet nyte i den tidligere britiske kolonien, er i ferd med å forvitre, spesielt etter at Xi Jinping ble Kinas president.

Verken Beijing eller Lam har så langt vist noen tegn til å ville etterkomme kravene, bortsett fra at en omstridt lov om at Hongkong-innbyggere skal kunne utleveres til straffeforfølgelse i Kina, er satt til side inntil videre.

STORE FOLKEMASSER: «Til de unge – takk», står det å lese på denne plakaten under demonstrasjonen i Hongkong søndag. Store folkemasser møtte frem på tross av kraftig regnvær. Foto: Vincent Thian / AP, NTB scanpix

Kinesiske myndigheter har den siste tiden skjerpet tonen overfor demonstrantene og stemplet dem som en voldelig utgruppe med «terrorist-liknende» fremgangsmåter. Frykten for at Beijing skal gripe inn og bruke makt for å stanse protestene i det delvis selvstyrte territoriet, har samtidig økt.

Negativ pressedekning

I Kina er dessuten statskontrollerte medier fulle av artikler, bilder og videoer som gir et svært negativt bilde av demonstrantene.

Ti uker med demonstrasjoner har ført til økonomisk krise i Hongkong. Også i andre land har pressedekningen ofte vært preget av bilder av svartkledde demonstranter som bygger barrikader og kjemper mot politiet innhyllet av tåregass.

TROSSET REGNET: Hongkongkinesere trosset regnet og samlet seg søndag til en ny protest mot det de mener er stadig mindre frihet i det selvstyrte kinesiske territoriet. Foto: Vincent Thian / AP, NTB scanpix

Tirsdag oppsto en situasjon som flere aktivister seinere har beklaget: To menn ble banket opp på flyplassen i Hongkong etter å ha blitt anklaget for å være kinesiske spioner.

Bildene var ikke god PR for protestbevegelsen. I Fastlands-Kina hylles mannen det gikk verst utover, som en helt.

Publisert: