Busser som skulle evakuere sivile kom tomme tilbake

Busser som skulle hente opprørere og sivile i Øst-Aleppo, har snudd kjørt tilbake uten å ta med seg noen.

Publisert Publisert

VENTET: De grønne bussene skulle frakte sivile og opprørere ut av Øst-Aleppo. Etter å ha ventet i flere timer, kom de tomme tilbake. Foto: NTB Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Evakueringen av sivile og opprørere fra Øst-Aleppo er avblåst og kampene har på nytt blusset opp.

Våpenhvilen som ble inngått mellom Tyrkia, som støtter opprørerne, og Russland, som står på president Bashar al-Assads side i krigen, ble inngått tirsdag.

Avtalen skulle sikre evakuering fra det tidligere opprørskontrollerte Salaheddin-nabolaget, men brøt sammen i morgentimene onsdag.

Tomme busser

Et 20-tall grønne busser rullet inn i Øst-Aleppo før daggry, men forlot noen timer senere området tomme

Ifølge syrisk TV ble sju mennesker drept i rakettangrep mot regimekontrollerte deler av byen, mens det i de østlige områdene der opprørere fortsatt holder stand, ble meldt om flyangrep.

Ifølge den syriske eksilgruppa SOHR bombet syriske kampfly flere opprørsmål, og en AFP-korrespondent i byen melder om sårede sivile.

Les også

Nødskrik fra ruinene i Aleppo

To-tre dager

Russland anklager opprørerne for å ha brutt våpenhvilen og bekrefter at syriske regjeringsstyrker har svart på dette.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov anslår at det trolig vil ta ytterligere to-tre dager å nedkjempe de gjenværende opprørerne i Øst-Aleppo.

– Jeg forventer at opprørerne vil innstille motstanden og at situasjonen i Øst-Aleppo vil være løst i løpet av de neste to-tre dagene, sier Lavrov.

VENTER: Innbyggere i Aleppo venter fortsatt på å bli evakuert. Foto: NTB Scanpix

Står ved lag

En talsmann for opprørsgruppen Nureddine al-Zinki fastholdt i morgentimene at avtalen om evakuering sto ved lag, men anklaget noen timer senere Iran-støttet milits for å ha sabotert planen.

– Avtalen hindres nå av iransk motstand, sa talsmannen Yasser al-Youssef, uten å gå i detalj.

Ifølge avtalen som ble inngått mellom representanter for opprørerne, president Bashar al-Assads regime og hans russiske støttespillere tirsdag, skulle sårede og sivile evakueres først.

Deretter skulle opprørerne fraktes ut, og de skulle ifølge Youssef få lov til å ta med seg håndvåpnene sine.

Strid om våpen

Onsdag morgen anklaget en annen talsmann for opposisjonen regimet for å ha gått tilbake på dette ved å nekte opprørerne å ta med våpen på bussene som skulle evakuere dem.

– Regimet har gått tilbake på avtalen. De sa at krigerne kunne få ta med seg lette våpen og at de bare kunne dra til Idlib-provinsen, sier Hadi al-Bahra, den tidligere lederen i Syrias største opposisjonsgruppe. Idlib-provinsen ligger vest for Aleppo og kontrolleres av opprørere.

Regjeringskilder i Damaskus hevder at det var strid mellom ulike opprørsfraksjoner som fikk avtalen om våpenhvile og evakuering til å bryte sammen.

– Forsinkelsen i evakuering av opprørere, familiene deres og andre sivile, skyldes uenighet mellom ulike opprørsledere, sier kilden.

Publisert