Fidel Castro stedt til hvile

Urnen med asken etter Cubas tidligere leder Fidel Castro er satt ned i Santiago de Cuba, ved siden av forfatteren og frigjøringshelten José Martí.

Publisert Publisert

STEDES TIL HVILE: Fidel Castro vil, ifølge broren, ikke ha noen gater eller plasser oppkalt etter seg, og det skal heller ikke oppføres noen statue eller andre monumenter som kan føre til en persondyrkelse. Foto: SCANPIX

  • NTB

Den høytidelige, men svært enkle seremonien søndag satte punktum for en ni dager lang offisiell landesorg.

Broren, Cubas nåværende leder Raúl Castro, har opplyst at Fidel hadde et siste ønske: Han vil ikke ha noen gater eller plasser oppkalt etter seg, og det skal heller ikke oppføres noen statue eller andre monumenter som kan føre til en persondyrkelse.

– Lederen for revolusjonen avviste enhver manifestasjon av en personlighetskult, sa Raúl Castro foran titusener av mennesker som lørdag kveld var samlet i Santiago.

Tung symbolikk

Castro døde 25. november 90 år gammel. Urnen med asken hans er blitt fraktet de 100 milene fra Havanna til Santiago i en fire dager lang prosesjon.

Santiago har en spesiell symbolsk betydning når det gjelder Castros cubanske revolusjon. Det var her han ledet et angrep mot en militærleir 26. juli 1953 i et forsøk på å styrte regimet til generalen Fulgencio Batista.

Angrepet mislyktes, og først i 1959 tok Castros 26. juli-bevegelse makten. Deretter styrte Castro landet med kommunistisk jernhånd i flere tiår.

MINNESEREMONI: «Jeg er Fidel» står det på plakaten, som er en hyllest til avdøde Fidel Castro under en minneseremoni i Santiago de Cuba lørdag kveld. Foto: SCANPIX

Helt og diktator

En rekke venstreorienterte ledere deltok i bisettelsen, deriblant Nicolás Maduro fra Venezuela og lederne fra Bolivia og Nicaragua. Også fotballegenden Diego Maradona fra Argentina var til stede.

Men verken statsledere fra vestlige land eller Russlands president Vladimir Putin tok turen til Cuba for å ta farvel med en leder hvis ettermæle også bidrar til splittelse. Mens noen regner ham som en stor frigjøringshelt, betegner andre ham som en undertrykkende diktator.

Nå vil verden følge nøye med på hvilken retning Raúl Castro vil ta Cuba i. Han har lovet å forsvare den sosialistiske revolusjonen, men ifølge eksperter er han nå også friere til å fortsette med de økonomiske reformene han har startet.

Publisert