En stor dag for Juan

– Et historisk øyeblikk for Colombia, sier Juan Sebastian Laverde. Lørdag deltar han på fredspristildelingen i Oslo.

Publisert: Publisert:

GLEDER SEG: – President Santos mottar fredsprisen på vegne av hele det colombianske folket, sier Juan Sebastian Laverde. Lørdag sitter han i salen under fredspristildelingen. Foto: Odd E. Nerbø

– Jeg hadde bare med meg vinterklær til Norge, så familien min har sendt dressen over fra Colombia, forteller Laverde med et smil.

Lørdag klokken 13 stiller han i finstasen i Oslo rådhus for å hylle sin egen president Juan Manuel Santos under fredspristildelingen. Den 24 år gamle filmprodusenten er for tiden bosatt i Bergen og er invitert til seremonien av stortingsrepresentant Peter Christian Frølich. Høyre-politikeren nominerte Santos som kandidat til fredsprisen.

Forsoning

– President Santos mottar fredsprisen på vegne av hele det colombianske folket. Tildelingen skaper håp og forventning, og innleder en ny epoke der forsoning blir avgjørende for å få slutt på volden. Fredsavtalen er bare begynnelsen på en krevende prosess. Tankesett må endres. Vi må tilgi og glemme fortiden, sier Laverde.

Han er fra hovedstaden Bogota, og er i Bergen for å arbeide med et filmprosjekt om menneskerettigheter i Norge og Colombia.

Les også

Juan Manuel Santos fikk Nobels fredspris

Kritisk tidspunkt

Laverde mener fredspris-kunngjøringen kom på et kritisk tidspunkt, etter at colombianerne bare dager i forveien sa nei til fredsavtalen i en folkeavstemning.

– Uten prisen til Santos, ville mange både i Colombia og omverdenen mistet troen på fredsprosessen etter den negative folkeavstemningen. Nå har heldigvis nasjonalforsamlingen gitt sin tilslutning til avtalen, og det er skapt en bølge av forventninger om en fredelig fremtid, sier Laverde.

Stort i hjemlandet

Han gleder seg til seremonien i Oslo rådhus, og hadde ikke drømt om at han skulle få muligheten til å delta på den historiske begivenheten.

– Det var en stor og gledelig overraskelse. Da den skriftlige invitasjonen kom, oppdaget jeg at dette virkelig er høytidelige saker med kleskode mørk dress, sikkerhetssjekk og kongelige til stede. Dette blir stort, både for meg og alle mine landsmenn som kommer til å følge tildelingen direkte på TV hjemme i Colombia, sier Laverde.

Les også

Fredsforsker: Nobelkomiteen er «aktivistisk»

Han har et ørlite håp om å få hilse på presidenten, men blir ikke skuffet om den sjansen uteblir.

– Dette blir en fest uansett. Etter seremonien skal jeg være med i fakkeltog, og så blir det party og garantert mye dansing utover natten med andre colombianere på Cafe Mestizo, sier Juan Sebastian Laverde.

Publisert: