Slik skjedde angrepet i London

Fire personer ble drept og 40 såret da en bilfører meide ned turister som tok selfiebilder foran Big Ben. En politimann og den antatte gjerningsmannen, er blant de drepte.

Fire personer, inkludert den antatte gjerningsmannen, er døde og 40 såret – flere av dem kritisk. Politiet anser hendelsen som en terrorhandling, men sier de holder et åpent sinn om motivet.

Det har tidligere vært oppgitt av fem mennesker mistet livet. Dette ble justert til fire - inkludert gjerningsmannen - på politiets pressekonferanse torsdag morgen.

Skrekkslagne øyenvitner beskriver hvordan sjåføren brukte bilen som våpen og kjørte ned fotgjengere omtrent som om de var kjegler på Westminster-broen. Etter å ha truffet flere forbipasserende, krasjet bilen inn i rekkverket.

Ut kom en svartkledd mann med asiatisk utseende i 40-årsalderen. Med det som lot til å være en kjøkkenkniv i hånden, stormet han i retning parlamentsbygningen. Han skal ha knivstukket en politibetjent, og var angivelig i ferd med å angripe en annen da han ble skutt av politiet.

Ifølge vitner ble det avfyrt minst tre skudd, melder BBC. Bilder fra åstedet skal vise to kniver liggende på bakken ved gjerningsmannen.

Les også

Europas verste terrorangrep på ett kart

DREPTE POLITIMANN: Gjerningsmannen ble skutt og drept etter at han utstyrt med kniv angrep en politimann utenfor Parlamentet i London. En antiterroretterforskning er satt i gang. Stefan Rousseau / TT / NTB Scanpix

– Én gjerningsmann

Politiet i London sier alt tyder på at gjerningsmannen gjennomførte angrepet alene. Etterforskningen vil nå forsøke å avdekke om det var en solo-handling eller om mannen var tilknyttet en gruppe.

Et av øyenvitnene beskriver hvordan sjåføren siktet seg inn mot gruppen av turister som tok selfiebilder på det kjente landemerket.

– Jeg hørte lyden av et hjul som traff fortauskanten og deretter en kraftig knusende lyd. Jeg så opp og kunne se en bil kjøre ned folk som var på vei mot meg. En kollega av meg ropte. På rent instinkt hoppet jeg unna, og jeg så folk bli truffet av bilen. Bilen fortsatte ferden langs broen og jeg så rundt meg i sjokk hvordan folk var blitt truffet av en bil i stor fart, sier Rob Lyon til Daily Mail.

Tory-politiker hyllet

Mange forbipasserende hjalp til med førstehjelp i de første kaotiske minuttene. Blant dem var tory-politikeren Tobias Ellwood, som har bakgrunn i det militære. Ellwood ble avbildet med blod i ansiktet mens han ga munn-til-munn til den sårede politimannen. På sosiale medier ble politikeren hyllet for sin heroiske innsats. Forsøket var dessverre forgjeves da politimannen senere døde av skadene.

En forbipasserende kvinne mistet også livet etter at hun skal ha havnet under hjulet på en buss. Det var onsdag kveld ingen opplysninger om det tredje offeret.

Leger ved St. Thomas-sykehuset beskriver tilstanden til flere av de sårede som kritisk. En kvinne som ble funnet liggende i vannet i elven Thames, skal være alvorlig skadd.

I tillegg er det kjent at det er tre polititjenestemenn og tre franske skoleelever blant de sårede. Fem sørkoreanske turister skal også være såret.

Det er ikke meldt om at nordmenn er rammet, men Utenriksdepartementet er i kontakt med ambassaden. UD ber norske reisende om å kontakte pårørende.

Les også

– Terroren i Paris gjorde meg stresset. Jeg følte at verden gikk i oppløsning.

GJERNINGSMANN DREPT: Minst fire mennesker ble drept under andrepet, blant dem gjerningsmannen. Stefan Rousseau / TT / NTB Scanpix

Politikere sperret inne

Parlamentsbygningen og området rundt ble straks avsperret. Den politiske debatten inne i Underhuset ble avbrutt, og parlamentarikere og ansatte fikk beskjed om å bli værende på kontoret sitt eller i fellesarealene. Flere politikere tvitret om det de så og hørte, og noen sendte også bilder av væpnet politi som gjennomsøkte bygningen.

Politiker Mary Creagh ble møtt med store folkemengder og væpnet politi da hun var på vei til parlamentet. Hun opplevde stemningen som rammet av panikk.

– Om lag 40 mennesker kom løpende mot meg, og folk ropte: Kom deg tilbake, kom deg tilbake. Det er avfyrt skudd, sier hun til AFP.

Statsminister Theresa May ble raskt ført ut av bygningen og i sikkerhet. Senere samme kveld innkalte hun til møte i Cobra, som er regjeringens koordineringsorgan for katastrofer og krisesituasjoner. Angrepet skjedde på dagen ett år etter terrorangrepet i Brussel.

Les også

Stortinget vil ha svar om manglende terrorsikring

ANTATT GJERNINGSMANN: En politimann retter våpen mot en mann som som antas å ha stått bak angrepet og som ligger på bakken, før mannen legges på en båre og får behandling av helsepersonell på stedet. Stefan Rousseau / TT / NTB Scanpix

Trappet opp sikkerheten

Politikerne, ansatte, journalister og andre ble fulgt inn i Westminster Abbey hvor de ble avhørt av politiet, før de så kunne forlate stedet.

En rekke politifolk, både væpnet og ubevæpnet, ble utplassert på ulike steder i den britiske hovedstaden etter angrepet.

T-bane-stasjonen Westminster ble stengt, og publikum ble bedt om å holde seg unna de berørte sentrumsområdene. Besøkende som var i pariserhjulet The London Eye ble holdt tilbake inne i kapslene mens hendelsen pågikk, og fikk først slippe ut etter flere timer.

Politiet hadde onsdag kveld ikke kommet med opplysninger om gjerningspersonen.