EU ber om gransking av folkeavstemningen i Tyrkia

EU ber om en åpen gransking av folkeavstemningen som sikrer president Recep Tayyip Erdogan mer makt i Tyrkia. Erdogan avviser kravet.

Publisert Publisert

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan avviser kritikken fra utenlandske valgobservatører og opposisjonen. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Søndagens folkeavstemning nådde ikke opp til demokratiske standarder, konkluderte valgobservatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE).

EU ber tyrkiske myndigheter om å ta observatørenes funn på alvor og oppfordrer til at det gjennomføres en åpen gransking av uregelmessighetene som er påpekt.

51,4 prosent stemte for grunnlovsendringene som innebærer at Tyrkia går fra parlamentarisk styre til presidentstyre, noe opposisjonen og utenlandske kritikere mener vil bringe landet i retning av et diktatur.

Vurdere nøye

– Vi ber tyrkiske myndigheter om å vurdere neste steg nøye og å søke bredest mulig nasjonal konsensus i oppfølgingen av folkeavstemningen, sier EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas.

Schinas viser til det svært jevne resultatet og betegner grunnlovsendringene det legges opp til som svært vidtrekkende.

– Vi oppfordrer også Tyrkia til å bevege seg nærmere EU igjen, ikke bevege seg ytterligere og raskere vekk fra oss, sa han.

Må annulleres

Deler av opposisjonen i Tyrkia krever resultatet fra folkeavstemningen annullert, men vil neppe vinne frem med kravet.

– Valgkommisjonen endret spillereglene midt under kampen. Dette kan ikke tilgis, sier lederen for Det republikanske folkepartiet (CHP), Kemal Kiliçdaroglu, i et intervju med avisen Hurriyet.

Den tyrkiske advokatforeningen slutter opp om kravet og mener også at uregelmessighetene var så store at resultatet bør annulleres.

Opposisjonen i Tyrkia krever resultatet fra folkeavstemningen annullert. Foto: AP / NTB scanpix

Avviser kravet

President Recep Tayyip Erdogan avviser kritikken og kaller den politisk motivert. Tyrkias EU-minister Omer Celik kaller EUs bønn om gransking uakseptabel. Han ber EU om å "respektere demokratiske prosesser".

Statsminister Binali Yildirim ber opposisjonen respektere utfallet av folkeavstemningen.

– Opposisjonen bør tie når folket har talt, sa Yildirim i en tale til parlamentarikere fra regjeringspartiet AKP tirsdag.

– Avvik

Den østerrikske parlamentarikeren Alev Korun, en av observatørene utsendt av Europarådet, hevder at opptil 2,5 millioner stemmer kan ha blitt manipulert.

– Disse anklagene er svært alvorlige og av et slikt omfang at de kan endre valgresultatet, sier han til den østerrikske radiokanalen Oe1.

Velgere skal ha avgitt flere stemmer, og valgkommisjonen skal ha godtatt stemmesedler uten stempel, hevder han.

Forlenger unntakstilstand

Tyrkias regjering besluttet tirsdag å forlenge unntakstilstanden som ble innført etter kuppforsøket i juli i fjor, med tre nye måneder. Det reagerer Human Rights Watch sterkt på.

– Dette vil ytterligere true menneskerettighetene og rettssikkerheten, som alt er kraftig svekket i Tyrkia, heter det i en uttalelse fra menneskerettighetsorganisasjonen.

Tyrkias nasjonale sikkerhetsråd forsvarer beslutningen og hevder at unntakstilstanden bidrar til å beskytte demokratiet, rettsstaten og tyrkernes friheter og rettigheter.

Publisert