To dødsdommer fullbyrdet i Arkansas

For første gang på over 16 år er to dødsdømte henrettet på én dag i USA. Alle forsøk på benådning og utsettelse ble avvist. Europarådet reagerer sterkt.

Publisert Publisert

Jack Jones, til venstre, og Marcel Williams ble begge henrettet mandag kveld. Begge hadde dårlig helse og ba om å få henrettelsen utsatt fordi de fryktet at giftinjeksjonen ville kunne forårsake utilsiktet og grusom smerte. Foto: AP / NTB scanpix

Jack Jones (52) ble erklært død klokka 19.20 mandag kveld. Han ble dømt til døden i 1995 for voldtekt og drap på en kvinne. Han ba offerets familie om forlatelse, før han fikk de tre sprøytene som satte strek for livet hans. Prosessen tok 14 minutter.

Marcel Williams (46) skulle etter planen henrettes klokka 20.15 lokal tid. Etter at Jones var erklært død, fikk Williams imidlertid satt alt på vent av en domstol i Little Rock, på grunn av påstander om at Jones avled på en svært smertefull måte. Klokka 21.22 ble det avgjort at henrettelsen likevel skulle gjennomføres, og klokka 22.33 var også Williams erklært død.

Myndighetene i Arkansas har tidligere varslet at de ville henrette i alt åtte personer i april. Årsaken til tidsnøden er at giften delstaten har på lager, går ut på dato. Tre av de åtte er nå døde. Den første, Ledell Lee (51), ble henrettet sist torsdag. Han var dømt for å ha drept en kvinnelig nabo i 1993.

En fjerde fange skal henrettes førstkommende torsdag, men de fire siste har fått sine søknader om utsettelse innvilget.

Det er første gang på tolv år at det blir gjennomført henrettelser av dødsdømte i Arkansas, og det er første gang på nesten 17 år at to personer blir henrettet på én dag i samme delstat. Sist gang var i august 2000 i Texas.

– Utdatert straff

Europarådet reagerer sterkt og ber USA avvikle dødsstraff.

– Dette er dypt urovekkende og strider mot en verdensomspennende trend for avskaffelse av denne umenneskelige og utdaterte straffen. Vi ber USA, som er observatør i Europarådet, om å avstå fra flere henrettelser, skriver Europarådet i en pressemelding tirsdag.

Europarådet understreker at man ved hjelp av Den europeiske menneskerettskonvensjonen har lyktes med å avskaffe dødsstraff i et område der det bor i alt 820 millioner mennesker. I dag er Hviterussland det eneste europeiske landet som fortsatt bruker dødsstraff.

Det brukes tre ulike injeksjoner for å ta livet av de dødsdømte, og dette er også grunnlaget for advokatenes gjentatte krav om at henrettelsene ikke burde gjennomføres.

Legemiddelfirmaet som har produsert giften, kjemper også imot at medikamentet blir brukt til henrettelser.

Fryktet smerter

Jack Jones tok medisiner for kroniske smerter og diabetes og bekymret seg for at disse medisinene ville kupere effekten av midazolam, den første medisinen som gis til de dødsdømte, så de skal sovne og være bevisstløse når de dør. Hensikten er at de ikke skal føle smerten ved de neste to sprøytene. Den ene er en muskellammende gift, og den siste stanser hjertet. Effekten av disse to vil forårsake stor smerte om man er ved bevissthet.

Marcel Williams var svært overvektig og fryktet at midazolamen enten ville settes feil eller ikke ha tilstrekkelig virkning. I begge tilfeller argumenterte advokatene med at de to risikerte å få en ekstremt smertefull død.

I likhet med Jones ble Williams dømt til døden for å ha voldtatt og drept en ung kvinne i 1994.

I fjor ble til sammen 20 personer henrettet i USA. I de 25 årene før dette ble det henrettet flest i 1999, da hele 98 personer fikk fullbyrdet sin dødsstraff. Det laveste tallet var i 1991 da 14 ble henrettet.

Publisert