Gjerningsmann identifisert - fra småkriminell til kaldblodig terrorist

En av gjerningsmennene i Paris fredag er identifisert som 29 år gamle Omar Ismail Mostefai, en småkriminell som endte livet som kaldblodig terrorist.

Publisert:

PATRULJERER: En av gjerningsmennene etter terroren i Paris er nå identifisert. Byen holdes i et jerngrep av politi og militære. Jakten på flere terrorister fortsetter. FOTO: REUTERS/SCANPIX

NTB

Mostefai ble identifisert ved hjelp av en avrevet fingertupp som ble funnet i det raserte konsertlokalet Bataclan. 29-åringen var en av tre angripere som sprengte seg selv etter å ha drept 89 personer på åstedet for det blodigste av fredagens angrep.

Ikke fengslet før

Han ble født 21. november 1985 i Paris-forstaden Courcouronnes. Inntil en drøy uke før han skulle fylle 30, viste rullebladet hans åtte dommer for småkriminalitet i årene 2004 til 2010. Ingen av forholdene endte med fengselsstraff. Statsadvokat François Molins sier Mostefai i 2010 ble oppfattet som et prioritert mål med tanke på radikalisering, men at mannen «aldri hadde vært implisert i noen etterforskning eller knyttet til terror». Ifølge kilder i politiet undersøkes det nå om Mostefai reiste til Syria i fjor.

Les også:

Les også

- Det verste er følelsen av ikke å kunne gjøre noe

Småkriminalitet

Lørdag kveld ble faren og broren hans tatt inn i politiets varetekt etter å ha meldt seg. Boligene deres blir undersøkt av politiet.

— Dette er galskap. Jeg var i Paris i går og jeg så hvordan dette skjedde, sa broren til nyhetsbyrået AFP med skjelvende stemme før han ble ført bort av politiet. Han er en av fire brødre i en søskenflokk på seks. Han sier han brøt kontakten med Mostefai for flere år siden. Han visste at broren hadde vært innblandet i småkriminalitet, men hadde aldri forestilt seg at broren kunne bli radikalisert.

Les også:

Les også

Etterlyser savnede etter terrorangrep i konsertlokale: - Har du sett søsteren min?

Han fortalte at Mostefai dro til Algerie med familien sin og «den lille jenta hans».

— Det er stund siden jeg hørte noe nytt. Jeg ringte moren min, og hun lot ikke til å vite noe, sa broren lørdag.

svp://102075
Publisert: