Elleve drept i synagogeangrep i Pennsylvania

Elleve personer ble drept og seks såret i angrepet mot en synagoge i Pittsburgh i Pennsylvania lørdag.

Politiet har rykket ut til synagogen Tree of Life i Pittsburgh etter meldinger om at en mann entret bygningen og begynte å skyte. Foto: Pam Panchak / Pittsburgh Post-Gazette via AP / NTB scanpix

NTB

På en pressekonferanse lørdag kveld bekreftet Pittsburghs sikkerhetssjef, Wendell Hissrich, at FBI etterforsker angrepet som hatkriminalitet.

Blant de sårede er fire polititjenestemenn. Ingen av de drepte er barn.

Amerikanske myndigheter bekreftet også at mannen som er pågrepet, er Robert Bowers (46).

Statsadvokat i Pennsylvanias vestlige distrikt, Scott Brady, sa på den samme pressekonferansen at angrepet «gjenspeiler det verste av menneskeheten». Han sa også at Bowers kan bli siktet allerede i løpet av lørdagen.

Angriperen var utstyrt med et automatgevær av typen AR-15 samt tre håndvåpen. Etterforskerne mener at han var alene om angrepet.

– Ingenting tyder på at han hadde medsammensvorne, og han var tilsynelatende ikke tidligere straffet, sa Bob Jones fra FBI.

Jones la også til at åstedet er det verste han har sett i løpet av sine 22 år i FBI.

Ropte: – Alle jøder må dø

Det var midt i en navneseremoni for en liten baby at en mann stormet inn i synagogen i Pittsburgh og ropte «alle jøder må dø» før han begynte å skyte.

Gjerningsmannen er identifisert som 46 år gamle Robert Bowers. Ifølge NBC er han fra Pittsburgh, og han har tidligere gitt uttrykk for antisemittiske holdninger.

Før han ble pågrepet, havnet han i skuddveksling med politiet. Han skal ha vært skadd da han ble pågrepet. Angrepet etterforskes som hatkriminalitet.

Politisjefen i Pittsburgh sier at åstedet er ett av de verste han noensinne har sett.

- Det var et forferdelig åsted, ett av de verste jeg har sett, og jeg har vært med på flystyrt, sa politisjef Wendell Hissrich på en pressekonferanse lørdag ettermiddag lokal tid.

Han vil ikke oppgi hvor mange mennesker som ble drept, men sier at seks personer ble såret, deriblant fire politifolk.

TV-kanalen KDKA har meldt at minst åtte personer ble drept og at et ukjent antall ble såret, mens CNN oppgir at minst fire personer er drept og tolv såret.

- Inntrengere

Tidligere på dagen ble det lagt ut et innlegg på gjerningmannens Twitter-konto der det rettes kraftig kritikk mot en organisasjon som blant annet hjelper jødiske flyktninger til USA, ifølge den israelske avisen Haaretz.

- HIAS vil ta inn inntrengere som dreper vårt folk. Jeg kan ikke stå stille og se at mitt folk slaktes. Til helvete med hva dere mener. Jeg går inn, heter det i meldingen.

President Donald Trump kaller angrepet for "fryktelig".

– Hva skjer med hatet i vårt land? Noe må gjøres, sa Trump til journalister idet han lørdag skulle reise til Indianapolis.

Han mener angrepet kunne ha endt annerledes hvis det hadde vært bevæpnede vakter ved synagogen, og antyder at dette er en god idé for alle kirker og synagoger. Trump uttalte også at masseskyttere burde få dødstraff.

- Hele Israel sørger

Israels statsminister Benjamin Netanyahu fordømmer angrepet.

- Hele Israels folk vil sørge med familiene til de døde. Vi står sammen med det jødiske samfunnet i Pittsburgh. Vi står sammen med det amerikanske folket i møte med denne forferdelige antisemittiske brutaliteten, sier han.

Angrepet var rettet mot en synagoge i et boligområde der mange av innbyggerne er jødiske.

Gjemte seg inne i synagogen

Øyenvitner har opplyst at gjerningsmannen gikk inn i synagogen The Tree of Life lørdag formiddag lokal tid. Flere personer ringte politiet fra innsiden av synagogen for å be om hjelp etter at de hadde forsøkt å gjemme seg. Ifølge myndighetene i Pittsburgh skjedde angrepet under en navneseremoni for en baby.

I forbindelse med skytingen ble folk i området bedt om å holde seg innendørs. Også et universitet i nærheten stengte dørene, og studentene fikk tekstmeldinger om at de burde holde seg inne.

Skyteepisoden er den siste av en rekke masseskytinger i USA. Slike skytinger knyttes til over 30.000 dødsfall i USA hvert år, ifølge nyhetsbyrået AP.