157 passasjerer døde da Ethiopian Airlines-fly styrtet på vei mot Nairobi

– En av våre medarbeidere er blant de savnede etter flystyrten, bekrefter Røde Kors i en pressemelding.

Publisert Publisert

ULYKKESSTEDET: Slik så det ut på ulykkesområdet ved Bishoftu i Etiopia søndag morgen. Bildet er frigitt av flyselskapet og viser CEO Tewolde Gebremariam på ulykkesstedet. Foto: Ethiopian Airlines

– Det er med stor sorg vi har mottatt denne forferdelig triste nyheten, sier generalsekretær i Røde Kors Bernt G. Apeland.

Et fly fra Ethiopian Airlines med 149 passasjerer og et mannskap på åtte, styrtet søndag mellom Addis Abeba og Kenyas hovedstad Nairobi. Alle om bord skal ha mistet livet.

En av passasjerene var ansatt i Norges Røde Kors.

– Vårt fokus nå er å støtte de etterlatte i denne tunge tiden, skriver Røde Kors i en pressemelding.

Bekrefter at nordmann var om bord

Ethiopian Airlines opplyste søndag formiddag at det var en norsk passasjer om bord på ulykkesflyet. Det norske utenriksdepartementet har foreløpig ikke bekreftet opplysningene.

Etiopias konsul i Norge, Erling Ølstad, bekrefter imidlertid at det var en nordmann om bord. Han skal ha fått informasjonen fra Etiopias Utenriksdepartement, skriver VG.

– De bekrefter at det var en nordmann om bord og jobber med å finne en god løsning til å varsle slekt og venner, sier Ølstad til VG.

Ifølge Ølstad har etiopisk UD kalt inn alle på jobb i forbindelse med flyulykken.

– Det er veldig tragisk og vi har medfølelse med dem som er rammet, sier han til VG.

En talsmann for Ethiopian Airlines opplyste på en pressekonferanse søndag formiddag at det var passasjerer fra 35 forskjellige nasjoner om bord. En av passasjerene skal være fra Norge.

I tillegg var det passasjerer fra Kenya (32), Etiopia (ni), Kina (åtte), Italia (åtte), USA (åtte), Storbritannia (syv), Frankrike (syv), Egypt (seks), Nederland (fem), India (fire), Russland (tre), Sverige (tre), Marokko (to), Israel (to), Belgia (en), Uganda (en), Jemen (en), Sudan (en), Togo (en) og Mosambik (en).

VRAKDELER: På bakken ligger deler fra ulykkesflyet Ethiopian Airlines flight 302 som styrtet like ved byen Bishoftu. Foto: Tiksa Negeri/Reuters

Styrtet etter seks minutter

Boeing 737 – Max8-flyet styrtet søndag morgen, seks minutter etter at det tok av fra Etiopias hovedstad Addis Abeba med kurs for Kenyas hovedstad.

Ifølge en talsmann fra flyselskapet skal kapteinen ha meldt kontrolltårnet om problemer og at han ønsket å snu rett etter at flyet tok av, skriver BBC. Kapteinen hadde fått tillatelse til det.

PERSONLIGE EIENDELER: En sko og andre eiendeler ligger på bakken etter styrten. Foto: Tiksa Negeri/Reuters

Flyet var kommet fra Sør-Afrika samme morgen og sto på bakken i tre timer før den fatale turen.

En lete- og redningsoperasjon er i gang i området ved Bishoftu. Det er ikke klart hva årsaken til ulykken er. Det var pent og klart vær i området søndag.

Statsministeren kondolerer

BBCs Afrika-korrespondent, Tomi Oladipo, rapporterer fra flyplassen i Nairobi at slektninger av passasjerer som var om bord ikke har fått mye offisiell informasjon om ulykken. Flyselskapet ber pårørende ringe følgende nummer i Kenya for informasjon: 0733666066.

På Twitter har Etiopias statsminister Abiy Ahmed lagt ut en kondolansemelding til alle pårørende.

Gjennomgår passasjerlisten

Flyselskapet sier de er i gang med å gjennomgå passasjerlisten for å få en oversikt over hvem som var om bord på flight ET 302.

Ethiopian Airlines er Afrikas største flyselskap med et godt renommé for sikkerhet, men i 2010 styrtet et av selskapets fly i Middelhavet rett etter å ha tatt av fra Beirut. 90 passasjerer mistet livet.

Selskapet har flere flyginger daglig mellom Addis Abeba og Nairobi, og flyr også daglig mellom Oslo og Addis Abeba.

To tette ulykker for ny flymodell

Flyet som styrtet utenfor Addis Abeba søndag morgen ble levert flunkende nytt for fire måneder siden og er av typen Boeing 737-Max8. Indonesian Lion Air-flyet som styrtet 13 minutter etter avgang fra Jakarta i oktober i fjor var av nøyaktig samme type.

Pilotene om bord på Indonesian Lion Air-flyet skal ha kjempet for å holde kontroll på flyet helt fra da det lettet til det styrtet i sjøen utenfor øya Java.

PRESSEKONFERANSE: Ethiopian Airlines CEO Tewolde Gebremariam informerer om ulykken. Foto: Mulugeta Ayene / TT NYHETSBYRÅN

189 mennesker mistet livet i ulykken.

Max-modellen er den nyeste versjonen av Boeings 737-serie, som er verdens mest solgte flytype. Ethiopian Airlines kunngjorde kjøpet av det splitter nye Max-flyet i juli.

Boeing beklager ulykken

Flyprodusenten Boeing skriver i en uttalelse søndag at det er dypt lei seg for å høre nyheten om 737 MAX-flyet og at selskapets tekniske team vil stå til disposisjon for å hjelpe på forespørsel fra National Transportation Safety Board (NTSB).

Publisert