Brannmannskaper: 74 døde etter skogbranner ved Aten

26 personer funnet omkommet i havneby.

MANGE DØDE: Det vare et dramatisk syn som møtte befolkningen på Hellas’ østkyst tirsdag morgen. Minst 50 mennesker døde i branner ved landsbyene Mati og Rafina. NTB Scanpix

NTB

74 personer er døde i de to skogbrannene som har herjet i Hellas.

Mer enn 100 personer er også skadet, opplyser myndighetene. For mange er tilstanden kritisk.

Hundrevis av mennesker rømte mot havet for å unnslippe flammene. Mange ble plukket opp av forbipasserende båter. Andre var ikke like heldige.

26 av de omkomne ble funnet 30 meter fra stranden ved havnebyen Rafina på østkysten. Det ser ut til å ha vært barnefamilier som holdt rundt hverandre i det de døde, skriver Aftenposten.

– De prøvde å finne en fluktrute, men dessverre rakk de ikke å komme seg bort i tide, sier Nikos Economopoulos, lederen av gresk Røde Kors, til greske Skai TV.

De fleste andre er funnet i landsbyen Mati, rett nord for Rafina. I tillegg er folk blitt funnet døde i sjøen, trolig etter å ha forsøkt å svømme bort fra flammene.

Kystområdene rasert i løpet av minutter

Brannene brøt ut mandag og spredte seg voldsomt i løpet av få timer. Tirsdag morgen var det fortsatt brann i noen områder, opplyser Reuters.

– Vinden snudde og kom mot oss med en slik styrke at den raserte kystområdene i løpet av minutter, sier ordfører Evangelos Bournous i havnebyen Rafina.

UTBRENT: Tirsdag morgen fortsatte slukningsarbeidet. NTB Scanpix

Mati er et populært turistområde. Primært blant lokale turister, spesielt pensjonister og barn på sommerleir.

– Her er det dessverre flest skadede, og også flest døde. Folk som ikke klarte å flykte og ble fanget i hjemmene sine eller i biler, sa talsperson for myndighetene, Dimitris Tzanakopoulos natt til tirsdag.

– Lik og utbrente biler

– Mati eksisterer ikke som bosetning lenger. Jeg så lik og utbrente biler. Jeg er heldig som lever, sa en kvinne til greske Skai TV, ifølge Reuters.

Tre danske turister som var savnet, ble funnet i god behold tirsdag morgen. To av dem, blant annet en seks år gammel jente, er lagt inn på sykehus til observasjon. I alt er 39 dansker evakuert fra et hotell nord for Rafina, melder Ritzau.

Myndighetene i landet erklærte unntakstilstand i østlige og vestlige områder av Stor-Aten. Sent mandag returnerte statsminister Alexis Tsipras fra et besøk i Bosnia for å kunne overvåke situasjonen.

– Vi kjemper mot noe helt ute av proporsjoner, sa statsministeren.

EVAKUERER: Mange blir evakuert fra området. Alkis Konstantinidis

Les også

Sverige: – Brannen er et skikkelig beist

Utenriksdepartementet ber nordmenn om å ta kontakt

Pressevakt Kari Eken Wollebæk i Utenriksdepartementet opplyser til NTB at de sammen med ambassaden jobber med å skaffe seg oversikt over situasjonen og om nordmenn er i området og trenger bistand.

– Vi vil oppfordre så mange som mulig til å registrere seg på reiseregistrering.no, sier hun. Nettstedet er et tilbud hvor nordmenn på reise i utlandet kan registrere kontaktopplysninger hos Utenriksdepartementet. Da blir det lettere for departementet å komme i kontakt med nordmenn i slike situasjoner.

– Vi oppfordrer også nordmenn i området om å holde seg orientert om situasjonen og følge rådene fra lokale myndigheter, sier Wollebæk.

VARSLER: Tirsdag morgen jobber greske myndigheter med å identifisere ofrene og varsle de pårørende. COSTAS BALTAS

Dødstallet vil stige

Tirsdag morgen opplyser Miltiadis Mylonas, visedirektør i ambulansetjenesten, at de venter at dødstallet fortsatt vil stige.

– Det kom overraskende på folk, og det hendte veldig fort. I tillegg så brøt brannene ut på så mange fronter, så alt dette er faktorer som har gjort situasjonen ekstremt vanskelig, sier Mylonas.

Han sier myndighetene holder på med å identifisere ofrene og varsle pårørende.

STORE SKADER: Da dagslyset kom til Hellas tirsdag morgen, ble skadene mer synlige. En ordfører i området fortalte at han så 200 brente biler. NTB Scanpix

Det israelske utenriksdepartementet tilbyr sin hjelp på Twitter. De skal ha fått svar fra myndighetene om at flammene er under kontroll, men takker for hjelpen. Dette er ikke bekreftet andre steder.

Greske myndigheter har bedt EU om å bistå i slukningsarbeidet og har etterlyst assistanse på land og i luften. Både, Kypros, Spania, Italia, Tyskland, Polen og Frankrike har også tilbudt hjelp.

Frankrikes statsminister, Emmanuel Macron, skriver følgende på Twitter:

«Våre tanker er med Hellas og ofrene for de fryktelige brannene. I Sverige, som i Hellas, står Frankrike og Europa sammen og gir hjelp.»

SOLDATER: Brannfolk og soldater måtte redde seg unna flammene i Rafina, nær Aten i Hellas. NTB Scanpix

To branner – forsterkninger kommer fra hele landet

Skogbranner er ikke uvanlig i Hellas, men ekstrem tørke og kraftig vind har ført til at det har tatt godt fyr i bartrær.

Den første brannen brøt ut i en furuskog nær kystbyen Kineta, vest for Aten. Brannfly, helikoptre, flere titall kjøretøy og 600 brannmannskaper deltar i slukkingsarbeidet, og forsterkninger er sendt fra hele Hellas.

Det er den verste brannen i Hellas siden 2007, da det brant på halvøyen Peloponnese sør i landet.

DOBBELBRANN: Det er to branner som har brutt ut i Hellas. NTB Scanpix

Den andre brannen brøt ut mandag ettermiddag i Penteli-området nordøst for Aten.

KREVENDE ARBEID: Bildet er tatt ved byen Mati øst for Aten. NTB scanpix

100 boliger ødelagt

En ordfører opplyser til Reuters at han har sett minst 100 boliger bli slukt av flammene, samt over 200 brennende biler.

Myndighetene i landet oppfordrer alle i området til å evakuere.

– Folk bør bare dra, låse hjemmene sine og bare dra. Man tåler ikke så mye røyk over så lang tid. Dette er en ekstrem situasjon, sa Achilleas Tzouvaras, en lokal brannsjef, i et TV-intervju sent mandag.

Tidligere på dagen måtte kystvakten sende en patruljebåt for å redde folk som ble fanget på en strand av flammene. De måtte også evakuere en sommerleir for barn like ved brannen.