Fangeutvekslingen: Jubel, gråt og politisk håp

Både palestinere og israelere jublet uvanlig samstemt da den israelske soldaten Gilad Shalit og hundrevis av palestinere krysset grensen i hver sin retning.

Publisert Publisert
  • NTB

Fangeutvekslingen tirsdag gir også håp om andre politiske løsninger.

— Jeg håper denne avtalen vil bidra til fred mellom palestinerne og israelerne og bli til hjelp for samarbeidet dem imellom, var en av Shalits første kommentarer.

En verkebyll ble stukket hull på da den magre, bleke israelske soldaten Gilad Shalit ble ført tilbake til Israel etter fem års fangenskap på Gazastripen.

Det er første gang på 26 år at en israelsk soldat som er blitt tatt til fange, har fått friheten tilbake, og over hele Israel feiret folk med velkomstplakater og flagg.

— Jeg har selvsagt savnet familien min og det å gå ut med vennene mine, fortalte en blek og tynn Shalit, som understreket at han er i god form.

Uten dagslys

— Gilad føler seg OK, men han lider av mindre sårskader som ikke ble godt nok behandlet i palestinsk fangenskap, og han bærer preg av ikke å ha vært i dagslys på flere år, forteller faren Noam Shalit.

Ifølge ham levde sønnen under «svært harde forhold» de første årene i fengsel, men i løpet av de siste årene ble behandlingen bedre

— I dag opplevde vi vår sønns gjenfødelse, sa Shalit og takket det israelske folk og regjeringen for støtten.

Gilad selv uttrykte håp om at alle palestinske fanger skulle løslates.

— Jeg vil være svært glad hvis alle ble løslatt, men de burde ikke ta opp igjen kampen mot Israel, la han til.

Palestinsk jubel

Og på palestinsk side sto jubelen i taket da 477 palestinske fanger ble løslatt som første gruppe av totalt 1.027 fanger. Både på Vestbredden og Gazastripen sto tusenvis av familiemedlemmer i kø for å klemme dem, med gledestårene rennende nedover kinnene.

Hamas-leder på Gazastripen, Ismail Haniyeh, holdt en tale til folkemengden, der han understreket at gisselaksjonen har, til tross for mye kritikk, vært en positiv handling som førte til løslatelsen av flere hundre palestinere.

Han la vekt på at det er palestinere fra alle palestinske fraksjoner, Hamas, Fatah og andre, som nå løslates.

— Alle er de våre sønner, sa Haniyeh.

— Flere «Gilader», ropte mange, og håper på et israelsk gissel til - slik at flere palestinske fanger kan løslates.

Fortsatt sitter over 5.000 fengslet i Israel.

Kritikk

Fangeutvekslingen vekker også kritikk og skuffelse - på begge sider.

I Israel er pårørende til ofre for palestinske angrep skrekkelig skuffet over at palestinere med blod på hendene er blant de løslatte.

Og på palestinsk side protesteres det mot at 163 løslatte fanger blir sendt til Gazastripen til eksil der, og ikke dit de kom fra, i Øst-Jerusalem eller Vestbredden. Rundt 40 andre blir sendt i eksil til Tyrkia, Syria og Qatar.

FN er bekymret for at palestinerne ikke får reise dit de selv vil, og mener dette kan være snakk om en ulovlig tvangsforflytting.

Håp

Uansett mener eksperter at avtalen kan bidra til et nytt politisk klima og at Hamas igjen må regnes med som politisk part.

Den åpner både for palestinsk forsoning mellom Hamas og Fatah, og kan også få konsekvenser for Israels blokade av Gazastripen. Shalits fangenskap har vært en av hovedårsakene til blokaden.

Egypts statsminister Essam Sharaf mener avtalen er en del av en større innsats for å fremme stabilitet i regionen. Den såkalte Midtøsten-kvartetten, FN, USA, EU og Russland, forsøker igjen å få i gang fredssamtaler mellom Israel og palestinerne. Meklere skal møte partene hver for seg i Jerusalem 26. oktober.

Publisert