Kraftige eksplosjoner i Benghazi

Det ble torsdag kveld hørt kraftige eksplosjoner og skyting med luftvernartilleri i opprørsbastionen Benghazi øst i Libya.

ADVARER: Gaddafis regime vil slå hardt ned på enhver utenlansk innblanding i konflikten. FOTO: Reuters
  • Aftenposten
  • Alf Ole Ask
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Siste: FNs sikkerhetsråd vedtok torsdag kveld å innføre en flyforbudssone over Libya.

Nyhetsbyrået AFPs korrespondenter i byen sa de hadde hørt tre kraftige eksplosjoner. Det var uklart hvor eksplosjonene kom fra.

Benghazi er Libyas nest største by, og opprørerne i landet har hatt sitt hovedsete her.

Muammar al-Gaddafi ga torsdag kveld et intervju til den portugisiske statskringkasteren RTP.

— Vi skal gjøre livene deres til et helvete! sa Gaddafi.

Vil bruke makt

Resolusjonen innebærer at det blir et flyforbud over Libya, og at verdenssamfunnet kan bruke makt for å beskytte sivilbefolknigen i Libya.

FN vil bruke «alle nødvendige midler» for å beskytte sivilbefolkningen. Aldri har FN vedtatt så omfattende virkemidler for å verne sivile.

Meldingen kom kort tid etter at Libyas leder Muammar Gaddafi kunngjorde at hans styrker ville angripe Benghazi torsdag kveld.

Total krig

Libyas diktator Muammar al-Gadafi varslet nærmest en totalkrig i Middelhavsområdet om utenlandske styrker angriper landet.

— Enhver utenlandsk militær handling mot Libya vil sette trafikken i luften og til havs i fare, sa den libyske forsvarsministeren på Libyas statlige TV-kanal torsdag kveld.

Det offisielle nyhetsbyrået Jana meldte også om de libyske truslene.

— All sivil og militær trafikk vil bli mål for en libysk motoffensiv. Middelhavet vil bli utsatt for stor fare, ikke bare kortsiktig, men også på lang sikt, tilføyde en talsmann for Libyas militære myndigheter.

Signalene fra Gadafis menn kom samtidig med at Frankrikes utenriksminister Alain Juppe egenhendig kom til New York torsdag ettermiddag norsk tid for å brekke på plass de siste stemmene i FNs sikkerhetsråd.

Beskytte sivile

Frankrike og Storbritannia har vært pådriveren for å innføre en flyforbudssone og støtte opprørerne i Libya.

Det var torsdag klart at det i FNs sikkerhetsråd er flertall for å bruke militærmakt «for å beskytte sivile».

Ingen av de fem vetolandene har signalisert at de ville bruke vetoretten. Derimot var det uklart hvor mange land som vil avstå fra å stemme. Det trengs ni av 15 stemmer for å få vedtatt en slik resolusjon. Frankrikes ambassadør Gerard Araud sa at han forventet at mer enn ett land vil avstå.

Forhandlingene som førte til utsettelsen av vedtaket til rundt midnatt norsk tid, kom fordi det er uenighet i Sikkerhetsrådet hvor omfattende militærmakt man skal tillate. Det landene diskuterte, mens Gadafis soldater stadig rykket nærmere Benghazi, var omfanget av en slik militær aksjon – ikke om det skulle gås til aksjon.

Det er opplagt at det ikke blir snakk om å gå inn i Libya med styrker på bakken. Noe Juppe også understreket da han ankom FNs hovedkvarter torsdag ettermiddag amerikansk tid.

Les også

Ingen enighet om Libya i FN

Raketter og fly?

Det er aktuelt å angripe mål på bakken for å tvinge Gadafi til retrett. Det betyr at FN kan åpne for mer offensive tiltak enn en flyforbudssone. Dette kan være flyangrep, men også raketter fra skip.

Land som Tyskland, Russland og Kina har vært imot en slik maktbruk. USA har vært, for å si det mildt, lunken. Ifølge kilder i FN-systemet kom amerikanerne sterkere på banen onsdag. Den utløsende faktor var åpenbart vedtaket i Den arabiske liga for en knapp uke siden som støttet en flyforbudssone.

Etter det ble Libya i stor grad en sak som ble drøftet mellom de fem faste vetomaktene i FNs sikkerhetsråd, USA, Kina, Frankrike, Storbritannia og Russland. En oppfattet at det var presidentens selv som tok tak i denne saken. Det er opplagt at en militær aksjon mot Libya vil ha flere deltagere enn vestlige makte, noe som har vær viktig for USA.

Det er fire arabiske land som skal ha sagt seg villig til å delta i en operasjon er Qatar, Saudi-Arabia, Jordan og De forente arabiske emiratene.

Dette er ikke endelig bekreftet, og det er ikke kjent i hvilket omfang de deltar.

Det mange spør seg om, er om et FN-vedtak kommer tidsnok, og om det vil bli omfattende nok. Kilder i den franske FN-delegasjonen sier til internasjonale nyhetsbyråer at de kan sette i verk en aksjon bare timer etter at et vedtak er fattet.

Publisert: