Bitter skuffelse i ja-leiren

Ungdommer svøpt i skotske flagg og kiltkledde nasjonalister gråt i regnet da håpet om et selvstendig Skottland brast.

Publisert Publisert

SKUFFET: Ja-tilhengere som hadde samlet seg på George Square i Glasgow måtte skuffet konstatere at unionen består. Foto: SCANPIX

— Jeg er helt knust, sa 16 år gamle Charlotte Darroch. Iført skoleuniform dekket med ja-merker og med et skotsk flagg rundt skuldrene fulgte hun opptellingen etter torsdagens folkeavstemning.

— Vi følte alle at det skulle gå den andre veien. Jeg tror ikke folk helt har innsett hvor viktig dette var, sier 16-åringen.

Ved Edinburgh Castle ble kiltkledde separatister sett gråtende i regnet.

«Tapte valget, vant debatten»

— Jeg er ufattelig skuffet. De siste seks månedene har vi hatt håp om et bedre liv. Selvstendigheten var så nær, sier 21 år gamle Iain.

Det samme sier Nicola Sturgeon, nestleder i nasjonalistpartiet SNP.

— Jeg er dypt skuffet, i likhet med tusener av andre i landet, sa Sturgeon da ja-sidens nederlag var et faktum.

Selv om unionen består, har folkeavstemningen vært en vekker for politikerne i Westminster i London.

szf01186.jpg Foto: SCANPIX

«Ja-siden tapte valget, men vant debatten,» skriver Time, og viser til at Storbritannia må ta inn over seg at over 1,6 millioner skotter ønsker å løsrive seg fra unionen: «Skottland valgte reform fremfor revolusjon, men ingen tror det nå er fritt frem for den britiske regjeringen i Westminster å fortsette som før.»

Lover Skottland økt selvstyre

Da Skottlands førsteminister Alex Salmond erkjente nederlaget, la han vekt på at skottene fortsatt krever økt selvstyre.

— Det ble gitt løfter sent i valgkampen om å gi mer makt til Skottland. Skottland forventer at disse løftene holdes, sa Salmond.

Den britiske statsministeren David Cameron sier at løftene vil bli innfridd.

— Jeg har nettopp snakket med Alex Salmond og gratulert ham med en vel gjennomført kampanje. Jeg er svært fornøyd med at han vil være med på samtaler om en utvidelse av selvstyret, sa Cameron fredag morgen.

Publisert

Les mer om denne saken