Bergensstudenter i tsunamidrama

100.000 ble evakuert på Hawaii.

Publisert:

STILLE FØR STORMEN: Slik så det ut i gatene i Waikiki sent lørdag lokal tid, fra bergensstudentenes leilighet i 18. etasje. - Det er en ikke lyd å høre, noe som er svært uvanlig en lørdag kveld, fortalte Theis Christian Tønnessen. Foto: THEIS CHRISTIAN TØNNESSEN

Myndighetene utstedte tsunamivarsel på Hawaii etter at et kraftig jordskjelv med styrke 7,7 sent lørdag rammet Queen Charlotte-øyene vest i Canada.

Skjelvets episenter var 139 kilometer sør for byen Masset, melder USAs geologiske institutt (USGS).

Nedgraderer varselet

Rundt 100.000 mennesker ble beordret til å trekke oppover fra kysten.

Seks timer senere er det imidlertid klart at varselet er nedgradert, og innbyggerne har fått beskjed om at de kan dra hjem, skriver Hawaii News.

De første bølgene som traff land, var om lag 90 centimeter høye. Den største bølgen er målt til 1,5 meter på Kahalui, og det betyr at de senere bølgene kan bli over to meter høy.

Gatene er tomme i sentrum Student Theis Christian Tønnessen

— Overdrevet

— Det kan ta 6-7 timer å finne ut om vi slipper en ordentlig tsunami. De største bølgene kommer som regel som nummer tre eller fire, og ikke med en gang, sier sier geofysiker Gerard Fryer ved Pacific Tsunami Warning Center.

— Det kan føre til oversvømmelser- men det ser ut som det ikke blir så veldig alvorlig. Varselet er overdrevet, sier geofysikeren.

Medisinstudenter fra Bergen

Vannivået ved Makapulu er påvirket av jordskjelvet. Først steg det 30 centimeter før det raskt sank med en meter.

Ifølge CNN ble sireneanlegget som brukes til å varsle en mulig tsunami blitt utløst på Hawaii utløst. En amatørvideo på Youtube viser hvor høy lyd sirenene har laget.

Tre medisinstudenter fra Bergen er på Hawaii. Theis Christian Tønnessen sa til bt.no ved 09.20-tiden norsk tid at sirenene hadde gått i halvannen time.

— Ambulanser og brannbiler kjører rundt i sentrum og evakuerer folk fra gatene. Gatene er tomme i sentrum, men det er lang kø på veiene ut av sentrum. Det virker som om folk tar det med ro, lite panikk å spore blant lokalbefolkningen - til tross for at nyhetene advarer alle om å komme seg til høyere områder, sier Tønnessen.

Sammen med flere andre studenter er han på utvekslingssemester i høst ved UH Manoa.

De bor på Waikiki, som nå er helt avstengt fra trafikk, cirka 400 meter fra stranden i hovedstaden Honolulu.

Ingen skadet så langt

Det er ikke kommet noen meldinger inn om større ødeleggelser eller skadede personer.

Jordskjelvet er et av de største som har rammet Canada på flere tiår, og kunne kjennes i et stort område rundt British Columbia, skriver New York Times.

The National Weather Service utstedte et tsunamivarsel for kystområder i British Columbia, Sør-Alaska og Hawaii. Den første bølgen, som var rundt 10 centimeter høy, traff kysten av Alaska.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

FORBEREDTE SEG: Tad Kanski prøver å redde familiebåten i Newport Beach. Foto: AP/SCANPIX

Publisert: