UiB-studenter fikk ikke gå ut

UiB-student Torgeir Fiskum Hansvik lar seg ikke skremme av vulkanutbruddet like ved.

BESKYTTER SEG: Forskerne og studentene fra Universitetet i Bergen oppholder seg i Skaftafell, på sørsiden av Vatnajökull. I går fikk de utdelt masker, og hadde noen få turer ut for å sjekke forholdene.
TAR INGEN SJANSER: UiB-student Torgeir Fiskum Hansvik følger rådet om å bruke maske når han oppholder seg utendørs.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

En gruppe på 22 forskere og studenter fra Universitetet i Bergen har fått oppleve vulkanutbruddet på nært hold.

— Vi har det bra. Vi er trygge, men er blitt stoppet i arbeidet vårt. Vi har måttet holde oss inne i dag på grunn av mye aske i luften. Det er utilrådelig å oppholde seg utendørs, forteller professor Anders Lundberg ved institutt for geografi på telefon fra Island.

Gruppen fikk i går utdelt masker, og hadde noen få turer ut for å sjekke forholdene.

Les også

[No available link text]

— Akkurat nå er det litt lettere, det har kommet en liten bris som tar vekk litt av asken. Tidligere i dag var det tett, nesten som tåke, men den er gulbrun på fargen. Det er et veldig spesielt lys her. Da vulkanskyene begynte å velte innover i går, så vi at det var en annen type skyer enn normalt. Vi er vant til regntunge skyer på Vestlandet, men dette var noe helt annet, sier professoren.

Stengte veier

Gruppen er på Island for å studere miljø og landskapsutvikling. Målet er at studentene skal forstå hvordan naturkreftene påvirker klima, vegetasjon og landskapsendring. Vulkanisme er ett av temaene som studentene har vært gjennom.

— Vi synes det er kjempeartig. Jeg regner med det går bra. Vi har lest mye om vulkanutbrudd, og så plutselig skjer det, det er kult, sier en av studentene, Torgeir Fiskum Hansvik.

Gruppen kom til Island på onsdag og skal være der en uke.

— Det har vært fascinerende å se naturkreftene i sving, hvor små vi blir, og hvor avhengige vi er av at naturen er samarbeidsvillig. Veiene over store deler av Island er stengt nå, grunnen er at askeskyen er så tett at det ikke er sikt, sier Lundberg.

Kan komme flom

De har foreløpig ikke begynt å bekymre seg for om de kommer seg hjem.

— Det er ingen som kan gi gode svar ennå, sier professoren.

Les også

[No available link text]

Bare det å komme seg til Reykjavik er en utfordring.— Hvis det blir klart og vi kan kjøre, er det en fare til: Det kan komme et jøkullaup, som betyr enorme elver der det ikke har vært elver før, og som skyldes at en isdemning brister. Den skyller med seg alt og alle, bilene blir som fyrstikkesker, sier Lundberg, som understreker at sikkerheten er i høysetet.

Gruppen bor i Skaftafell, på sørsiden av Vatnajökull, Europas største isbre.

— I går var det delvis grønne bakker her. Nå er det bare brunt av aske og nedfall, hele landskapet er forandret, sier Lundberg.

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!

FØR UTBRUDDET: Denne delegasjonen fra Universitetet i Bergen befinner seg like ved isbreene der vulkanen herjer.
ASKEFRITT INNE: Gjengen fra UiB holder seg stort sett inne i gjestehuset Frost and Fire Guesthouse mens vulkanen herjer.
Publisert: