Uvant koalisjon for britene

Storbritannia får koalisjonsregjering for første gang på 36 år.

RIGGER OPP: TV-selskaper og andre medier rigger opp til beileiring av Downing street no. 10.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Storbritannias statsminister Gordon Brown sier han er villig til å forhandle med Liberaldemokratenes Nick Clegg, men at han respekterer om Clegg først ønsker å gå i samtaler med de konservative.

Clegg uttalte tidligere fredag at det er naturlig at David Cameron danner regjering etter at de konservative vant torsdagens valg.

— Jeg forstår og respekterer at Clegg først ønsker å snakke med Cameron. Men kommer de ikke frem til noe, vil jeg diskutere med Clegg der hvor det er enighet mellom oss, sier Brown.

En del valgkretser er fremdeles ikke opptalt, men ingen av partiene kan nå få flertall på egen hånd og er nødt til å forhandle med andre partier.

De konservative er det største parti med flest mandater og har med 36 prosent av stemmerne høyest stemmetall, men britiske velgere har ikke gitt partiet de 326 plassene i Underhuset, som er nødvendige for å regjere alene.

Les også

- Labour har tapt

Hvem kan samarbeide?

Slik har det sett ut siden den første exit-pollen ble offentliggjort torsdag kveld omkring klokken 23, da valglokalene stengte.

Nå er spørsmålet hvem de konservative vil vende seg mot, hvis det er dem som ender med å skulle danne regjering.

Liberaldemokratene har med 23 prosent av stemmene hatt et svært skuffende valg og kan ende med færre mandater enn før valget.

De dårligste målingene ga før valget Liberaldemokratene omkring 80 mandater, de beste fortalte om helt opp mot 100 – nå ligger Nick Clegg og de liberale på knappe 30 – men noen flere kan det bli.

Les også

Clegg peker de konservative

Gir Clegg seg på valgreformen?

Det kan tenkes at de to partiene kan inngå en eller annen form for støtteavtale i stedet for en reell koalisjon.

Den ukjente faktor er hvor langt partiene vil strekke seg.

De liberale gikk til valg på et løfte om en reform av valgsystemet – et kilent tema for de konservative, som vil få ytterst vanskelig for å komme til makten hvis Storbritannia for eksempel får forholdstallsvalg som erstatter for det nåværende First-Past-The-Post -systemet.

En annen mulighet for Cameron er en koalisjon med de minste partiene.

Nord-irske, skotske og walisiske partier har sammen med andre mindre partier som De Grønne, UK Independence Party (UKIP) og British National Party (BNP) nå 27 mandater og det spekuleres i hvilke av partiene den konservative lederen vil kunne samarbeide med.

Les også

Labour-regjering uten Brown?

Først Brown ...

Men før Cameron offisielt kan gå i gang med forhandlinger har den sittende statsministeren Gordon Brown førsteretten og får anledning til å se om han kan danne regjering. Kan han ikke det, går stafetten videre til Cameron.

Clegg har i valgkampen utelukket et samarbeid med Brown, men har ikke utelukket en avtale med Labour. Labour har til gjengjeld kalt Cleggs krav ”arrogant”.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

KLAR FOR FORHANDLINGER: Gatefeierne koster inngangspartiet til Downing Street no. 10.
Publisert: