Sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hamburg

Tysk politi bruker vannkanoner og pepperspray mot demonstranter i Hamburg, etter at noen av dem skal ha kastet flasker etter politiet.

Publisert Publisert

VANN: Politiet brukte vannkanoner mot demonstranter i forkant av G20-toppmøtet i Hamburg torsdag kveld. Foto: NTB scanpix

  • NTB

Flere tusen demonstranter har samlet seg i Hamburg i forkant av G20-toppmøtet. Torsdag kveld meldes det om sammenstøt mellom politi og enkelte av demonstrantene. I tillegg til vannkanoner har politiet brukt pepperspray, ifølge nyhetsbyrået AP.

Sammenstøtene skal ha skjedd etter at politiet ba enkelte av demonstrantene, som hadde på seg svarte masker, om å ta av seg maskene.

Politiet i Hamburg skriver på Twitter at de ønsker å skille de demonstrantene det gjelder fra resten av de oppmøtte.

Noen av de maskerte demonstrantene knuste vinduer på politiets biler med flasker og murstein. Sammenstøtene brøt ut ikke lenge etter at demonstrasjonen startet, nær Hamburgs ukentlige fiskemarked.

Les også

100.000 demonstranter tar imot Trump

Venter sammenstøt

Myndighetene i Tyskland venter opptil 100.000 demonstranter under det to dager lange G20-toppmøtet som starter fredag, og bringer toppledere som USA-president Donald Trump, Russlands Vladimir Putin, Kinas Xi Jinping og flere andre til Hamburg.

20.000 politifolk utstyrt med opprørsutstyr, pansrede kjøretøyer, helikoptre og overvåkningsdroner er utstasjonert på områdene der arrangementer i forbindelse med toppmøtet finner sted. Møtet er det største internasjonale arrangementet byen har vært vertskap for.

MANGE: Demonstranter i Hamburg før G20-toppmøtet. Foto: NTB Scanpix

Sammenstøt natt til tirsdag

Natt til tirsdag ble fem personer skadd i demonstrasjoner. Også da måtte tysk opprørspoliti benyttet seg av vannkanoner og pepperspray.

Rundt 30 demonstrasjoner er kunngjort på forhånd, organisert av alt fra globaliseringsmotstandere, miljøaktivister, fagforeninger, studenter og kirkegrupper.

De fleste av dem ventes å være fredelige, men flere vil også bli ledet av radikale venstreorienterte eller anarkistiske militante demonstranter kjent som «black bloc»-aktivister. Disse har tradisjon for å havne i sammenstøt med politiet og kaste steiner, flasker eller fyrverkeri.

Merkel og Trump møttes

USAs president Donald Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel drøftet atomtrussel, Midtøsten og terror i et møte i Hamburg i forkant av G20-toppmøtet.

Det bekrefter den tyske regjeringen i en kort pressemelding torsdag kveld.

I løpet av det timelange møtet snakket de to statslederne også om spenningene i Midtøsten og den langvarige konflikten i det østlige Ukraina.

Offisielle talspersoner i Tyskland ville ikke kommentere om klimaendringene ble tatt opp i samtalen mellom Merkel og Trump. Også Tyskland og USAs utenriksministre Sigmar Gabriel og Rex Tillerson deltok på møtet.

Møtet var det tredje i rekken mellom de to regjeringslederne siden Trump ble innsatt som USAs president i januar i år.

Trump ankom den tyske byen like før klokka 16 torsdag i anledning G20-toppmøtet som starter fredag.

Publisert