Kina: Nobelprisen til Liu var blasfemi

Å gi Nobels fredspris til Liu Xiaobo i strid med prisens formål, mener myndighetene i Kina.

LEDER: Torbjørn Jagland var Nobelkomiteens leder da Liu Xiaobo fikk fredsprisen in absentia i 2010. Junge, Heiko / Scanpix

En talsmann for Kinas utenriksdepartement, Geng Shuang, sier de nå har protestert overfor flere andre land som angivelig har blandet seg inn i Kinas indre forhold.

Kinas regjering er offisielt ateistisk, men Geng mener likevel blasfemi – gudsbespottelse – er et passende uttrykk for å beskrive fredsprisen til Liu.

– Å gi prisen til en slik person strider med formålet med denne prisen. Det er blasfemi mot prisen, sier talsmannen.

Demokratiforkjemperen Liu Xiaobo, som torsdag døde av kreft, ble i 2009 dømt til elleve års fengsel i Kina. Året etter ble han tildelt Nobels fredspris av Nobelkomiteen i Norge.

Regjeringen i Kina reagerte sterkt på tildelingen, og forholdet mellom Kina og Norge var dårlig helt fram til i fjor.

I kjølvannet av dissidentens dødsfall har kinesiske myndigheter også gått kraftig ut mot kritikken som er kommet fra flere land.

Regjeringen protesterer mot USA, Tyskland, Frankrike og FN etter å ha fått kritikk for behandlingen av fredsprisvinneren Liu Xiaobo.

En talsmann for Kinas utenriksdepartement, Geng Shuang, sier landet formelt har protestert mot land som har kommet med «uansvarlige kommentarer.»