I ni år har de slitt med brødsalget. Fire ting har fått salget opp igjen.

— Den voldsomme lavkarbobølgen endret folks brødvaner. Nå ser det ut til å være på vei til å snu, sier forsker.

De siste årene har nordmenn spist mindre brød enn tidligere, ifølge Ipsos MMIs undersøkelse «Norske Spisefakta 2014». Men nå kan dette være i ferd med å snu. Mariell Ostnes har alltid spist mye brød. Her er hun på Lerøy Mat i Bergen.
 • Silje Dyregrov
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Mariell Ostnes tråler hyllene på Lerøy Mat i Bergen etter brødmat. Hun spiser brød hver dag. Som oftest rugbrød eller andre grove typer.

— Brød gjør meg ordentlig mett. Jeg trener mye, så da er det viktig, sier 23-åringen.

Men de siste årene har færre og færre gjort som Ostnes, ifølge Ipsos MMIs undersøkelse «Norske Spisefakta 2014». Størst var fallet fra 2009 til 2011, da prosentandelen som daglig kjøper brød i bakeri eller butikk falt fra 48 til 43. Norgesgruppen, som blant annet består av Kiwi, Meny, Spar og Joker, har hatt en negativ volumutvikling for ferske brød helt fra 2007. Coop melder om det samme. De tilskriver svikten i brødsalget til lavkarbotrenden som skjøt fart på begynnelsen av 2000-tallet.

 • Fryktet lavere salg med saltkutt. I stedet skjedde det motsatte.

Selger mer igjen

Men nå ser det ut til at dette kan være i ferd med å snu. Norgesgruppen solgte 200.000 flere brød de fire første ukene i 2016, sammenlignet med samme periode i fjor. De har også en vekst på tre prosent de siste fire månedene i fjor.

Coop har hatt en nedgang i volum på tre-fem prosent de siste årene. Nå er det lysere tider.

— Hittil i år, sammenlignet med i fjor, ser vi at den negative utviklingen har stoppet opp. Målet er vekst i 2016, sier kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen.

Både Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 har satset mer på grovere og sunnere brødtyper.

Kjøper grovere brødHøsten 2015 gjorde Norgesgruppen flere endringer som de mener har påvirket salget:

 • Endret til flere grove og ekstra grove brød
 • Lanserte nytt design — med bedre grovhetsmerking
 • Lanserte brød med mindre størrelse
 • Satte i gang flere markedsføringskampanjer

— Jeg er utrolig glad for at vi har klart å snu dette, og vi vil jobbe for at trenden fortsetter. Grove kornprodukter er en veldig viktig del av kostholdet, sier Aina Marie Lien, fagsjef for sunnhet og ernæring i Norgesgruppen.

Også Coop og Rema 1000 har satset på grovere og sunnere brødtyper den siste tiden.

— Brødsalget er likt sammenlignet med i fjor. Men verdien er høyere, da kundene oftere kjøper de groveste og mest sammensatte brødene, sier Mette Fossum Beyer, kommunikasjonsdirektør i Rema1000. Gjennom saltpartnerskapet med regjeringen, har dagligvarekjedene også fokus på å redusere saltinnholdet i brødene. Norgesgruppen har blant annet redusert saltinnholdet med 14 prosent i sitt brødsortement på under to år. Det tilsvarer 12 tonn salt per år.

Annechen Bugge.

Ikke overrasketAnnechen Bugge er ikke overrasket over at nordmenn spiser mer brød, og grovere brød, enn før. Hun er forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) og har blant annet skrevet rapporten Nordmenns brød— og kornvaner.

— Den voldsomme lavkarbobølgen endret folks brødvaner, og man så en negang i bruk av kornprodukter. Men nå ser det ut til å være på vei til å snu. Brødprodusentene har vært flinke med brødskalaen som veileder forbrukerne. Det har også blitt jobbet godt med å utvikle brød- og kornprodukter som appellerer til folk, sier Bugge.

Seniorkonsulent i Ipsos MMI, John Spilling, påpeker at salget av knekkebrød har økt kraftig i samme periode som brødsalget gikk ned. Også havregrøt kan ha tatt markedsandeler fra brødet.

— Dessuten spiser vi middag senere og senere om kvelden. Da er det ikke lenger rom for kveldsmåltid for mange, og dette måltidet inneholder ofte brød, sier Spilling.

Lise von Krogh anbefaler å velge mest mulig grovt brød.

— Velg ekstra grovtLise von Krogh anbefaler brødspisere å velge ekstra grove brød. Det vil si brød hvor mer enn 75 prosent av melet er fullkorn/sammalt, eller brød med minst 51 prosent fullkorn. Kan du velge et 100 prosent grovt brød, er det absolutt best, mener hun. Von Krogh er ernæringsbiolog og gründer i Bramat.no.

— For å finne disse brødene så kan du se etter brødskalaen som merker brødene etter grovhet. Det er også lurt å velge brød med nøkkelhullsmerket, fordi det stiller krav til at brødet ikke skal inneholde for mye salt, fett og sukker, sier von Krogh.

Ekstra grove brød inneholder karbohydrater i sammen med mye kostfiber, B-vitaminer, jern, protein og mineraler. Innholdet av disse næringsstoffene er lavere i finere, raffinerte bakevarer.

- Hvordan får man i seg disse næringsstoffene på andre måter?

BT Sprek

Nyhetsbrev Sprek-ansvarlig Silje Dyregrov holder deg oppdatert innen trening, helse og kosthold. Hver mandag gir hun deg en sprek start på uken.

— Det er ikke én enkelt matvare som kan 100 % erstatte korn (hvete, bygg, rug, havre, ris etc.). Et balansert og sunt kosthold med mye grønnsaker, belgfrukter, fisk og magert kjøtt og innmat, kan til sammen gi kroppen mye av de samme næringsstoffene. Men det forutsetter at kostholdet forøvrig ikke består av hurtigmat, raffinert mat, søtsaker osv, sier von Krogh.

Publisert
BT anbefaler

Nå blir dette skipet et vanlig syn i Bergen: – Vi gleder oss til å vise det frem

Hurtigruten blir ikke det samme fra 12. desember. Nå blir det nytt navn, noen nye skip og delvis batteridrift.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Brann i gjenvinningsanlegg i Øygarden – folk bes om å holde seg unna

 2. Anbefaler klemmestopp, færre nærkontakter og hjemmekontor

 3. Snøfaste Ikea-kunder måtte overnatte i møbelavdelingen

 4. God flyt i trafikken: – Tar ikke mange dager før bergensere er vant med snø

 5. – Venter vedtak om regionale tiltak fredag

 6. Omikron påvist etter julebord i Oslo der over 50 er smittet