I år skal man ikke bare la barten gro...

... Nå handler Movember-kampanjen om mye mer.

SPREK MED BART: Nå handler Movember like mye om å være fysisk aktiv som å ha bart.
  • Silje Dyregrov
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

1. november kjøres Movember-kampanjen i gang igjen i samarbeid med Kreftforeningen. Tradisjonen tro skal det gros barter over hele Norge. Målet er å samle inn penger og sette fokus på menns helse, og prostata— og testikkelkreft spesielt.

Men nå utvides Movember-kampanjen med et nytt konsept som heter Move.

— Vi ønsker å motivere menn og kvinner til å komme seg i bevegelse, sier prosjektleder for «Movember» i Kreftforeningen, Arild Domaas.

  • Erlend (15) hadde alvorlig fedme som barn. Nå er livet helt annerledes.

Blir du med på Move, forplikter du deg til å holde deg fysisk aktiv i 30 dager. Du kan registrere aktiviteten på Kreftforeningen sine sider. Der kan du også involvere venner og familie, og få folk til å støtte innsatsen din.— Amerikanske menn mellom 20 og 50 år er mer aktive enn norske menn i samme aldersgruppe, og kvinner er mer aktive enn menn. Det viser en undersøkelse Norstat har gjort på vegne av Helsedirektoratet.Movemberhar også som mål å endre på dette gjennom Move, sier Domaas.

Movember-treningsprogram

I forbindelse med Move planlegges det flere små og store arrangementer og aktiviteter rundt om i landet.

Ved K.G. Jebsen Senter for Hjertetrening (CERG) ved NTNU i Trondheim, har de laget et eget Movember-treningsprogram.

— Barten er en fn markering, men gjør ingenting for helsen. Men å bevege seg, er antakelig det beste man kan gjøre for helsen, sier Ulrik Wisløff, professor i fysiologi ved CERG.

- Hva vil man oppnå om man følger dette treningsprogrammet i november?

— De som er i moderat til dårlig form, vil få en kickstart disse fire ukene. De vil få merkbart bedre form, sier Wisløff.

Vil kåre Norges sprekeste fylke

De håper også at flest mulig vil registrere sin form i deres Kondiskalkulator, for i løpet av november vil de gjøre en uoffisiell kåring av Norges sprekeste fylke.

— Fysisk aktivitet og kondisjon er assosiert med 40-60 prosent risikoreduksjon for en rekke kreftformer. Hadde det funket i pilleform, hadde alle leger skrevet det ut. Trening er den beste medisin for å forebygge en rekke sykdommer, og bør brukes mer systematisk av helsevesenet, sier Wisløff.

I Norge lever det i dag nær 40.000som har/har hatt prostatakreft. Prostatakreft er den største kreftsykdommen i Norge, og hver dag får 13 menn denne tunge beskjeden, ifølge Kreftforeningen.

Barteløp og Gategym

I Oslo arrangeres Barteløpet rundt Sognsvann lørdag. Fredag ettermiddag var det nesten fulltegnet.

— Vi prøver å få folk ut i bevegelse og samtidig lage et idrettsarrangement med lav terskel for å være med, og lite konkurransefokus. Her deltar kvinner, menn og barn, med fast eller løs bart, sier Daniel Barth, fra løpegruppen Lett på Labben, som arrangerer løpet.

I Bergen har Kreftforeningen invitert med seg Gategym, en gruppe som vil skape bevegelsesglede og gjøre det lettere å være fysisk aktiv utendørs i eget nærmiljø. De har laget en Movember Challenge, bestående av syv øvelser (se faktaboks). Utfordringen går ut på å gjennomføre en øvelse hver dag i november. Og gjerne etter at november er over også.

— Vi vil gjerne inspirere flere til å være i bevegelse, og vise at man kan ha andre motiver for dette utover prestasjon og en flottere kropp, sier Gategym-initiativtaker, Kathrine Marthinsen.

BT Sprek

Nyhetsbrev Sprek-ansvarlig Silje Dyregrov holder deg oppdatert innen trening, helse og kosthold. Hver mandag gir hun deg en sprek start på uken.
Publisert
BT anbefaler

Folk hamstrer ved. Her er det billigst.

– Det var en her tidligere i dag som skulle ha 50–60 sekker, sier Stig Atle Eriksen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Han skjønte fort at tyveriet ikke var veldig godt gjennom­tenkt: – Den stikker seg veldig ut i trafikken

  2. Vei er stengt i helgen: Flere bilister melder om kaos

  3. Stabæk tok ledelsen: – Hvordan svarer Brann på dette?

  4. Blir klærne rene på 30 grader? Vaskeeksperten svarer.

  5. – Jeg vil heller ha en ferdigutdannet lege på 30 enn 25

  6. – Fryktelig trist både for kundene våre og ansatte