Vil at barn skal lære voksne å spise sunt

Gunhild Stordalen og Eat skal samarbeide med helseminister Bent Høie om å gjøre barn til matagenter.

Publisert Publisert

Eat-direktør Gunhild Stordalen skal samarbeide med helseminister Bent Høie om å gjøre barn til matagenter. Tine og NCD-alliansen vil også være med i samarbeidet. Dette bildet er tatt i New York i september. Foto: NTB SCANPIX

I mange år har barn og unge engasjert seg som miljøagenter. Miljøagentene, som omtaler seg som barnas miljøvernorganisasjon, jobber for å gi barn troen på seg selv, fremtiden og at det nytter å gjøre noe. De vil også inspirere voksne til å ta miljøvennlige valg.

Nå vil helseminister Bent Høie kopiere konseptet på et annet område: Kosthold.

— Vi har stor tro på å mobilisere barn til å være agenter for et sunt og hyggelig måltid. Barna legger ofte premissene for hva som står på middagsbordet. Hvis barna blir mer bevisste og får mer kunnskap om mat, kan det ha betydning for hva hele familien spiser. Vi kan også få en voksengenerasjon med mer kunnskap, sier Høie.

Han påpeker at Miljøagentene har hatt stor betydning for at mange nå kildesorterer. På samme måte håper han at matagenter kan inspirere til matglede, og et sunnere og mer bærekraftig kosthold.

Helseminister Bent Høie. Foto: NTB Scanpix

Starter opp i 2017?Nå starter regjeringen arbeidet med en ny nasjonal handlingsplan for kosthold. Arbeidet sparkes i gang med konferansen «Måltidsglede – sunt for alle» i Stavanger tirsdag. Matagentprosjektet vil utredes videre i 2016, og målet er oppstart i 2017. — Har du noen tanker om hvordan prosjektet skal organiseres?

— Vi vil se om vi kan kopiere Miljøagentene og deres måte å jobbe på. De har en medlemsorganisasjon for barn og unge, der også skoler og barnehager kan bli gruppemedlemmer. Så har de nettside, medlemsblad og egen miljørapport, blant annet. Det er et konsept vi ser fungerer, sier Høie.

Han ser for seg at matagentene vil være eldre barnehagebarn og yngre barneskolebarn. Både konsept og målgruppe vil være en del av utredningen.

Stordalen: - Støtter helhjertet

Høie ønsker å samarbeide med både næringsliv og frivillig sektor for å få til dette. Eat, med Gunhild Stordalen i spissen, er blant dem som vil bidra.

— Dette er er prosjekt vi støtter helhjertet og der vi gjerne vil bra med EAT-kunnskap. All ære til helseministeren og Tines konsernsjef for initiativet. Dette viser også hvor viktig det er at næringsliv og politikere jobber sammen. Det er helt i EATs ånd. Samtidig er det viktig å involvere forskerne fra de ulike fagfeltene som omhandler mat, så vi er vi er sikre på at vi gjør de rette tingene, skriver direktør i Eat, Gunhild Stordalen, i en e-post.

Hanne Refsholt. Foto: NTB Scanpix

Det var konsernsjef i Tine, Hanne Refsholt, som hadde idéen om å gjøre barn til matagenter. Hun har fulgt med på Miljøagentene i mange år, og mener det blant annet er deres fortjeneste at så mange bretter melkekartonger i dag.— Jeg begynte å tenke på om det var mulig å skape et konsept der vi fikk barna til å «dytte» litt på oss voksne innen mat også, sier Refsholt.

- Må satse massivt

Før jul tok hun idéen opp med Bent Høie, og fikk positiv respons. Nå ser Refsholt og Stordalen frem til samarbeidet.

— Usunt kosthold har nå gått forbi røyking som den viktigste risikofaktoren for sykdom. Skal vi lykkes med å reversere epidemien av fedme og kroniske sykdommer, må vi ikke bare satse massivt på tidlig forebygging og innarbeiding av gode vaner hos barn og unge. Vi må også jobbe på tvers av sektorer og disipliner for å tilrettelegge for at sunne, bærekraftige matvalg blir lettvint, rimelig og praktisk for folk flest, skriver Stordalen.

Hun påpeker også at hva vi legger på tallerkenen også er noe av det viktigste enkeltpersoner kan gjøre for å bidra til bedre klima og miljø.

I tillegg til Tine og Eat har NCD-alliansen, som består av Kreftforeningen, Diabetsforbundet, Nasjonalforeningen for folkehelse og Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, sagt seg villig til å bli med på matagentsamarbeidet.

Miljøagentene

Miljøagentene setter pris på at helseminister Høie trekker frem dem som et godt eksempel. Barnas miljøvernorganisasjon ble stiftet for ti år siden og teller i dag 4600 barn og 30 lokallag over hele landet.

— Målet vårt er å skape engasjement fra tidlig alder som de tar med seg videre. Vi jobber også inn mot barneskoler på store kampanjer og når dermed ut til veldig mange barn. Vi har et mål om å fremme barnas stemme og ta med dem på spørsmål rundt klima og miljø, sier sjefsagent Are Shaw Waage.

- Hvilke råd har du til Høie før han setter i gang dette?

— Barn må få ansvar for de rette tingene, også må det være voksenpunkter som legger til rette, uten å legge ordene i munnen på barna. Men det er ikke bare enkelt å starte opp og få i gang dette. Vi har brukt mange år på å bygge det opp, sier Waage.

Publisert