Verdensledende reisebyrå knuser bildet av aktive nordmenn

Ferierende nordmenn er daffere enn vi liker å tro.

Publisert Publisert

En undersøkelse fra Expedia, et av verdens største reisebyrå på nett viser at nordmenn trener mindre på ferie sammenlignet med ferierende fra andre nasjoner. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix

  • Daniel Røed-Johansen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er de siste årene blitt stadig mer fokus på helse og trening.

For ferierende nordmenn har treningstilbudene skutt i været, og i januar kunne reiselivsbransjen fortelle at treningsreiser nå virkelig er i vinden.

En undersøkelse fra Expedia, et av verdens største reisebyrå på nett, viser imidlertid at nordmenn trener mindre på ferie sammenlignet med ferierende fra andre nasjoner.

Sett denne?

Les også

Personlig trener i Syden? Nordmenn nøyer seg ikke lenger med treningsstudio på hotellet

Bare danskene og britene er verre

Det fremkommer av undersøkelsen at nordmenn i gjennomsnitt trener 1,55 ganger under en ukes ferie. Snittet blant de andre landene i undersøkelsen er to treningsøkter i uken.

— Jeg er overrasket over at nordmenn kommer så lavt i denne undersøkelsen, sier Beatriz Rivera hos reiseoperatøren Apollo.

Hun forteller at treningsreiser er den trenden som øker mest.

Bare danskene og britene trener imidlertid mindre enn nordmenn på ferie, ifølge undersøkelsen, med et snitt på 1,41 og 1,36 økter i uken. Frankrike og Spania topper statistikken med henholdsvis 2,8 og 2,77 økter under en ferieuke. Også svenskene er sprekere enn nordmenn på ferie, med et snitt på 1,77 økter (se hele oversikten i fakta).

I undersøkelsen er treningsvanene til ti nasjoner kartlagt. Undersøkelsen er gjennomført gjennom et spørreskjema på nett, og baserer seg på svar fra 500 voksne nordmenn som har vært på ferie. Fra de andre landene er det kommet inn mellom 500 og 1000 svar.

83 prosent av franskmennene og spanjolene sier at de alltid tar seg tid til å trene eller trener noen ganger mens de er på ferie. Til sammenligning ligger andelen blant nordmenn på 55 prosent, selv om 65 prosent av oss tar med treningstøyet på ferie. Nordmenn i aldersgruppen 18-24 år er aller flinkest til å trene på ferie, mens de mellom 35-44 er dårligst til å sette av tid til trening på ferie.

Les også

Forkjølet? Slik kan du trene

— Nordmenn lar ferie være ferie

Charlotte Gokstad, talsperson for Expedia, sier at undersøkelsen viser at nordmenn lar ferie være ferie. Foto: EXPEDIA

— Vi hører stadig om det økende kroppspresset, noe som gjør at vi forventer at nordmenn er på treningstoppen både under ferien og i hverdagen. Skal vi tolke resultatene i undersøkelsen, virker det derimot som at nordmenn virkelig tar ferien som en ferie, og velger å bruke den til å lade batteriene før de tar fatt på hverdagen igjen, sier Charlotte Gogstad, talsperson for Expedia.no.I en undersøkelse fra Norstat AS i 2014 om nordmenns treningsvaner, svarte 22 prosent at de trente mer enn året før, mens 51 prosent opplyste at nivået på treningen var tilsvarende det foregående året. 15 prosent svarte at de trente mindre.

Skal vi tro undersøkelsen fra Expedia, trener imidlertid nordmenn mindre enn folk fra andre land i hverdagen. Undersøkelsen viser at nordmenn i snitt trener 2,43 ganger i uken, mens snittet for alle landene i undersøkelsen er på 2,6 økter.

Les også

Trene i kulden? Da må du ikke glemme dette

— Overraskende tall

Resultatene fra undersøkelsen stemmer dårlig med inntrykket til reiseoperatørene som tilbyr treningsreiser.

— For vår del er treningsreiser den som trenden som øker mest. Vi startet med treningsreiser i 2009, og siden den gang har tilbudet tidoblet seg fordi etterspørselen har vært så stor. På alle våre konsepthoteller har kundene gitt uttrykk for at det er viktig med muligheter for trening, som gruppetimer og treningsrom. De tre tingene som er viktigst for våre kunder er at basseongområdet er fint, at det er store rom og at det er treningsmuligheter. Jeg er overrasket over at nordmenn kommer så lavt i denne undersøkelsen, sier Beatriz Rivera hos reiseoperatøren Apollo.

Beatriz Rivera, kommunikasjonsrådgiver i Apollo. Foto: Apollo

Hun påpeker at det er mye aktivitet nordmenn kanskje ikke tenker over er trening.— Nordmenn beveger seg mye i hverdagen, det er mye vi gjør som vi ikke tenker på som trening. Man ser kanskje ikke på det å gå tur som en treningsform. Det handler om å være i aktivitet og om å gjøre ting sammen. Ifølge våre trender er trening og aktivitet mye mer populært enn i denne undersøkelsen, sier Rivera.

Charlotte Gokstad hos Expedia påpeker at reising generelt kan gi helsegevinster.

— Selv om nordmenn ikke er mest ivrig på treningen under ferien, er det fortsatt enorme helsegevinster ved å reise. Noen ganger glemmer turister hvor mye de forbrenner ved vanlig sightseeing, shopping, eller ved å dra en tung koffert gjennom flyplassen. Mange er nok mer aktive enn de tror, og trenger ikke sitte med dårlig samvittighet mens de inntar et kulinarisk måltid om kvelden, sier Gokstad.

Husker du denne?

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Nordmenn hevder de trener mer enn i fjor