Tarmbakteriene dine kan påvirke vekten din

Men det er mulig å gjøre noe med, ifølge klinisk ernæringsfysiolog, Cathrine Borchsenius.

Tarmbakteriene dine har stor innvirkning på helsen, og kan trolig også påvirke vekten, ifølge Cathrine Borchsenius.
  • Cathrine Borchsenius
Publisert Publisert
  • Forfatteren av denne artikkelen, Cathrine Borchsenius, er klinisk ernæringsfysiolog og gründer avBramat.noogSunnogsprek.no
Cathrine Borchsenius
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

I 2015 ble det kjent at en kvinne som fikk overført tarmbakterier fra sin overvektige datter, selv ble overvektig. Kvinnen hadde en alvorlig bakterieinfeksjon i tarmen, og fikk derfor overført tarmbakterier fra datteren fordi dette har vist seg å være en svært effektiv måte å kurere alvorlige bakterieinfeksjoner på.Kvinnen ble kvitt infeksjonen, men begynte å legge på seg. Etter 1,5 år hadde hun gått opp 15 kilo, og vekten fortsatte å øke. Forskere mener at dette kan tyde på at bakteriefloraen vi har i tarmen, har en innvirkning på vekten. Får du transplantert tarmbakterier fra en overvektig person, kan du ende opp med å bli overvektig selv.

Overvektige

Dette er egentlig ikke noe nytt. Vi vet at sammensetningen av tarmbakteriene våre har en stor innvirkning på helsen. Forskere i Danmark har blant annet vist at sammensetningen av tarmbakteriene kan si noe om en persons risiko for å utvikle både diabetes type 2, hjerte— karsykdommer og overvekt.

De så også at personer med normal vekt hadde en rikere tarmkultur enn overvektige – altså flere forskjellige bakterietyper i tarmen og flere av dem. De overvektige hadde mistet en del av bakterieartene i tarmen, og hadde færre bakterietyper i tarmen. Dette er også vist i andre studier.

Spis deg til bedre tarmflora

I 2012 ble det publisert en studie av irske eldre. Den viste hvor viktig det er å ha en variert bakterieflora i tarmen. Her så man at de som hadde en mer variert diett, med mer frukt, grønnsaker og grove kornprodukter, også hadde mer variert bakterieflora. De hadde dessuten en bedre allmenntilstand, sammenlignet med de eldre som fikk i seg mer ensformig mat.

I en annen har man sett på endringer i tarmbakteriesammensetningen overvektige mennesker som ble på en kontrollert slankekur. Her så man at en fiberrik kost, frukt og grønnsaker kan være med på å berike bakteriesammensetningen og dermed også gi et utslag i tallene på vekten.

Forskere mener også at det kan være en mulighet å implantere en annen bakteriekultur i tarmen, og dermed gi overvektige mennesker en bakteriesammensetning som kan hjelpe dem ned i vekt.

Sunn tarmflora

En variert tarmflora er essensiell. Det er den som gjør deg i stand til å bryte ned mat, frigjøre næringsstoffer fra maten, og kommunisere effektivt med immunsystemet. Bakteriene i tarmen produserer blant annet vitaminer og signalstoffer, som går igjennom tarmveggen og påvirker forskjellige prosesser i kroppen. Disse prosessene påvirker blant annet stoffskifte, insulinproduksjon, og immunforsvaret.

I en normal bakteriekultur er det en balanse mellom de ulike bakteriene, men i bakteriekulturer der det er mange av en type vil denne kunne dominere og forstyrre de normale prosessene. Dette kan gjøre oss syke, og kanskje også overvektige.

At bakteriefloraen kan påvirke metabolismen, ble funnet ut i museforsøk der man så at mus som levde i et sterilt miljø ikke ble overvektige. Dette kom blant annet av at disse musene hadde nedsatt opptak av glukose og nedsatt produksjon av korte fettsyrer i tarmen. Når disse musene fikk besøk av mus som ikke var sterile, endret metabolismen seg, og de kunne bli overvektige.

Mye som påvirker

Hva slags tarmbakterier vi har avhenger av flere ting, deriblant kjønn, kosthold, hvor vi bor, hygiene, stress, hvordan vi ble født (vi arver faktisk vår mors tarmflora under fødselen), og om vi ble ammet som spedbarn.

Men felles for alle er at vi har både gunstige og ugunstige bakterier i tarmen, det gjelder bare å ikke ha for mye av de ugunstige og for lite av de gunstige bakteriene. De gunstige bakteriene kommer og går, vi har ikke en fast mengde gunstige tarmbakterier, vi må få det tilført via maten.

Hvis vi lever altfor sterilt og ikke tillater noen bakterier å komme ned i tarmen, er dette ikke spesielt gunstig for tarmen. Heller ikke gjentagende bruk av antibiotika, som ikke bare dreper ugunstige bakterier, men også de gunstige bakteriene.

Les flere Bramat-saker her:

VIDEO: Livsstilsdiettene som skal gjør deg smartere og yngre:

BT Sprek

Nyhetsbrev Sprek-ansvarlig Silje Dyregrov holder deg oppdatert innen trening, helse og kosthold. Hver mandag gir hun deg en sprek start på uken.
Publisert
BT anbefaler

Varsler gondol­bråk: – Jeg har ikke tenkt å bo under en slik bane

Hvit skjorte og stram slipsknute under fleecejakke. Og knallgule arbeidsshorts med refleksstriper.

Mest lest akkurat nå

  1. E16 i Ytre Arna framleis stengd. Ny vurdering i føremiddag.

  2. Roses etter prestisjeopptreden i Edinburgh: – De har skapt nok en stor hit

  3. Mann pågrepet etter vold på badeplass

  4. Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

  5. Rikke (6) har vært klar for skolen lenge. Slik er det ikke for alle. – Forskjellene blant elevene i første klasse er ofte veldig stor.

  6. Lastebil og personbil i elven etter brokollaps i Gudbrandsdalen