- Dumt med yoghurtforbud i barnehager

I mange barnehager anbefales foreldrene ikke å ta med yoghurt til barna. Slik er det ikke i Rosetårnet barnehage.

Barna i Rosetårnet barnehage i Bergen sentrum kan ha med seg yoghurt. Slik er det ikke i alle barnehager. Her spiser August Vang Lid (4,5) frokost sammen med Reda Sahib Madhkor (5). Foto: Jan Lillebø

  • Silje Dyregrov
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg elsker yoghurt, sier August Vang Lid og tar seg en skje med Skyr.

Klokken er 8.45, og det er frokosttid i Rosetårnet barnehage i Bergen. Her er det opp til foreldrene å bestemme om barna skal få ha med yoghurt.

— Noen spiser yoghurt, men de fleste spiser skiver eller frokostblanding. Det bestemmer foreldrene, sier pedagogisk leder Trude Bergesen.

  • Da de kuttet sukkeret i yoghurtene, skjøt salget i været

- Bevisste foreldre

Men slik er det ikke i alle barnehager i Norge, eksempelvis i Alna bydel i Oslo. Der anbefales foreldrene å ikke ta med yoghurt i barnas matpakke.

— Vi så at mange hadde med yoghurter med mye sukker, eksempelvis dessertyoghurter. Disse gir en metthetsfølelse som går fort over. Dessuten så vi mye svinn og søl. Yoghurt er ikke et fullverdig måltid, sier Elisabet Eggan, enhetsleder i Alna bydel.

Hun påpeker at yoghurtrådet er en liten del av et større prosjekt på sunn mat og fysisk aktivitet, som de satte i gang i 2014. De ser stor forskjell på barna.

— Før så vi at barna fort ble slitne og sutrete. Etter at de begynte å spise mer allsidig, har de fått mer energi, sier Eggan.

I Engleongane barnehage i Sandnes får barna servert all mat. Heller ikke der står yoghurt på menyen.

— Vi har veldig mange bevisste foreldre som ikke liker at barna spiser yoghurt. Vi er ikke mot yoghurt, men ser ikke behov for det. Da serverer vi heller eksempelvis havregryn med melk og rosiner, og grove skiver, sier styrer Tonje Evertsen.

Cathrine Borchsenius. Foto: Jo Straube

— Dumt med forbudDe siste årene har det vært mye debatt om barn bør få ha med yoghurt i barnehagen. Noen forbyr den og noen anbefaler den, og yoghurten har blitt kalt både en usunn sukkerbombe og et næringsrikt mellommåltid. Så hva bør barnehagene gjøre?

— Jeg mener det er kjempedumt å ha forbud mot yoghurt. Det er utrolig mye mat som er mer usunn enn yoghurt, og yoghurten har mange gode næringsstoffer, sier Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog i Bramat.no.

Hun får støtte av Ragnhild Lekven Fimreite. Hun er autorisert klinisk ernæringsfysiolog påernæringsfysiolog.noog har master i klinisk ernæring.

— Hvis yoghurten erstatter frukt, så er det ikke hensiktsmessig. Men så lenge yoghurten serveres sammen med, eller i tillegg til, frukt og brødmat, så er det greit. Da tilførerer yoghurten andre viktige næringsstoffer, sier Lekven Fimreite.

Mindre sukker i yoghurtene

Nylig kom det frem at meieriprodusentene Tine og Q-meieiriene har kuttet i sukkerinnholdet i flere yoghurter, spesielt barneyoghurtene . Ernæringsfysiologene mener derfor barnehagene bør se på sine rutiner på nytt.

— De fleste yoghurtene som er rettet mot barn, har ganske lite sukker (rundt fire prosent sukker). Det stemmer heller ikke at de metter dårlig. Yoghurt kan være et fint mellommåltid, sier Cathrine Borchsenius, som jevnlig tester yoghurter for Bramat.

- Hvordan skal foreldre klare å skille de sunne fra de usunne?

— Vær flinke til å lese bakpå yoghurtene. Der står det hvor mye sukker de inneholder, sier Borchsenius.

Helsedirektoratet har retningslinjer for hvilken mat som bør serveres i barnehagen (se faktaboks). Her står det ikke noe spesifikt om yoghurt, men det presiseres at mat og drikke med mye sukker bør unngås. Helsedirektoratet anbefaler at maks ti prosent av energien i kostholdetkommer fra tilsatt sukker.

- Restriktive med yoghurt

I to av de største barnehagekjedene i Norge, Espira og Læringsverkstedet, har yoghurten en liten rolle i hverdagen.

— Veldig mange av barnehagene er fullkostbarnehager, der foreldrene ikke har med mat. Der er vi ganske restriktive med yoghurt. Vi er opptatt av at maten skal være sunn og variert, og følge myndighetenes kostholdsråd, sier kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira, Jens Schei Hansen.

- Hva tenker dere om at mange av barneyoghurtene nå har mindre sukker enn før?

— Det er en bra utvikling. På sikt kan det sikkert føre til at vi serverer yoghurt oftere. Men samtidig er vi opptatt av å lage mat fra bunnen av, og å inkludere barna i matlagingen. Da blir det ikke det samme å sette frem en yoghurt, sier Hansen.

I Læringsverkstedet barnehager forteller de at dialog med foreldrene er viktig, også når det gjelder yoghurt.

— For oss er det ikke svart hvitt. Er det behov for at barna får yoghurt, så får de ha med det. Men vi serverer det ikke i barnehagen, utenom innimellom i bursdager. Da gir vi dem naturellyoghurt eller yoghurt til frukt, sier Trude Sydtangen, leder for barnehagedrift i Læringsverkstedet barnehager.

Eliana Mynia Spil (3), Anna Mathea Rypdal (4), Hakan Dalvin (4), August Vang Lid (4,5), Reda Sahib Madhkor (5) og Maud Hestad Paasche (5) spiser frokost. Sammen med dem sitter Trude Bergesen, pedagogisk leder i Rosetårnet barnehage. Foto: Jan Lillebø

— Ingen viktig greieI Rosetårnet barnehage går frokosten mot slutten. I dag er det to av barna som har spist yoghurt. Det er som det pleier.

— Tidligere så vi mange av de usunne yoghurtene her, men det gjør vi ikke lenger. Yoghurt er ikke en viktig greie for verken oss eller barna, sier Trude Bergesen.

  • Hva mener du? Bør barn få spise yoghurt i barnehagen? Diskuter under.
Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Dette sier styrelederen om Brann-trenerens fremtid

Kåre Ingebrigtsen sier han har troen på at Brann skal klare å snu skuten.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Dersom Ingebrigtsen skal sparkes, må det skje nå

  2. – Slik kan vi få elsparkesyklene bort fra fortauet

  3. Kvinne pågrepet for trusler mot politiet

  4. – Det å miste sin ektefelle er et enormt stort tap, det må oppleves for å forstå

  5. Dette sier styrelederen om Brann-trenerens fremtid

  6. Ti kategoriar. Femti finalistar. Dette er det beste Bergen har å by på.