Barnekjeks får terningkast 1 i test

Flere av disse barnekjeksene er like usunne som godteri.

barnekjeks-erikhelgeneset-bramatno.jpg
  • Bramat.no
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

De fleste barn elsker kjeks, og i en travel hverdag er det lettå gi barna en kjeks eller to når de er litt småsultne ellergrinete. Det ikke alle tenker over, er at mange typer kjeks er likeusunne som godteri. Ikke bare inneholder de mye av det usunnefettet, men de er også stappfulle av sukker og kalorier.

Et unntak er vinneren av denne testen, som er en kjeks som stårblant babymaten. Denne kjeksen inneholder minimalt med sukker, mensmaker derfor også mer som en type knekkebrød enn kjeks.

Les også

Dobbelt så mye fett i taperne av pølsetesten

Barnekjeks eller andre typer?

Barn spiser selvfølgelig annen kjeks enn de som markedsføres motbarn, og mange av disse er enda mindre sunne enn kjeksene i dennetesten. Sånn sett, er det altså ingenting i veien for å velgetypiske barnekjeks fremfor andre typer som er stappfulle avsjokolade, sukker, fett og kalorier.

Vegetabilsk fett = palmeolje

Leser du ingredienslisten bakpå kjekspakkene, ser du at noen avdem inneholder palmeolje. På de andre står det vegetabilsk oljeeller vegetabilsk fett, men dette er som regel palmeolje detogså.

I motsetning til de fleste andre vegetabilske oljer, inneholderpalmeolje mye mettet fett. Palmeolje er nemlig rik på en mettetfettsyre som heter palmitinsyre, en type fett som er kraftigkolesteroløkende. Matvareprodusentene har begynt å fjerne palmeoljefra mange av sine produkter, men kjeks henger altså igjen.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi valgt å kun teste kjeks som markedsføresmot barn. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av kjeksene, harvi sett på hvor mye sukker, mettet fett, fiber og salt deinneholder. Vi har gitt et minuspoeng til de kjeksene sominneholder palmeolje. Mye sukker, mettet fett og salt har trukketned, mens mye fiber har trukket opp. Vi har gitt de kjeksene som vianser som "sunnest" terningkast 5, mens de som vi mener er minstsunne får terningkast 1.

Les også

Er dette godteri eller et sunt mellommåltid?

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningentil testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslistenpå forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fraprodusentene i de tilfellene vi ser dette mangler pådeklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellomdeklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig harforetatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrerikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer atdeklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Nestlé Junior kjeks

Minimalt med sukker, lite salt og lite mettet fett. Men,inneholder faktisk palmeolje, noe vi har gitt trekk for.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Sætre Gjende Eventyrkjeks

Bra med fiber, greit med sukker og salt.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Sætre Bokstav kjeks

Bra med fiber i forhold til de andre. Lite mettet fett, og greitmed sukker. Mer salt enn de fleste andre.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Bisca Cartoonies

Mye sukker, men ok med mettet fett. Inneholder vegetabilsk fettsom kan være palmeolje.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Sætre Tom and Jerry

Mye sukker, men ikke så mye mettet fett. Mer salt enn de andretypene.

Les hele testen

TERNINGKAST 2

Freia Sjokojungel

Mye sukker, og en del mettet fett. Inneholder vegetabilsk olje,som kan være palmeolje.

Les hele testen

TERNINGKAST 2

Berthas Koala

Mye sukker og mettet fett. Inneholder palmeolje.

Les hele testen

TERNINGKAST 1

BT Sprek

Nyhetsbrev Sprek-ansvarlig Silje Dyregrov holder deg oppdatert innen trening, helse og kosthold. Hver mandag gir hun deg en sprek start på uken.
Publisert