Silje (21) brakk ryggen i en alvorlig bilulykke. Nå vil hun løpe halvmaraton.

— Jeg trodde jeg skulle dø, sier hun.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

15. februar 2012 starter som en helt vanlig dag i 18 år gamle Silje Rosnes liv. Men på vei i bil til skolen i Knarvik utenfor Bergen, skjer det noe. Det er kaldt og veibanen er glatt, og hun kjenner at hjulene mister grepet på veien.

— De tenkte jeg masse tanker. Jeg trodde jeg skulle dø, sier Rosnes.

Brudd i ryggen

Sekunder senere treffer bilen fjellveggen. Hun skjønner at det er alvorlig, for smertene er store. Men hun er glad for å være våken og i live. Vitner til ulykken stopper opp for å hjelpe. De er redd for at bilen skal ta fyr, og bærer Rosnes ut. I ettertid viser det seg at røyken bare er lekkasje av frostvæske og damp.

TRENER: Den første tiden etter ulykken synes Silje Rosnes det var ekkelt å kjøre bil, og hun tenkte mye på det som hadde skjedd. Nå tenker hun ikke så mye på ulykken lenger. Her trener hun sammen med personlig trener Line Seljelid.

Ca 40 minutter senere blir hun fraktet i ambulanse til Haukeland universitetssykehus. De konstaterer raskt at hun har et alvorlig brudd i ryggen. Dagen etter legges hun på operasjonsbordet.— Det var et kompresjonsbrudd med løsfragmenter. Etter operasjonen sa legene at de løse bitene var millimeter unna å treffe nerver. Da kunne jeg blitt lam. Jeg har vært utrolig heldig, sier Rosnes.

Ekkelt å kjøre bil

Vi møter henne hjemme i leiligheten i generasjonsboligen på Mongstad. Den sosiale og reiseglade 21-åringen brukte mye tid her etter ulykken.

— Jeg var avhengig av hjelp av mamma, pappa, søsken og venner. Men det passer ikke for meg å ligge to måneder på sofaen, sier Rosnes og ler.

Sakte, men sikkert, kom hun seg på beina igjen etter ulykken. Men formen var elendig. Sommeren 2013 fjernet hun to plater og seks bolter i ryggen etter operasjonen året før. Igjen ble hun satt tilbake.

I april i fjor bestemte hun seg for å begynne å trene med personlig trener.

— Tidligere har jeg trent litt av og på. Nå ville jeg gjøre treningen til en del av hverdagen. Målet med treningen er å klare hverdagen bedre og å unngå ryggproblemer senere. Men det var tøft å komme i gang. De første timene var jeg svimmel og kvalm. Jeg var helt utrent, sier Rosnes.

Vil løpe halvmaraton

Det bekrefter personlig trener og daglig leder ved Nr1Fitness Lindås, Line Seljelid.

— Da hun kom til oss hadde hun svak kjernemuskulatur, svak muskulatur i overkroppen og dårlig utholdenhet. Vi la opp til et program som tok for seg hele kroppen, samtidig som vi skyndet oss sakte. Fremgangen hun har hatt, er nesten ikke til å tro, sier Seljelid.

Nå er kondisjon og styrke vesentlig bedret. Hun har også gått ned 10 kilo siden april i fjor.

— Silje er et levende bevis på at man ikke trenger å gjøre store omveltninger for å komme i veldig god form. Hun har trent og spist helt normalt, men vi har hatt god struktur på ting, sier Seljelid.

Rosnes forteller at hun er i bedre form enn noensinne og at hun ikke har noen plager som følge av ulykken for tre år siden. Nå har Rosnes mål om å løpe halvmaraton under Bergen City Maraton i april.

— Jeg har ikke turt å melde meg på ennå. Men jeg tror jeg kommer til å gjøre det, sier Rosnes.

BT Sprek

Nyhetsbrev Sprek-ansvarlig Silje Dyregrov holder deg oppdatert innen trening, helse og kosthold. Hver mandag gir hun deg en sprek start på uken.
Publisert: