- Jeg veier 130 kg, har lammende høydeskrekk og vil være med i VM

Espen Watne Andresen (39) kjenner på frykten, den som lammer ham. Frykten for høyder, frykten for å vise kroppen sin, frykten for ikke å lykkes. Og skammen.

svp://101772?view=ap
  • Mette Bugge
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Se video i vinduet ovenfor

— Jeg er lei av å være redd, lei av ikke å kunne vise den jeg ønsker å være, sier 39-åringen.

Nå står han på brygga, skal hoppe i vannet fra én meter, og har ni igjen før han skal ta seg opp på tieren innen ett år. Da er det VM i dødsing i Oslo, idretten der man tar ordentlig sats fra toppen av stupetårnet, for deretter å innta en vannrett posisjon. Målet er å holde den posisjonen så lenge som mulig. Holder man den for lenge, går det ille.

Trenger du råd om kosthold? Se hva ekspertene svarte under nettmøtet.Ja, du kan spise rett før du legger deg

Avslutningen kan bli både smertefull og god.

— Jeg veier 130 kg, har lammende høydeskrekk og vil være med i VM, sier han.

Espen Watne Andresen forbereder seg til VM fra Hvalstrand bad. Foto: Mette Bugge

Ettbarnsfaren fra Holmestrand har utfordret seg selv. Han kom til ett punkt der han kjente at han bare var nødt til det.— Han er ekstremt modig, sier mentaltrener Espen Langseth, som i fire år har jobbet med toppidrettsutøvere innen flere idretter som langrenn, karate, fotball, sykling, skihopping, kickboksing og bordtennis. Selv har han landskamper i bandy.

Watne Andresen er ikke toppidrettsutøver og vil aldri bli det. Men Langseth skal jobbe med hodet hans, akkurat som han gjør med noen av verdens beste som ønsker å gå for gull.

Det meste sitter i hodet.

Har du hørt om kombucha? Teen er ikke bare trendy, men noen mener også den skal være rene vidunderdrikken

Bli venn med frykten

— Han har en jobb å gjøre. Egentlig ser jeg at idrettsutøvere som ønsker å bli verdens beste kan ha den samme frykten. De må ikke legge lokk på den, men bli venn med frykten. Det å tro på seg selv har dessuten alt å si. Jeg møter utøvere som er ekstremt gode, men som mangler selvtillit. Da er det viktig at vi har fokus på utvikling, og ikke målet. Så lenge Espen gjør all den jobben han skal gjøre, vil han lykkes, mener navnebroren.

— Det er hardt å lande, fortsetter Andresens fysiske trener Gjermund Tangvald.

Mentaltrener Espen Langseth (t.h) mener det meste sitter i hodet. Foto: Mette Bugge

Han har selv vært med i dette mesterskapet, skal delta igjen i 2016, og vet hva som trengs av trening for å kunne utføre hoppet. Det handler om teknikk, balanse, styrke og ikke minst timing.For Andresen er det et sprang som han bare er nødt til å ta.

Quinoa er sunnere enn ris og pasta

Dagpendleren fra Holmestrand, oppvokst i Bærum og daglig leder av en av en frivillighetssentral i Oslo, ønsker sterkt å handle for å nå sine mål: Å bli et menneske og en pappa som tør, som ikke legger bånd på seg selv.

— Hensikten med åpenheten er å legge et så stort press på meg selv, at det ikke å våge - vil være det verste. Verre enn å kaste seg ut fra timeteren.

Han gjør dette først og fremst for å hjelpe seg selv. Av flere ting Andresen sliter med, er høydeskrekk en av dem. Han forklarer det slik:

— En slik fobi er vanskelig å beskrive, men jeg skal prøve. Når jeg ser store høyder på TV, må jeg holde meg fast fordi det føles som jeg suges utenfor stupet, som altså er på en liten skjerm noen meter fra meg. Frykten kan være så intens at jeg på Kolsåstoppen har måttet legge meg i en sjøstjernestilling, for å være sikker på at jeg ikke ruller over kanten. Det er helt sykt- det må oppleves.

Andresen har hatt gjesteopptreden i fotball og orientering i yngre år, men først nå skal ha gi seg selv og idretten en sjanse.

Må ut av komfortsonen

I likhet med andre som velger å trene seg opp til sitt første maraton, eller debutere som fallskjermhopper og dykker, har Andresen valgt å gå utenfor komfortsonen.

Bare det å vise frem kroppen er et stort skritt. Han sier han har herjet med den, men han har ingen helseproblemer.

Nå står han avkledd, skal løpe i full fart på brygga, huske det treneren har sagt om å ta sats, se på horisonten, gå ut i stjerne, før han bøyer hodet inn mot magen og lander.

Andresen merker at han skjelver allerede. Han er både redd og litt modig på samme tid.

Tangvald viser med armene foran ansiktet hvordan kjempen skal ta imot når han møter vannet.

Andresen gjennomfører jomfruhoppet, slår seg litt, men er overbevist om at han skal bli VM-deltager.

- Hvorfor dødsing?

— Fordi det ser så fantastisk ut å fly. Jeg ønsker å bli så fryktløs som dødserne er. Jeg vet at jeg har mye trening foran meg, sier mannen som ikke har tenkt å løpe fra sin egen utfordring.

Han kan sees på video på aftenposten.no og følges på bloggen dødsalvorlig.no

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. I helgen sover tusenvis ute i naturen. Staffan (32) tok det steget videre.

  2. Forskning: Denne styrketreningen gir dobbel effekt

  3. Quinoa er sunnere enn ris og pasta

  4. Ny forskning: Selv korte turer i naturen forandrer hjernen

svp://101772?view=ap
BT anbefaler

Slik har bergenserne blitt smittet de siste ukene

Kommunen har kategorisert 268 smittetilfeller den siste måneden. Hvor blir bergenserne smittet?

LES SAKEN